Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  03:34Вторник

  25 Юни 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  
  събеседник

  Ежедневно се сблъсквам с мъжкото господство в бизнеса и политиката

  Положихме много усилия за изработването и приемането на Директива на Европейската комисия, която да задължава публично вписаните компании на територията на ЕС да имат поне 40% жени в бордовете на директорите си

  23-09-2018 0 777

  Зита Гурмай, президент на ПЕС-Жени:
  Снимка:
  Интервю на Дона МИТЕВА

  Зита Гурмай е президент на женската организация към Партията на Европейските социалисти. Освен лидер на ПЕС - Жени в Брюксел, тя в момента е и депутат от Социалистическата партия на Унгария в Унгарския парламент. Зита има огромен опит в политиката. Тя е била депутат в националния си парламент в предишен мандат, била е член на Европейския парламент в периода 2004-2014, където е била заместник-председател на Комисията по правата на жените и равенството между половете и член на Комитета за регионално развитие. През 2009 година тя бе преизбрана за член на Европейския парламент и бе назначена за заместник-председател на Комисията по конституционни въпроси на Европейския парламент. Зита е посветила живота си на борбата за равноправие между половете, повече права и възможности за жените и равноправното им участие на високите нива в бизнеса и политиката.


  - Госпожо Гурмай, какво е да си жена в голямата политика?
  - Преди всичко, това е въпрос на голяма отговорност. В качеството си на президент на ПЕС-Жени аз ежедневно се сблъсквам с мъжкото господство в бизнеса и политиката. Макар че всички открито заявяват, че времето за равнопоставено положение на мъжете и жените както в бизнеса, така и в политиката отдавна е дошло, уви, не виждаме това да става на практика. В правителствата, в бордовете на големите компании, в многонационалните корпорации - все още доминират мъже. Уви – в политиката е същото. Малко са правителствата с достатъчен брой „министърки“, малко са жените-лидери на нации. Добър знак например е последното испанско правителство на социалистите, в което премиерът Педро Санчес назначи жени на повече от половината министерски места. И това правителство се справя чудесно.
  Аз съм вдъхновена от примера на министър-председателя на Нова Зеландия Джасинда Ардърнр. Жена, която е успешен премиер, от нашето политическо семейство – от лейбъристката партия. Тя наскоро роди - по време на мандата си. Това е пример за равнопоставеност, уважение и отношение към жените в политиката. Също така съм горда, че групата на социалистите и демократите в Европейския парламент е с най-много жени от всички политически групи. Ние си поставихме като задача ПЕС да има 50% участие на жени в листите и го постигнахме. Така ще бъде и на следващите европейски избори през 2019. 
  - Имайки предвид съотношението жени-мъже в политиката, а защо не в държавното управление и висшия мениджмънт, има ли все още какво да се направи за издигане ролята и авторитета на жените в политиката и управлението? Говорим за всички нива - местно ниво, национално и европейското управление.
  - Винаги може повече. Аз бих се радвала да видя и повече жени- лидери на партии или ръководители на държави, но също така и на големи международни компании. Жените са ощетени и в бизнеса. Ние, в ПЕС-Жени например положихме много усилия за изработването и приемането на Директива на Европейската комисия, която да задължава публично вписаните компании на територията на ЕС да имат поне 40% жени в бордовете на директорите си. В момента тази директива чака одобрение от Европейския съвет. Ако имаше повече президенти и министър-председатели жени в ЕС, директивата щеше да се приеме много по-бързо, нали? А и в момента, за съжаление, единствените жени в съвета са Ангела Меркел, Тереза Мей и литовският премиер Далия Грибаускайте, които, уви, стоят на противоположния полюс на социалдемокрацията.
  - Често левите партии се свързват с хора от третата възраст, хора, които милеят по едни отминали години и режими – моля, опровергайте това твърдение!
  - Левите партии винаги защитават интересите на онеправданите и непривилегированите в обществото – на обикновените хора. В много страни от Европа, особено в Източна, пенсионерите са част от тази група и е естествено те да поддържат партии, които защитават техните интереси. Но напоследък социалдемокрацията намира нови измерения. Много млади хора се включват в нашето движение. Може би заради това, че отстояваме правото на дигитална свобода и поверителност на личните данни, че се застъпваме за по-достойни условия на труд за работниците от онлайн-платформите като Убер, Деливеру и така нататък. Ние искаме и цифровите гиганти като Гугъл, Фейсбук, Туитър и Епъл да плащат данъци в страните, в които оперират, което ще влее свежи пари в бюджетите на съответните страни и от там – в хората. 
  А и младото поколение в Европа по принцип симпатизира на нашите идеи – за справедливост, равни възможности пред всички членове на обществото, за солидарност и социална защита за всеки гражданин. Вижте каква вълна от млади последователи доведоха със себе си Бърни Сандърс в САЩ или моят приятел Джеръми Корбин във Великобритания. Само там Лейбъристката партия има над 80 000 нови членове откакто Корбин е начело.
  - Какво могат да дадат левите партии на хората – повече сигурност, повече работа, повече пари? Как в тези взаимоотношения се позиционират левите и десните?
  - Разликата между лявото и дясното е повече от очевидна и хората я усещат във всекидневието си. Десните, консерваторите, стоят твърдо зад идеите си за бюджетна дисциплина, за свиване на социалните разходи, за икономии и лишения в името на финансовата стабилност. Ние, левите в Европа, смятаме, че сега, когато кризата от 2009 отдавна е отминала, Европейският съюз трябва да инвестира в хората, в създаване на нови възможности, в образование, в по-добри работни места, в устойчиво развитие. 
  - ПЕС-Жени има ясно изразени позиции по равнопоставеността мъже-жени. Какви предизвикателства виждате в това?

  - За съжаление, напредъкът по отношение на равноправието между мъжете и жените е по-малък, отколкото изглежда на пръв поглед. За неравноправието се говори повече напоследък може би заради това, че медиите обръщат повече внимание на проблема покрай популярното движение #metoo, скандалите със сексуален тормоз в Холивуд и шумът около несправедливо по-малките заплати на жени актриси, журналисти и други знаменитости. Уви, не се действа толкова колкото се говори. Споменах вече, че Директивата за процента жени в бордовете на директори е в застой. Също така не виждам конкретни мерки от държавите в законовото изравняване на заплащането на жени и мъже, които са на едни и същи позиции. Исландия първа изравни заплатите на мъжете и жените със закон, надявам се още страни да я последват. А и фактът, че мнозинството от държавите в Европа се управляват от десни правителства означава, че те няма скоро да се ангажират с реформи по отношение на равноправието между половете. Дори по-лошо – с навлизането на националисти и популисти във властта, както е в България, Австрия, Италия, темата за равнопоставеност на жените може да бъде напълно изоставена. Националистите и популистите обещават на хората „доброто старо време“ на националните държави, на традиционните общества, което уви, може да доведе до връщане към Kinder, Küche, Kirche. (Деца, Кухня, Църква) като разбиране за ролята на жените. 
  - Как ПЕС-Жени приема позицията на БСП по „Истанбулска конвенция“? Къде се корени противопоставянето „за“ и „против“?
  - Най-важният момент тук е да се разбере, че Истанбулската конвенция е изцяло и единствено фокусирана върху защита на жените от насилие. В България дебатът по тази тема беше изкривен, вследствие на което и нашите приятели от БСП бяха въведени в грешния дебат. Целта на ПЕС-Жени, пък и на ПЕС, е всички страни от Европейския съюз да ратифицират Конвенцията и ние работим за това. 
  - Какво си казвате с Корнелия Нинова – като жена с жената или като лидер с лидер?
  - Като президент на Женската организация на ПЕС, когато се срещам с председателя на Българската социалистическа партия, за мен е естествено да разговаряме като лидер с лидер. 
  - Известно е, че ПЕС-Жени подкрепя политиките за младите хора. Какво съветвате младите хора около Вас?
  - Да бъдат активни. Да гласуват, да участват в избори, да се кандидатират. Да бъдат ангажирани с проблемите на обществото. Особено младите жени. Политиката, управлението, имат нужда от повече жени, за да сме сигурни, че нашите права са гарантирани и защитени. 
  - Вие не сте за първи път в Бургас и България – кажете как намирате промените в страната и града ни?
  - България е прекрасна страна, а Бургас не случайно няколко пъти бе избиран за най-добър град за живеене в България. Аз имам истински приятели тук и всеки път, когато намеря време да посетя Бургас, за мен е удоволствие. 
  - Нека сега насочим вниманието си към Вас самата – извън политиката: какво обичате да правите в свободното си време – ако Ви остава такова?
  - Пътувам и работя много, но когато мога, ходя на театър или на опера. Това за мен са истински неща – актьорите и изпълнителите са пред теб на сцената. Контактът с изкуството е директен, а не през телевизора или още по-лошо – през екрана на компютъра. В информационната епоха, в която живеем, хората сякаш започнаха да губят живия контакт. Персоналното, живото, човешкото общуване сякаш губи пред виртуалното. Това е много опасна тенденция. 
  - Харесвате ли българската кухня – имате ли любимо ястие? Обичате ли да кулинарствате – кажете Ваша любима рецепта?
  - Чудя се, дали щяхте да зададете въпроса „Готвите ли и коя е любимата ви рецепта?“, ако интервюирахте мъж-политик. 

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника

  анкета

  Ще почивате ли това лято

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.71654
  gbp Британска лира GBP 2.18859
  chf Швейцарски франк CHF 1.76058
   
  хороскоп
  всички

  Отложете новите начинания, работете върху започнатите задачи и по всякакъв начин избягвайте конфликти. Правете добро и проявявайте по-голяма съпричастност и милосърдие към обкръжението ви. Онзи, който днес не бъде милостив, може сам да се лиши от милост. Денят е подходящ за молитви, уединение, успокоение и интуитивно прозрение. Не трябва да се само съжалявате, да се оплаквате и да плачете, да се сърдите и да се карате. Приемайте лека храна и пийте повече вода.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.