Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  07:55Петък

  06 Декември 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Фирми се задъхват да прибират остатъка от олинклузива

  14-08-2019 0 849

  Снимка:

  Дона МИТЕВА

  Има ли опасност от умирисване  на най-големия туристически комплекс  „Слънчев бряг“ и екологични проблеми посред август, когато е пълен на максимум, след затягане на мерките около изхвърлянето на биологичните отпадъци, се питат мнозина. Сега жандармерия проверява бусовете на хотелите, за да не се изнасят тези отпадъци и с тях да се хранят прасета  в околностите на комплекса. Мярката е пряко свързана с борбата против Африканската чума по свинете. Остава въпросът дали фирмите, ангажирани с тази дейност, смогват да извозват отпадъците и дали го правят съвестно.

  „То и голяма част от прасетата вече са заклани, така че няма как да бъдат оползотворени отпадъците, но и проверката е много затегната заради болестта. Хотелиерите също се страхуват да дават отпадъци, заради глобите. Всички те имат сключени договори. Остава фирмите, които са ангажирани с изземването на отпадъците от хотелите да си вършат добре работата“, коментира за „Черноморски фар“ д-р Георги Митев, областен директор на БАБХ-Бургас. Той допълва, че хората в региона колят ефективно животните си и няма протести.

  Проверките на 15-те експерти, натоварени с нелеката задача да влязат във всяка кочина и да я дизенфекцират, след като се уверят, че прасето е заклано от собствениците, продължават. По думите на доктора, в най-голямата област в страната няма как тези обходи да приключат толкова бързо. В Бургаско има три  свинекомплекса – в Ахелой, Зимен и Крумово градище. В двадесеткилометровата зона около тези комплекси хората, които отглеждат прасета в „заден двор“  ги колят, а експертите от БАБХ се уверяват в това и изготвят протокол.

  По непотвърдени данни, фирмите, които се занимават с биологичните отпадъци на територията на Слънчев бряг са не повече от 5-6. И това лято работата им се е увеличила, заради прекъснатия бизнес – отглеждане на няколко прасета срещу даряване на отпадъците от олинклузива.

  Няма опасност от вмирисване на комплекса, категоричен е хотелиерът Веселин Налбантов, но признава, че има проблем, който лъсва покрай Африканската чума по свинете. Той самият ползва такава фирма за отпадъци и  плаща за тази услуга. По думите на Налбантов това оскъпява туристическия продукт.

  „Фирмите, които се занимават с извозването на отпадъците са малко. Немарливо е  отношението към този вид отпадъци. Но засега се справят.

  Подчертавам обаче, че тези  фирми не са регламентирани добре. Неглижира се от  страна на държавата този проблем.

  Всичко това в момента е начин за запълване на джобовете  на измислени фирми и приближени до определени хора“, категоричен е Налбантов. Той прави препоръка: „Добре е за бъдеще общините да  поемат този ангажимент. Тяхна фирма да извършва извозването на отпадъците от хотелите и ресторантите“.

  Ако общините поемат тази дейност, хотелиерите, предвид на това, че плащат такса смет, се надяват да не дават допълнително пари, прави сметка хотелиерът.

  „Нямам поглед отпадъците да са давани на прасета. В добрия ресторант хранителните отпадъци са нищожни. Интересна е практиката в Турция. Където има отпадъци, те се предават в пункт, който ги гранулира и с тях се хранят общинските приюти за кучета и котки“, споделя своите наблюдения ръководителят на проекта „Черноморска кухня” в България Желязко Атанасов, който е туроператор и професионалист от бранша.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Резервирахте ли почивка за Коледа и Нова Година

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Стрелец

  23 ноември - 21 декември

  Обградени сте от познатите ви неща и хора, но скоро ще се окажете изправени пред въпрос, чието решение не търпи отлагане. Ще се справите, без да изпадате в паника и това ще повиши доверието на някой във вас. Силни сте и желанията ви също. Имате добро отношение към предстоящо събитие и това ви носи предимство.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.