Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  16:12Сряда

  20 Юни 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 28° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Германка прибави „Черноморски фар“ в колекцията си

  09-06-2018 0 684

  Снимка:

  Германка събира  вестници от страните, където е била на почивка. Тя се казва Бригите Хофман  и е една от многото туристки от Германия, които отдават предпочитанията си на нашето Черноморие в началото на активния туристически сезон. С пристигането си в Слънчев бряг тя моли младото лъчезарно момиче, което е помощник-администратор в хотела, да я снабди с  местен вестник.

  Изборът в каква посока да организира колекционерската си страст тя мотивира така: „Вестникът ми харесва, защото може да предаде на следващите поколения какво се случило преди 30 години например. Освен това има в себе си едно малко съкровище. Може и да не е ценно за другите, но за мен значи много - спомням си къде съм била и естествено знам къде да пътувам отново“.

  За рождения си ден редовно прави пътувания, този път подаръкът й е почивка в Слънчев бряг.

   „През май имам рожден ден и всяка година пътувам сама по това време. Искам всеки път да бъда на различно място, където не съм пътувала, но не много далеч, защото все пак зависи и от финансовите възможности. А и не искам да летя много дълго със самолет“, разказва дамата и допълва: „Била съм на острови, в Италия, Испания, но на Балканите все още не бях пътувала“, казва жителката на немския град Бремен фрау Хофман. Това предопределя и тазгодишният й избор на дестинация.

  „България е доста спокойна на политическо ниво, а и мои близки и приятели са ми казвали, че хората  са много мили и дружелюбни.  Затова избрах страната ви за тазгодишното си пътуване. Освен това аз съм родена в Хесен, в Северна Германия. Там има много планини, но няма море. А където живея в момента – в Бремен, е близо до Северно море. Там всичко е една плоска равнина, няма планини. Хубавото в България е, че има не само море, но и планини“, обяснява с възторг от нашата природа германката.

   „Това, което много ми харесва е точно тя и това, което виждам около хотела в Слънчев бряг, са дървета, птички. Това за мен е природата, което означава и свобода. Намирам за много хубаво сутрин, когато се събудя, да чуя песента на птичките“, споделя възторжено впечатленията си от няколкото дни престой  в комплекса германката.

  До тук  нищо особено, което да отличава немската туристка от останалите, но само до тук.  Всъщност желанието на фрау Бригите да получи вестник „Черноморски фар“, който да добави в колекцията си, я прави обект на нашия интерес.                  

  Страстта й към чуждестранната преса е от скоро, затова и скромно обяснява: „Засега имам само няколко вестника. За мен е много интересно да събирам вестници, които са с различна азбука от латинската. Това е интересното и предизвикателното. Не мога да ги чета, но ме очарова различният шрифт. Представям си какво пише на страниците на вестника“.

  Германката има вестници от Азия и Египет, а вече и от България. Само някои хора от  обкръжението й знаят за нейното хоби. Но пък всички са убедени, че е много любопитна: „Вкъщи, например, чета ежедневниците и ми е интересно какво може да има във вестниците на другите страни, каква е комуникацията между хората“.

  Провокираме Бригите да разгледа вестника и да коментира какво очаква да прочете в него, ако разбира и говори български. Въртейки най-новата си придобивка за колекцията - „Черноморски фар“, дамата започва да си представя:

  „Надявам се, че във вашия вестник ще има в началото политически новини - разбира се, първо държавни, после международни, както и актуалните неща от живота, спорт и кръстословица. Общо взето, всеки вестник е по един и същи начин устроен“, почти професионално се ориентира германката.

  Докато обяснява откъде са изданията в колекцията й, тя се усмихва, явно на спомен. Провокираме я да разкаже …Дамата не чака втора покана: „Бях в Египет. В Египет мъжът и жената, както знаете, имат доста интересно и различно представяне в обществото. Жената трябва да е забулена и да не се показва много. Мъжът има водеща роля, той доминира. И тъй като аз бях туристка, си бях покрила раменете, ръцете и краката. Имах и шапка на главата, но лицето ми беше открито. И така, седях в един автобус, отивах към някаква забележителност, но преди това си бях купила местен вестник. Специално заради азбуката. Нетърпеливо започнах да го разглеждам, представяйки си какво може да е съдържанието. В мен се загледа някакъв мъж, който отначало помислих, че ме е фокусирал, защото не се виждат често незабулени жени.

  А аз съм изглеждала все едно наистина чета вестника. Две-три спирки преди да сляза, мъжът дойде при мен и започна да се смее. И аз се притесних, чак се изпотих, какво иска от мен: все пак съм жена, сама, в Египет… А той, смеейки се , хвана вестника и го завъртя наобратно. Оказа се, че това, което е било отгоре, е всъщност долната част на вестника и аз през цялото време съм държала вестника обратно“. Сега, от позицията на времето, госпожата си спомня с усмивка и много топли чувства за това преживяване и го разказва без притеснения.

  Бригите Хофман 40 години е работила като главен секретар във фирма за санитарни материали и отопление с 600 работници в Бремен и 17 000 в цяла Европа.  И въпреки че обикновено германката посещава избраната дестинация по веднъж, запленена от Черното ни море, е убедена: „Сега не успях да разгледам много, но догодина отново ще дойда - за три седмици, не само за две, защото две седмици са прекалено малко. Човек пристига и все още е стресиран от пътуването, затова в началото още не е подготвен да разглежда наоколо. Готова за опознаване на новото място се чувствам чак през втората седмица. Бях  в Несебър. Много ми хареса, особено Старият град. В Слънчев бряг ми харесва това, че е много разпускаща атмосферата, особено в момента, защото няма много туристи и е спокойно. Мисля, че човек може да намери тук всичко, от което има нужда – да плува, да бяга, да се разхожда, пясъкът е добре за краката, морето е полезно за дишането, за тялото. Хотелите изглеждат много поддържани, съоръженията също и човек може непрекъснато да е ангажиран с нещо“.

  Разделяме се с дамата. Тя отива да се наслади отново на разходката, понесла Кирилицата в ръцете си. Там, в дома си в Бремен, ще постави вестника ни  редом с другите, които й напомнят за пътувания и преживявания. Той ще й напомня за поредното ново място. А за нас срещата с възрастната германка остава доказателство, че по света още има хора, които се радват на миризмата на вестникарската хартия, на печата, на шрифта и написаното по „старомодния начин“.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да отпадне забраната за пушене в заведенията?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.69571
  gbp Британска лира GBP 2.23031
  chf Швейцарски франк CHF 1.70057
  хороскоп
  всички

  Зодия Овен

  21 март - 20 април

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.