Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  16:00Вторник

  19 Февруари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Гневни овцевъди настояват за реални обезщетения

  07-07-2018 0 539

  Снимка:

  Дона МИТЕВА

  Над 50 гневни овцевъди се събраха на среща в залата на ДФ „Земеделие“ в Бургас. На нея присъстваха Бойко Синапов, назначен за съветник на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, шефката на служба „Земеделие“ Лидия Станкова, д-р Златка Възелова от Министерство на земеделието, д-р Георги Митев   - местният шеф на БАБХ.

  Животновъдите повикаха спешно на срещата да присъстват и д-р Петър Бодуров и Георги Дражев – Движение „Антимафия“, които раздухаха проблема с избиването на животните в село Кости.

  По думите на д-р Бодуров, след като са били надмогнати емоциите, се е стигнало до разумен диалог, в който се е изяснило, че обезщетенията трябва да бъдат реални – по балансова стойност на животните. И те да бъдат изплатени навреме, защото животновъди са се оплакали, че още не са им изплатени предходните.

  „За мене стана ясно още нещо – чума няма, кой каквото и да ми говори. До момента няма официално становище за заболяването. Надявам се хората от управлението да се вслушат и в това, което всички на място говорихме – да се направи ваксинация на животните. Ако не искат да ги приемат в ЕС, има и други пазари, където могат да се реализират“, коментира Бодуров.

  След срещата стана ясно още, че Георги Дражев е записал среща при президента Румен Радев, за да го запознае и него с проблема.

  На срещата не са обсъждани обезщетенията за мляко от фермите, които попадат в 10-километровата карантинна зона.

  Избиването на животни заради чумата е мярка без алтернатива, категорични са от ръководството на Българската агенция по безопасност на храните. Това стана ясно на проведената среща в парламента между бургаски и ямболски депутати и ръководството на агенцията.

  Да припомним, че  на 21 юни БАБХ съобщи, че два дни по-рано Националният диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт е потвърдил положителни резултати за болестта чума по дребните преживни животни в животновъдни обекти в село Воден, област Ямбол. Според информацията на БАБХ заболяването е констатирано за първи път не само на територията на страната, но и на Европейския съюз, като пробите са изпратени за потвърждение в референтната за чума по дребните преживни животни лаборатория на ЕС - CIRAD, Франция. След ямболското, второ огнище на болестта бе засечено и в бургаското село Кости, където бяха избити 400 животни. Твърди се, че положителни проби са открити в една от двете ферми в района.

  Шефът на БАБХ Дамян Илиев, присъствал на срещата с депутатите, е категоричен, че евтаназията на  животните е по всички световни стандарти, а предприемането на ваксинация би довело до далеч по-тежки ограничения за цялата страна.

  Въпреки изразените съмнения от страна на вицепремиера Валери Симеонов, че става дума за „абсолютна диверсия“, защото заради оградата животно от Турция няма как да влезе у нас, експертът Илиев отрече да има дори и минимална възможност за подобно нещо. Според него това са митове и легенди, които битуват като фолклор, защото болестта може да се пренесе само при непосредствен контакт между животните. Така че няма никакъв шанс тя да бъде пренесена от мигрант.

  След срещата депутатът от БСП Николай Тишев потвърди, че все пак за животновъдите ще има компенсации.

  Средства като обезщетение ще получат и производителите на мляко, които отглеждат животните си в така наречената десеткилометрова карантинна зона, от която е забранен износ на всякакъв вид животински продукти. До Нова година обаче те няма да могат да пласират продукция.

   

  Петър Кънев, депутат от БСП, е поканил лично на срещата и колегите си от ГЕРБ, защото темата въобще не е политическа, а касае избиването на големи количества животни в Странджа, и е свързана с поминъка на района. Въпреки това те не са присъствали, уверявайки, че работят по други канали за разрешаване на казуса.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Да се застроява ли Българското крайбрежие?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.72654
  gbp Британска лира GBP 2.23217
  chf Швейцарски франк CHF 1.72153
  хороскоп
  всички

  Зодия Дева

  24 август - 23 септември

  Доброто ви настроение днес ще бъде провокирано и е възможно да ви “изкарат извън релси”. За това ще се погрижат най-близките ви хора. Наред с това ще се разочаровате и от интимния ви партньор. За вечерта предпочетете компанията на хора, които са ви приятни и не са ви предали.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder