Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  03:15Петък

  22 Февруари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  
  събеседник

  Гимназията ще е място за обмяна на идеи между ученици и учители

  Седмокласниците, ако обичат програмирането и технологиите – това е тяхното място

  21-05-2018 0 808

  Димитрина Тодорова - директор на Училището по иновации:
  Снимка: Черноморие.БГ
  Интервю на Десислава ГЕОРГИЕВА

  Димитрина Тодорова е родена на 31 май 1969 година в град Елхово. На 3 години семейството й се мести в Бургас. Тук учи основно образование в училище “Георги Бенковски", средното си образование получава в Строителния техникум “Кольо Фичето". Висшето си образование по специалността “Математика и информатика" получава в шуменския университет "Епископ Константин Преславски". След завършването си започва работа в Икономическия техникум в Бургас, сега Търговска гимназия, където в продължение на години преподава математика и информатика. Преди 12 години сменя учебното заведение и започва да преподава в Английската езикова гимназия "Гео Милев".

  Сега вече е директор на Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации, след спечелен конкурс. Гимназията тази година ще обяви първия си прием на ученици след завършен VII клас.

   

  - Г-жо Тодорова, какво Ви провокира да участвате в конкурса за директор на новата бургаска гимназия?

  - Когато за първи път видях новината в бургаските медии, че Общината планира да открие такова училище, искрено се зарадвах, защото сега обучението по програмиране и информатика е разпръснато на много места. Като учител имам конкретен проблем, че децата, които са направили избора си и искат да учат повече програмиране след VII клас, няма къде да ги насоча, т.е. няма единно място, където да учат и те се лутат и обикалят различни курсове.

  Втората ми мисъл бе, че в момента работя в чудесна гимназия, където има профил по графичен дизайн и информационни технологии, но самият капацитет на сградата и технологичната обезпеченост не дава възможност да разгърнем тези профили достатъчно добре.

  Работила съм 24 години като преподавател по математика и информационни технологии и за мен това е предизвикателство, защото вярвам, че всичко, което даваме на поколенията днес, ще ни се върне стократно след години.

  - С откриването на ПГКПИ няма ли да се получи лек сблъсък с други бургаски гимназии, в това число и професионални, където има паралелки по информационни технологии и програмиране с прием след VII клас?

  - Основната идея на тази професионална гимназия е да консолидира енергията и да създаде среда не само за учениците, които ще учат тук, но и за всички деца, които обичат технологиите. В плана за обучение, описан от Община Бургас, седемте подкрепящи гимназията IT-компании и двете асоциации на двата университета, ще дадат възможност да бъдат организирани курсове, които да са достъпни за учениците от града, а не само за децата на това училище. В този смисъл съществуването на такова технологично място в Бургас е полезно и необходимо. Така децата няма да се налагат да пътуват до други градове, където се предоставят такъв тип курсове или да се самообучават у дома, което без квалифицирана помощ е трудно. Гимназията ще бъде едно място, където ученици и преподаватели с еднакви интереси да се съберат и да могат да обменят опит и идеи.

  - В настоятелството на гимназията влизат представители на големи IT-компании. Това дава ли гаранция на учениците, че когато завършат средното си образование и продължат обучението си в един от двата бургаски университета, ще си намерят работа в тези фирми?

  - Училищното настоятелство е невероятна комбинация от хора, които представляват бизнеса, образованието и Общината, които имат професионално ориентиран план за обучението на тези деца.

  Първо тези седем компании, които са и работодатели, ще участват в процеса на обучение като в началото участието им ще е по-малко, защото курсът на обучение по английски език ще бъде много интензивен първата година и децата ще бъдат много натоварени. По-късно обаче те ще им дадат възможност да работят върху проекти към учебната фирма, която предстои да бъде регистрирана към училищното настоятелство. Т.е., работодателите ще дават работа на учениците още докато са в училище. Това означава, че ще имат поглед върху тях и ще могат да подбират кадрите, които да работят в техните компании още в училищен курс. Вие знаете колко много гимназисти след X клас работят през лятото, а някои и през цялата година.

  Така че вярвам, че представителите на тези седем компании, които са реални работодатели, поемайки този ангажимент, ще се постараят да коригират образователния кампус и ще ни дават практични съвети как да провеждаме обучението. Защото образованието в момента не дава достатъчно добър старт на децата в практиката и бизнеса.

  - С конкурс ли ще бъдат избирани преподавателите и възпитателите, които ще работят в гимназията и кога трябва да бъдат назначени?

  - Целият персонал, който не е повече от 28 души, ще бъде подбран с конкурс по документи, след което селектираните кандидати ще бъдат поканени на интервю. Учителите ще трябва да разработят урок и концепция какво ще правят през първите три години от обучението по съответния предмет. Основно ще бъдат учители по английски език, български език, математика и информационни технологии. Това ще са най-многото часове в първите години. Важно е учителят не само да бъде добър преподавател, но и да вижда как ще се развиват нещата напред.

  - Как ще привлечете първия випуск на гимназията?

  - Имах доста срещи с родители и директори на училища. На всички тях казвам, че след VII клас децата, които се поддават на влияние от близки и от съученици, да помислят сами дали обичат да се занимават с технологии. Важно е поне в началото да избереш направление, което ти е интересно. Защото, ако едно дете не обича да се занимава с технологии, но го привлича самото училище, то няма да бъде функционално обучено. То ще натрупа определен обем от знание, но те няма да му служат на по-късен етап.

  Затова призовавам седмокласниците, ако обичат да програмират, ако обичат технологиите – Гимназията по компютърно програмиране и иновации е тяхното място след седми клас.

  - Как децата и техните родители ще разберат дали гимназията е за тях, ако те от малки обичат да играят на електронни игри, но електронната игра няма нищо общо с програмирането?

  - Точно така е. Децата, които обичат да се занимават с технологии не играят и не са потребители. Те искат да стигнат зад това. Много често развалят устройствата, разглобяват ги, променят техните настройки, четат новостите в технологиите. Това са децата, които искат да учат в нашата гимназия.

  - Т.е., те трябва да правят разлика между игра на компютър и писане на код, което също става на компютъра?

  - Точно така. Има много безплатни сайтове, където могат сами да опитат да програмират, да видят дали им е интересно, или не. Ако някъде се е преподавало програмиране и те са участвали в тези часове, те вече знаят какво е да се занимаваш с технологии.

  - Вашата гимназия вече има лого, присъства и в социалните мрежи. Учениците ви ще имат ли униформа?

  - Първоначално обмисляме да имат само отличителен знак или отличителна тениска, с която да започнат учебната година. След това ще направим кампания, в която ще им дадем възможност сами да изберат учебната си униформа.

  - Като изключим Бургас, от кой регион очаквате да има най-засилен интерес от желаещи да учат в гимназията?

  - Идеята на това училище е да се опитаме да привлечем освен ученици от Бургас и такива от Сливен, Ямбол, Стара Загора и други градове. Ние разполагаме с общежитие, така че тези, които пожелаят да учат при нас ще бъдат настанени в общежитието и ще се обучават.

  - Как ще бъдат профилирани тези четири паралелки?

  - Тези паралелки са в две специалности - "Програмно осигуряване" и "Приложно програмиране". Тяхното профилиране започва след X клас, в XI и XII клас има разлика в броя часове на изучаваните специални предмети. Т.е., учениците от двете направления ще изучават едни и същи технологии, едните по-засилено в една посока, другите по-засилено в друга посока. Дори и да объркат желанията сега, на този етап, това няма да е проблем, защото ще имат достъп до всичко, което им е необходимо като знания.

  - Учениците, когато завършат гимназията, като какви могат да работят?

  - Много ще работя тези ученици да получат международно сертифициране в направление "IT", т.е. те да имат признат извън страната ни документ за всички езици, които са учили в часовете по програмиране.

  Другото, което ще получат, е международен сертификат по английски език, който е на ниво поне “Адванс" по системата на Кеймбридж, защото в технологиите без английски език е трудно да се работи и не може да се достигне до високи професионални нива.

  Те ще завършат с диплома "Програмист" и това ги прави кандидати за предпочитаните сега работни места. Това им дава възможност да кандидатстват за работа веднага. Още повече последните две години те ще работят по различни проекти и ще бъдат наблюдавани от представителите на компаниите, които са в училищното настоятелство, а това означава, че ще имат възможност да бъдат наемани на работа веднага след завършване на образованието си при нас.

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника

  анкета

  Да се застроява ли Българското крайбрежие?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.72259
  gbp Британска лира GBP 2.25313
  chf Швейцарски франк CHF 1.72062
  хороскоп
  всички

  Зодия Дева

  24 август - 23 септември

  Доброто ви настроение днес ще бъде провокирано и е възможно да ви “изкарат извън релси”. За това ще се погрижат най-близките ви хора. Наред с това ще се разочаровате и от интимния ви партньор. За вечерта предпочетете компанията на хора, които са ви приятни и не са ви предали.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder