Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  12:46Петък

  18 Октомври 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Главен инспектор Иван Иванов: Най ме боли, че деца употребяват наркотици

  12-07-2019 0 1604

  Снимка: Борислав ПЕНКОВ

  Михаил КОЛЕВ

   

  Главен инспектор Иван Иванов е началник в Първо районно полицейско управление – Бургас, едно от най-натоварените управления в морския град. Заема тази длъжност от 5 години, а работи в структурите на МВР от 35 години. От малък е  мечтал да стане полицай и е щастлив, че е успял да осъществи своята детска мечта. Преминал е през много служби и стъпала в системата – Гранична полиция, Борба с организирана престъпност, Криминална полиция, бил е и оперативен работник.

  На 4 юли, когато бургаската полиция отбеляза 140 години от създаването на МВР, той бе отличен със специална награда за постигнати трайни резултати и проява на професионализъм при изпълнението на служебните задължения.

  Главен инспектор Иванов (вляво) получи заслужен приз за своята работа

  Това, което най-много харесва в своята професия е, че той и колегите му бдят за спокойствие в обществения ред и безопасността на хората. Най-голямата му тръпка е дейността по разкриване на престъпления.

  „В голямата част от моята кариера съм бил оперативен работник и съм се занимавал с оперативно-издирвателна дейност. Но за мен най-важното е да си свършим работата с колегите. Целта не е само да хванеш престъпника, но и да го изправиш пред Темида, за да има възмездие и наказуемост. Искаме хората да са удовлетворени от нашата работа, нас ни оценява обществото“.

  През целия този стаж признава, че е имал много трудни моменти, но никога не си е помислял да се откаже.

  „Имало е периоди, в които съм преосмислял своята работа. Но категорично не съм искал да напускам тази работа. Мотивирало ме е това, че търся справедливост за всичко и изпълнение на върховенството на закона“.

  За него е призвание да си полицай. Професията му  е свързана с много несгоди – „денонощно съм на линия и в течение на всичко, което става в района, за който отговаряме – Централна градска част и квартал „Победа“, каза още той.

  Според главен инспектор Иванов качествата, които трябва да притежава даден човек, за да стане полицай, не са едно или две.

  „Те са много, но най-вече – честност, инициативност, доблест, мъжество. Всички положителни качества, които има всеки човек, трябва да ги има и полицаят, за да успее в работата си“.

  Съвсем логично, през всичките тези 35 години в системата на МВР, началникът на Първо районно управление се е сблъсквал с какво ли не. Най-голямата му болка е употребата на наркотици от страна на непълнолетни и пълнолетни лица.

  „Това е един от бичовете на обществото и борбата трябва се води от абсолютно всички, а не само от Министерството на вътрешните работи. Вече наистина са много случаите на наркозависимите. И това „зарибяване“, което се извършва в момента, също е тежък проблем. Но това, че ще хванем дилъра с няколко грама и ще го изправим пред съда – не е решение на този проблем. Трябва да има предотвратяване на нещата“.

  На територията на Първо районно управление главен инспектор Иванов казва, че има много открити нарколаборатории и те стават все повече и повече. Проблемът идвал не само от местните, но и от хора, които пристигат от вътрешността на страната.

  „Това се забелязва като тенденция и не е само през летния сезон, а целогодишно. Пазарът в региона е доста голям и най-вероятно това ги кара да идват тук “, уточнява той.

  Нарколабораториите в централната част на Бургас стават все повече, отбелязва началнкът на Първо районно полицейско управление

  Едно от новите предизвикателства пред него и колегите му е новата наредба за силата на шума. След всички други ангажименти, които имат в своята работа, сега полицейските служители ще трябва да се справят и с този проблем. Но това не ни притеснява, трябва да сме адекватни на обстановката, отбелязва той.

  Главен инспектор Иванов споделя, че благодарение на добрата работа между Прокуратура и Полиция, вече се забелязва сериозен спад на престъпността в Бургаска област.

  „Без тях нищо не можем да направим. Имаме перфектни отношения и това дава резултат. Надявам се, че и за в бъдеще ще е така. Работим много добре и с кмета на града – Димитър Николов, който постоянно ни подкрепя и ни помага, участвайки и организирайки с Община Бургас най-различни инициативи и срещи, което му прави чест“.

  Полицейският служител отбелязва и помощта, която неговото районно управление получава от Областна дирекция на МВР-Бургас.

  „Ние сме под тяхната „шапка“ и винаги сме можели да разчитаме на подкрепата им. Когато не ни стигат силите - те ни помагат с подкрепления. Налагала се и намесата на специалните сили, пътни полицаи и жандармерията“.

  Заради тежката и специфична професия началникът на ПРУ-Бургас обича да разпуска с приятели, да се разхожда сред природата и най-вече по екопътеки в мистичната планина Странджа.

  „Хобито си ми остава ловът и риболовът. За съжаление, не ми остава време да спортувам“.

  Самият той е семеен, има син, който също е тръгнал по неговите стъпки и е част от МВР, макар да е имал друго призвание - завършил е специалност „Международни икономически отношения“.

  Главен инспектор Иван Иванов пожелава на себе си и своите колеги в цялата страна най-вече здраве.

  „Защото и при нас през годините имаше колеги, които се разболяха тежко и си отидоха от този свят. В нашата професия предизвикателствата са много и ние трябва да се справим с тях“, завършва 58-годишният бургазлия.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  За кого ще гласувате на местните избори?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Везни

  24 септември - 23 окктомври

  Денят ви ще е разтоварващ и не ангажиран с важни задачи. Приятните емоции ще преобладават, предвид срещите, на които ще дадете предпочитанията си. Ще ви се отразят добре и може да ви осенят интересни идеи за в бъдеще. Ще останете доволни от развитието на въпрос, свързан с работата ви. Други ще се отдадат на флирт, внасящ романтична тръпка в ежедневието им.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.