Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  23:40Понеделник

  17 Февруари 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Георги Дракалиев: Не може да влезеш от една партия и да се скриеш зад името на група

  19-11-2019 0 871

  Снимка: Борислав Пенков

  Георги РУСИНОВ

   

  „Не може да влезеш в Общинския съвет от една партия и да се скриеш зад името на група след това. Каква политическа отговорност носиш пред избирателите си?“. Това заяви общинският съветник от ГЕРБ Георги Дракалиев по повод думите на общинските съветници от ДБГ и „Демократична България“, че ще атакуват Правилника за работа на местния парламент в съда.

  „Относно въпроса за наименованието на политическите групи, в правилника е залегнала разпоредбата на чл. 128, ал. 1 от Изборния кодекс, който гласи, че при местни избори, при сключване на коалиции, името на коалицията е задължително да е на една от партиите в нея. По тази логика, тъй като групите са обединение на местно ниво, вследствие на местни избори е залегнал този текст“, добави той.

  За това дали ще има контрареакция от страна на мнозинството спрямо намеренията на ДБГ и ДБ да атакуват правилника, Дракалиев бе лаконичен.

  „Контрареакция от наша страна по отношение на твърдения, че ще вкарат правилника в съда, не може да има, докато това не се случи. Всичко е в прерогативите на Общински съвет да реши по какъв правилник ще работи“, каза той.

  Другият спорен въпрос на сесията на Общински съвет за ноември бе времето за изказване на общинските съветници. Голяма част от опозицията не бяха доволни, че то е в рамките на 2 минути на съветник.

  „Има промени във времето за изказване, защото в предния мандат на една точка се падаше по 85 минути, тъй като групата на ГЕРБ имаше само 30, а останалите имаха по 10 – 15, и то групи с по 4 - 5 човека. Сега с новия правилник дори увеличаваме времето на 102 минути, защото вече всеки един общински съветник ще има право да говори по 2 минути. Колегите искат да го увеличим на 3, но това означава 153 минути за една точка. Ненужно е. Практиката е доказала, че средно по 2 минути са достатъчни на всеки един, а и той може да ползва време и на колегите си“, категоричен бе Дракалиев.

  Според него това е бил единственият справедлив метод за разпределяне на времето за говорене. Изникват притеснения, че някои групи от по двама души, или един - в случая на Шерафет Мехмед от ДПС, няма да имат достатъчното време за дебатиране.

  „Това, че избирателите са решили, че от една партия трябва да влезе един, а от друга двама, е тяхната воля. В Общински съвет обикновено има един - двама, на които все не им стига времето, защото обичат да повтарят това, което казват преди това. Аз на някои такива предложих, че можем да им даваме време и от нашата група на ГЕРБ, ако не им стига“, завърши той.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво ви се падна от новогодишната баница?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Близнаци

  22 май - 21 юни

  Идеални условия за почивка и пълноценно разтоварване предлага днешния ден на повечето от представителите на зодията. Много вероятно е планирани за днес ангажименти да отпаднат по независещи от вас причини и да се окаже, че разполагате с всичкото свободно време, от което имате нужда. Едва ли ще се колебаете какво точно да направите.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.