Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  22:05Вторник

  22 Януари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Германка прибави „Черноморски фар“ в колекцията си

  09-06-2018 0 981

  Снимка:

  Германка събира  вестници от страните, където е била на почивка. Тя се казва Бригите Хофман  и е една от многото туристки от Германия, които отдават предпочитанията си на нашето Черноморие в началото на активния туристически сезон. С пристигането си в Слънчев бряг тя моли младото лъчезарно момиче, което е помощник-администратор в хотела, да я снабди с  местен вестник.

  Изборът в каква посока да организира колекционерската си страст тя мотивира така: „Вестникът ми харесва, защото може да предаде на следващите поколения какво се случило преди 30 години например. Освен това има в себе си едно малко съкровище. Може и да не е ценно за другите, но за мен значи много - спомням си къде съм била и естествено знам къде да пътувам отново“.

  За рождения си ден редовно прави пътувания, този път подаръкът й е почивка в Слънчев бряг.

   „През май имам рожден ден и всяка година пътувам сама по това време. Искам всеки път да бъда на различно място, където не съм пътувала, но не много далеч, защото все пак зависи и от финансовите възможности. А и не искам да летя много дълго със самолет“, разказва дамата и допълва: „Била съм на острови, в Италия, Испания, но на Балканите все още не бях пътувала“, казва жителката на немския град Бремен фрау Хофман. Това предопределя и тазгодишният й избор на дестинация.

  „България е доста спокойна на политическо ниво, а и мои близки и приятели са ми казвали, че хората  са много мили и дружелюбни.  Затова избрах страната ви за тазгодишното си пътуване. Освен това аз съм родена в Хесен, в Северна Германия. Там има много планини, но няма море. А където живея в момента – в Бремен, е близо до Северно море. Там всичко е една плоска равнина, няма планини. Хубавото в България е, че има не само море, но и планини“, обяснява с възторг от нашата природа германката.

   „Това, което много ми харесва е точно тя и това, което виждам около хотела в Слънчев бряг, са дървета, птички. Това за мен е природата, което означава и свобода. Намирам за много хубаво сутрин, когато се събудя, да чуя песента на птичките“, споделя възторжено впечатленията си от няколкото дни престой  в комплекса германката.

  До тук  нищо особено, което да отличава немската туристка от останалите, но само до тук.  Всъщност желанието на фрау Бригите да получи вестник „Черноморски фар“, който да добави в колекцията си, я прави обект на нашия интерес.                  

  Страстта й към чуждестранната преса е от скоро, затова и скромно обяснява: „Засега имам само няколко вестника. За мен е много интересно да събирам вестници, които са с различна азбука от латинската. Това е интересното и предизвикателното. Не мога да ги чета, но ме очарова различният шрифт. Представям си какво пише на страниците на вестника“.

  Германката има вестници от Азия и Египет, а вече и от България. Само някои хора от  обкръжението й знаят за нейното хоби. Но пък всички са убедени, че е много любопитна: „Вкъщи, например, чета ежедневниците и ми е интересно какво може да има във вестниците на другите страни, каква е комуникацията между хората“.

  Провокираме Бригите да разгледа вестника и да коментира какво очаква да прочете в него, ако разбира и говори български. Въртейки най-новата си придобивка за колекцията - „Черноморски фар“, дамата започва да си представя:

  „Надявам се, че във вашия вестник ще има в началото политически новини - разбира се, първо държавни, после международни, както и актуалните неща от живота, спорт и кръстословица. Общо взето, всеки вестник е по един и същи начин устроен“, почти професионално се ориентира германката.

  Докато обяснява откъде са изданията в колекцията й, тя се усмихва, явно на спомен. Провокираме я да разкаже …Дамата не чака втора покана: „Бях в Египет. В Египет мъжът и жената, както знаете, имат доста интересно и различно представяне в обществото. Жената трябва да е забулена и да не се показва много. Мъжът има водеща роля, той доминира. И тъй като аз бях туристка, си бях покрила раменете, ръцете и краката. Имах и шапка на главата, но лицето ми беше открито. И така, седях в един автобус, отивах към някаква забележителност, но преди това си бях купила местен вестник. Специално заради азбуката. Нетърпеливо започнах да го разглеждам, представяйки си какво може да е съдържанието. В мен се загледа някакъв мъж, който отначало помислих, че ме е фокусирал, защото не се виждат често незабулени жени.

  А аз съм изглеждала все едно наистина чета вестника. Две-три спирки преди да сляза, мъжът дойде при мен и започна да се смее. И аз се притесних, чак се изпотих, какво иска от мен: все пак съм жена, сама, в Египет… А той, смеейки се , хвана вестника и го завъртя наобратно. Оказа се, че това, което е било отгоре, е всъщност долната част на вестника и аз през цялото време съм държала вестника обратно“. Сега, от позицията на времето, госпожата си спомня с усмивка и много топли чувства за това преживяване и го разказва без притеснения.

  Бригите Хофман 40 години е работила като главен секретар във фирма за санитарни материали и отопление с 600 работници в Бремен и 17 000 в цяла Европа.  И въпреки че обикновено германката посещава избраната дестинация по веднъж, запленена от Черното ни море, е убедена: „Сега не успях да разгледам много, но догодина отново ще дойда - за три седмици, не само за две, защото две седмици са прекалено малко. Човек пристига и все още е стресиран от пътуването, затова в началото още не е подготвен да разглежда наоколо. Готова за опознаване на новото място се чувствам чак през втората седмица. Бях  в Несебър. Много ми хареса, особено Старият град. В Слънчев бряг ми харесва това, че е много разпускаща атмосферата, особено в момента, защото няма много туристи и е спокойно. Мисля, че човек може да намери тук всичко, от което има нужда – да плува, да бяга, да се разхожда, пясъкът е добре за краката, морето е полезно за дишането, за тялото. Хотелите изглеждат много поддържани, съоръженията също и човек може непрекъснато да е ангажиран с нещо“.

  Разделяме се с дамата. Тя отива да се наслади отново на разходката, понесла Кирилицата в ръцете си. Там, в дома си в Бремен, ще постави вестника ни  редом с другите, които й напомнят за пътувания и преживявания. Той ще й напомня за поредното ново място. А за нас срещата с възрастната германка остава доказателство, че по света още има хора, които се радват на миризмата на вестникарската хартия, на печата, на шрифта и написаното по „старомодния начин“.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Къде ще посрещнете Новата 2019 година

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.72259
  gbp Британска лира GBP 2.22253
  chf Швейцарски франк CHF 1.72685
  хороскоп
  всички

  Настроението ви днес е завидно, а ентусиазмът ви за забавления - неимоверен. Оставете работата настрана и посветете този ден на разнообразието. Усилията ви в тази насока ще направят този ден приятен не само за вас.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder