Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  10:00Сряда

  11 Декември 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Главен инспектор Иван Иванов: Най ме боли, че деца употребяват наркотици

  12-07-2019 0 1664

  Снимка: Борислав ПЕНКОВ

  Михаил КОЛЕВ

   

  Главен инспектор Иван Иванов е началник в Първо районно полицейско управление – Бургас, едно от най-натоварените управления в морския град. Заема тази длъжност от 5 години, а работи в структурите на МВР от 35 години. От малък е  мечтал да стане полицай и е щастлив, че е успял да осъществи своята детска мечта. Преминал е през много служби и стъпала в системата – Гранична полиция, Борба с организирана престъпност, Криминална полиция, бил е и оперативен работник.

  На 4 юли, когато бургаската полиция отбеляза 140 години от създаването на МВР, той бе отличен със специална награда за постигнати трайни резултати и проява на професионализъм при изпълнението на служебните задължения.

  Главен инспектор Иванов (вляво) получи заслужен приз за своята работа

  Това, което най-много харесва в своята професия е, че той и колегите му бдят за спокойствие в обществения ред и безопасността на хората. Най-голямата му тръпка е дейността по разкриване на престъпления.

  „В голямата част от моята кариера съм бил оперативен работник и съм се занимавал с оперативно-издирвателна дейност. Но за мен най-важното е да си свършим работата с колегите. Целта не е само да хванеш престъпника, но и да го изправиш пред Темида, за да има възмездие и наказуемост. Искаме хората да са удовлетворени от нашата работа, нас ни оценява обществото“.

  През целия този стаж признава, че е имал много трудни моменти, но никога не си е помислял да се откаже.

  „Имало е периоди, в които съм преосмислял своята работа. Но категорично не съм искал да напускам тази работа. Мотивирало ме е това, че търся справедливост за всичко и изпълнение на върховенството на закона“.

  За него е призвание да си полицай. Професията му  е свързана с много несгоди – „денонощно съм на линия и в течение на всичко, което става в района, за който отговаряме – Централна градска част и квартал „Победа“, каза още той.

  Според главен инспектор Иванов качествата, които трябва да притежава даден човек, за да стане полицай, не са едно или две.

  „Те са много, но най-вече – честност, инициативност, доблест, мъжество. Всички положителни качества, които има всеки човек, трябва да ги има и полицаят, за да успее в работата си“.

  Съвсем логично, през всичките тези 35 години в системата на МВР, началникът на Първо районно управление се е сблъсквал с какво ли не. Най-голямата му болка е употребата на наркотици от страна на непълнолетни и пълнолетни лица.

  „Това е един от бичовете на обществото и борбата трябва се води от абсолютно всички, а не само от Министерството на вътрешните работи. Вече наистина са много случаите на наркозависимите. И това „зарибяване“, което се извършва в момента, също е тежък проблем. Но това, че ще хванем дилъра с няколко грама и ще го изправим пред съда – не е решение на този проблем. Трябва да има предотвратяване на нещата“.

  На територията на Първо районно управление главен инспектор Иванов казва, че има много открити нарколаборатории и те стават все повече и повече. Проблемът идвал не само от местните, но и от хора, които пристигат от вътрешността на страната.

  „Това се забелязва като тенденция и не е само през летния сезон, а целогодишно. Пазарът в региона е доста голям и най-вероятно това ги кара да идват тук “, уточнява той.

  Нарколабораториите в централната част на Бургас стават все повече, отбелязва началнкът на Първо районно полицейско управление

  Едно от новите предизвикателства пред него и колегите му е новата наредба за силата на шума. След всички други ангажименти, които имат в своята работа, сега полицейските служители ще трябва да се справят и с този проблем. Но това не ни притеснява, трябва да сме адекватни на обстановката, отбелязва той.

  Главен инспектор Иванов споделя, че благодарение на добрата работа между Прокуратура и Полиция, вече се забелязва сериозен спад на престъпността в Бургаска област.

  „Без тях нищо не можем да направим. Имаме перфектни отношения и това дава резултат. Надявам се, че и за в бъдеще ще е така. Работим много добре и с кмета на града – Димитър Николов, който постоянно ни подкрепя и ни помага, участвайки и организирайки с Община Бургас най-различни инициативи и срещи, което му прави чест“.

  Полицейският служител отбелязва и помощта, която неговото районно управление получава от Областна дирекция на МВР-Бургас.

  „Ние сме под тяхната „шапка“ и винаги сме можели да разчитаме на подкрепата им. Когато не ни стигат силите - те ни помагат с подкрепления. Налагала се и намесата на специалните сили, пътни полицаи и жандармерията“.

  Заради тежката и специфична професия началникът на ПРУ-Бургас обича да разпуска с приятели, да се разхожда сред природата и най-вече по екопътеки в мистичната планина Странджа.

  „Хобито си ми остава ловът и риболовът. За съжаление, не ми остава време да спортувам“.

  Самият той е семеен, има син, който също е тръгнал по неговите стъпки и е част от МВР, макар да е имал друго призвание - завършил е специалност „Международни икономически отношения“.

  Главен инспектор Иван Иванов пожелава на себе си и своите колеги в цялата страна най-вече здраве.

  „Защото и при нас през годините имаше колеги, които се разболяха тежко и си отидоха от този свят. В нашата професия предизвикателствата са много и ние трябва да се справим с тях“, завършва 58-годишният бургазлия.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Резервирахте ли почивка за Коледа и Нова Година

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Овен

  21 март - 20 април

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.