Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  00:25Сряда

  13 Ноември 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Георги Маринчев-Компетентни,свободни и успели хора в Общинския съвет ще вдигнат скоростта на развитие на града

  14-10-2019 0 400

  Снимка:

  Георги Маринчев е роден през 1972 година в град Бургас. Възпитаник e на бургаския Строителен техникум – специалност „Архитектура“ и на Бизнес факултета към Бургаския свободен университет – специалност „Маркетинг“ – степен „Магистър“. Управлява собствен бизнес. 1996-1999 година – председател на Студентски съвет при БСУ. Учредител на Бургаската структура на ПП „Движение Гергьовден” през 1999 година. Председател на ПП „Движение Гергьовден” – Бургас за периода 2003 – 2006 година. Член на Изпълнителния съвет на ПП „Движение Гергьовден” от април 2011 година. Заместник- председател на ПП „Движение Гергьовден” от октомври 2013 година.

   

  - Г-н Маринчев, за мнозина беше изненада Вашата поява в листата на ГЕРБ и то в една много добра позиция. Как се случи това?

   

  - Партньорство между ПП „ГЕРБ“ и „Движение Гергьовден“ започна още на изборите за Европейски парламент и се реализира в нашия регион, конкретно в подкрепата за Ивелина Василева, като мажоритарен бургаски кандидат. Логично продължи и сега, по време на местните избори. Някак си остана незабелязан и бих казал недооценен фактът, че ГЕРБ тръгна по нов път на развитие след ерата Цветанов - много по-диалогичен и отворен и за първи път в своята история активно търси партньори и създава коалиции по места. Що се отнася до мен конкретно и моето присъствие в листата, заслугата е изцяло на кмета Димитър Николов. Проведохме доста задълбочен и откровен разговор относно темповете на развитие на града, слабостите и допуснатите грешки и възможностите за тяхното преодоляване. Сподели вижданията си за новия състав на групата общински съветници, базиран не само върху потенциала на партийният им актив, а изграден най-вече върху приоритети и намиране на най-квалифицираните и отдадени хора, които да ги реализират. Приоритетни са образованието - привличане на млади хора в града, чрез отваряне на нови специалности и висши учебни заведения, здравеопазване, ускоряване на икономическото развитие и създаване на нови работни места. Той ме покани да стана част от този отбор, който да изпълни програмата му за следващите 4 години.

   

  - Кои са каузите, за които ще работите като съветник?

  - Последните дни много често ми го задават този въпрос. Общинският съветник трябва да е адекватен и компетентен във всички сфери, касаещи живота, развитието и бъдещето на града и единственият начин, по който мисля, че това може да стане е с непрестанни срещи с хората и вслушване в техните проблеми и консултиране с експерти, за да може да се направи информиран избор и предлагане на ефективни решения. Град Ню Йорк има 9 общински съветници. 9 за 17-милионен град. Само можем да предполагаме какви екипи, специалисти и експертиза стоят зад техните решения. Разбира се, при нашата политическа система това са неща в сферата на фантазиите. Иначе като лична амбиция, по-скоро мечтата ми е все повече наши съграждани да слязат от автомобилите и да използват по-здравословни начини на придвижване - велосипеди, станалите много модерни напоследък електрически тротинетки и други. Има десетки градове в Европа, като най-емблематични са може би Амстердам и А?йндховен, в които на практика почти 100% от придвижването става по този начин. Това решава изключително много проблеми, свързани с трафика, чистотата на въздуха, да не коментираме и ползите за здравето. Събрал съм екип, който анализира цялата нормативна база на тези градове, системата на данъчни облекчения и стимули и ще го предложа и защитавам пред администрацията и новия Общински съвет.

  - След като влезете в Общинския съвет,  ще сложите ли розовите очила след като сте от мнозинството?

  - Ще приема по-скоро този въпрос като закачка. Нося цветни очила... не точно розови и не само заради проблеми със зрението, а защото съм все още оптимист, че винаги има начин да бъдат чути и реализирани добрите и полезни идеи. Хората, които ме познават знаят, че не съм правил компромис с никого, когато смятам, че съм прав. Влизал съм политически спорове и с министър- председатели и с действащи президенти, цяла парламентарна група писа декларация срещу мен. Така че в тази връзка очаквам повече неприятности, защото мнозинството е това, което носи отговорността. На другите им е много по-лесно да обясняват, как имат голямо желание да свършат нещо, но нищо не могат да направят.

  - Громите всякакви опоненти във фейсбук, мислите ли, че техните идеи не са приложими и са толкова безсмислени?

  - Съжалявам, че съм оставил такова впечатление. Сред кандидатите за съветници по другите листи виждам толкова приятели и стойностни хора и всички лично и искрено съм поздравил за смелостта и съм им пожелал успех. Колкото по-компетентни, свободни и успели в областта си хора влязат в Общинския съвет, толкова повече скоростта на развитие на града ще се вдигне, което е и нашето желание всъщност. И може би тук е мястото да призова бургазлии - да се възползват максимално от възможността, която преференциалното гласуване дава и да селектират най-достойните кандидати. Що се отнася до критичните ми публикации - не бих използвал думата „громене“. Просто изразявам непоносимостта си към подвеждането и популизма. В крайна сметка точно заради такива прояви всичките ни слагат под общ негативен знаменател. И да не бъда голословен, ще дам няколко примера без да споменавам имена. Не може когато от 01.11.2019 се въвежда задължително електронно подаване на Обществени поръчки за цялата страна в ЦАИС „ЕОП", да излезеш пред бургаската общественост и да обещаеш, че ако те изберат за кмет ще въведеш електронно провеждане на търговете за обществени поръчки. Със същата степен на истинност може да обещаеш и че слънцето ще изгрява от изток само ако те изберат за кмет. Не може да обещаеш, че ако станеш кмет, обществените поръчки „ще идват в ръцете на бургаския бизнес“ при положение, че от началото на миналата година Община Бургас използва за всички процедури ЕЕДОП - единен европейски документ и потенциално всяка фирма на територията на Европейския съюз може да участва в тях при равни условия. Да, звучи добре, апетитно и на мен също, но няма как да стане без да нарушиш поне 10-на закона... Критиките ми са принципни и ако съм засегнал или обидил някого - поднасям извинения.

  - Имате опит в предизборни кампании като каква определяте тази?

  - Донякъде и дадох оценка в предишните си отговори. Като цяло виждам много достойни, стойностни и компетентни хора сред кандидатите, но за съжаление и такива, при които ентусиазмът е победил здравият разум. Надявам се да запазим добрия тон, въпреки предизборната битка. Вярвам, че избирателят мъдро ще отсее, като положи усилие за информиран избор. Пожелавам успех на всички кандидати в битката за местната власт и нека тези, които бъдат избрани да не забравят, че Тя е преди всичко отговорност към Бургас, бургазлии и тях самите!

  - През изминалата седмица организирахте среща на колоездачи-рофесионалисти и любители с кандидат-кмета Димитър Николов, какви са идеите за още по-голямо популяризиране на колоезденето в Бургас, които ще бъдат взети?

  - Така е. Организирах срещата, но това не беше първата среща, която се провежда с представители на администрацията. Няма да бъде и последната. Диалогът и разбирането са налице от много години и бих дал за пример инициативите като „Купа Бургас“, състезанията за деца в Морската градина, поставянето на знаци по най-използвания от нас, колоездачите маршрут, които да повишават вниманието на водачите на автомобили. Що се отнася до конкретната среща, оценката на всички присъстващи е, че беше много полезна и конструктивна. Ще изведа няколко акцента: На Клуба по колоездене „Черноморец” беше предложена нова база и то в няколко варианта и вече от тях зависи да преценят кой ще е най-оптимален. Изграждането на велоалеи да бъде координирано с колоездачната общност и тяхното компетентно мнение да бъде взето под внимание. В тази връзка още тези дни ще обсъдим предстоящо изграждане на велоалея на булевард „Демокрация“ в контекста на започващото му цялостно обновяване. Ще бъде изработена специализирана карта на Бургас, която подобно на тази в градския транспорт, да показва на туристите и жителите на града къде са велоалеите в града. Основните маршрути за колоездене и придвижване от кварталите и съставните селища ще бъдат преразгледани и оптимизирани по предложение на общността, като основният акцент ще бъде избягването на конфликтните точки и с пешеходците, и с водачите на моторни превозни средства. А самите велоалеи ще получат и имена на някои от изтъкнатите бургаски и български колоездачи. По този начин се надяваме да се създаде представа, че въпросните шосета действително са като улици за велосипедистите и трябва да се толерират. Набелязаха се и много други мерки, но за мен основното е, че диалогът и добрата воля са налице, което винаги е предпоставка за по-добри резултати. Важното е, че тези работни срещи ще продължат през следващите години и ще се провеждат поне веднъж месечно. Някои хора гледат скептично на тази инициатива и приписват предизборен характер, но съм убеден, че още от другия месец ще се включат активно в обсъждането и изготвянето на предложения за подобряване условията за колоездене в града ни.

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Резервирахте ли почивка за Коледа и Нова Година

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Настроението ви днес е завидно, а ентусиазмът ви за забавления - неимоверен. Оставете работата настрана и посветете този ден на разнообразието. Усилията ви в тази насока ще направят този ден приятен не само за вас.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.