Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  23:20Четвъртък

  13 Декември 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Гледат под лупа общинските IT стипендианти

  27-06-2017 0 1523

  Снимка:

  Финансират студентите само при добър успех

  Общо 100 човека има в двата бургаски университета

  Георги РУСИНОВ

   

  През април месец Общински съвет – Бургас прие финансирането от Община Бургас на общо 100 IT студенти в двата бургаски университета – Бургаски свободен университет и университет „Проф. д-р Асен Златаров“. Бройките бяха разпределени на по 50 студенти в специалностите „Компютърни науки“ и „Софтуерно инженерство“ в „Проф. д-р Асен Златаров“ и 50 студенти в специалност „Софтуерно инженерство“ в БСУ. Финансирани са студенти от първи и втори курс в редовно обучение. Това решение реално представлява увеличаване броя на досега финансираните 60 места с нови 40 първокурсници в двата университета. Стимулирането на IT сектора започна още през 2016 по инициатива на кмета на Бургас Димитър Николов. Доводите на градоначалника бяха, че аутсорсингът все по-настоятелно навлиза на българската сцена, а Бургас дори бе избран като „Град с най-голям потенциал за развитие на аутсорсинг индустрията“ от Българската аутсорсинг асоциация, поради следните причини: голям брой млади хора, владеещи чужди езици, компютърни и информационни технологии, софтуерно инженерство, компютърни системи, мрежи и комуникации, средно и висше икономическо образование; наличие на офис площи, клас А; културен живот; градска среда предпочитана от младите хора за създаване на семейство и отглеждане на деца; добре развита транспортна инфраструктура.

  Проф. Галя Христозова, ректор на БСУ похвали решението на Общинския съвет и инициативата на кмета: „За нас това е изключително важно решение на Общинския съвет и лично на г-н Николов, защото при положение, че нашите студенти плащат такси, това е доста добър вариант за облекчаването на такива. Много сме удовлетворени, че Общината подхожда разумно и перспективно, финансирайки в образованието на студентите, се подготвят специалисти, които биха били необходими за работа в община Бургас. Основният аргумент на кмета е, че когато чужди фирми поискат да инвестират в Бургас, едно от основните и най-важни неща са кадрите, а явно има фирми, които в това направление имат такива намерения. Това ще задоволи изискванията на компаниите от IT сектора и аутсорсинг индустрията“.

  Как става приемът?

  Ректорите на университетите, администрацията и Общински съвет – Бургас са решили да бъдат финансирани само кандидатите с най-висок бал, който се образува от 5 оценки като максималната цифра е 30. В балообразуващите оценки влизат: оценка от дипломата, двете оценки от държавните зрелостни изпити и изпити по математика, информатика и информационни технологии. За миналата година приетите студенти с финансиране в двата университета са 60. Сега тези студенти са втори курс.

  Проф. Сотир Сотиров, зам.-ректор по международно сътрудничество и СДК в „Проф. д-р Асен Златаров“ заяви: „При нас картината е такава – Министерство на образованието ни отпусна 130 бройки първокурсници в двете специалности („Компютърни технологии“ и „Софтуерно инженерство“), голяма част са редовно обучение, а около 30 или 40 са местата за задочно. Както виждате от около 100 места ще влязат само определен брой като финансирани от общината. Това ме мотивира да подпомагам този процес, защото той е на състезателен принцип“.

  Професорът уточни, че няма поставен минимален праг за оценките, но ако от 80 души, само 20 получат финансиране, то състезателният характер е налице, което пък подтиква децата да се справят възможно най-добре. „Обикновено тези, които получават финансиране, са с успех над 4.50, а за техническа специалност да имате над 4.50 е много сериозен успех – това са 3 висши математики, физика - общо взето сложни предмети“, каза проф. Сотиров.

  Как се осъществява контролът?

  Комисия, в която влизат представители на администрацията и общински съветник редовно съгласува постиженията на финансираните студенти. Решено е да се следи стриктно успехът на получилите финансиране и при такива с по-слаби оценки финансирането да отпада. Проф. Христозова заяви, че в БСУ вече има четирима отпаднали, заради ниски оценки във втори курс и сега тяхната бройка ще бъде попълнена от студенти с висок успех, които са били в платена форма на обучение. По този начин квотата си остава същата. „Все още не сме свършили със сесията, а след това следва и поправителната, но след първия семестър четирима студенти, които бяха със средни и слаби оценки отпаднаха, те не получиха финансиране и това е напълно логично, защото когато се финансира трябва да се влагат средства в обучението на сериозни студенти със сериозни намерения и с високи оценки и успех“, коментира ректорът. В договора с Община Бургас условията са следните – при предоставена информация за успех на студентите, която се представя два пъти годишно – в края на семестрите, се преценява колко студенти ще бъдат финансирани.

  Защо точно финансиране на IT специалисти?

  Част от общинските съветници през април, когато се гласува това предложение, зададоха този въпрос. Полемиките бяха доста сериозни, а някои и с доста тежест зад изказванията си. Според проф. Христозова по всяка вероятност всички въпроси и търсения за финансиране от страна на община Бургас са били свързани с това да има интерес от инвеститори. „Аз повдигнах въпроса, че педагогиката и учителите също са приоритетни вече, но няма чужди инвеститори, които да инвестират в това направление“, допълни тя. Ректорът каза, че в разговорите и с кмета, той й е обяснил, че в тези направления се търсят специалисти, които да се подготвят. В тази връзка Христозова заяви, че в БСУ се работи още по усилено в тази насока. „Имаме и друга специалност освен „Софтуерно инженерство“ , която може да бъде много полезна в това направление, така че имаме готовност да включим и други специалности, например „Приложна информатика и уебдизайн“. Ние сме разработили една концепция, която е за развитието на IT специалностите в БСУ. Димитър Николов и зам.-кметът по образованието Йорданка Ананиева знаят всички специалности, които са акредитирани. Ние имаме IT специалности в две професионални направления – информатика и компютърни науки“, уточни проф. Христозова.

  Проф. Сотир Сотиров се радва, че Община Бургас е избрала да финансира IT студенти. „Не може да се отрече, че IT специалистите имат няколко предимства – първо получават доста високи заплащания, което означава, че и към Общината ще постъпват допълнителни средства във вид на данъци. Също така те не произвеждат нищо, което всъщност да замърсява околната среда, а знаем, че бургазлии сме чувствителни на тази тема. Оттук съдя, че IT специалистите са по-добрият вариант“, заяви той.

  Ще останат ли да работят в Бургас готовите IT специалисти?

  Един от най-обсъжданите въпроси и по време на сесията на Общински съвет – Бургас през април, както и сред бургазлии след това бе  – ще останат ли тези финансирани кадри да работят в Бургас, след като Общината ги финансира.

  Проф. Галя Христозова е на мнение, че община Бургас постъпва много демократично, като не сключва никакви договори със студентите, които финансира. Според нея е хубаво, че няма такова задължение, защото в Бургас вече има готови кадри в тези специалности и подписването на каквито и да е договори би означавало те да бъдат пренебрегнати. „Ние сме предоставили на Община Бургас информация за студентите, завършили специалности в тези направления от 2011 година досега – с техните данни, телефони, електронни адреси, за да могат при необходимост да бъдат потърсени за работа. Тоест създава се една база данни на студенти, които са завършили и такива, които тепърва ще завършват, за да могат наистина в един момент да бъдат потърсени и да бъдат включени за работа в дадено направление“, допълни ректорът на БСУ. Проф. Христозова смята, че на първо място работата на университета е да подготви специалистите, а Общината е тази, която да решава какви взаимоотношения да има с тях. Тя все пак смята, че ако има условия и възможност за работа, която е сравнително добре платена, студентите независимо откъде са, биха предпочели да работят в Бургас. „Опасявам се, че ако се сключи договор, бихме попаднали в ситуация, където да сключваме такива само със студенти от Бургас, което спрямо останалите, които могат да имат висок успех и възможности, няма да е справедливо. В крайна сметка глобализацията позволява вече да се пътува толкова динамично и в България също трябва да стане така – хората да пътуват и работят до там, до където има работа“, уточни тя. За справка - 80% от студентите в БСУ са от Бургаски регион. Проф. Христозова е убедена, че самите студенти имат очакване, че щом са финансирани от общината, при търсене на работа и при възможност за работа, тя първо да се обърне към тях.

  Проф. Сотир Сотиров е на мнение, че именно поради факта, че Общината няма никакви юридически ангажименти с финансираните студенти, то е още по-необходимо да им се предостави среда, за да искат да останат в Бургас. „Трябва да си призная, че ми е много мъчно за децата, които ние обучаваме в училищата и после заминават извън града. Това са страхотни таланти, които могат да останат в Бургас и да направят фирми, за да работят на територията на общината“, смята професорът. Затова той определя подхода на Община Бургас като правилен. „Скоро мина четвъртата аутсорсинг конференция, на която се изразиха големи надежди за Бургас. Ако успеем и това да направим, мисля, че симбиозата ще бъде много добра. Основното нещо, което търси една такава компания, са обучени кадри и добра интернет връзка, за да могат да се дислоцират навсякъде по света. Кадрите са тези, които определят къде да се ориентират тези компании и мисля, че подходът на Община Бургас е тъкмо на място“, допълни той. 

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.72002
  gbp Британска лира GBP 2.17682
  chf Швейцарски франк CHF 1.73282
  хороскоп
  всички

  Настроението ви днес е завидно, а ентусиазмът ви за забавления - неимоверен. Оставете работата настрана и посветете този ден на разнообразието. Усилията ви в тази насока ще направят този ден приятен не само за вас.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder