Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  19:06Петък

  24 Май 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  
  събеседник

  Горди сме, че заради нас звуча българският химн

  За другата година ансамбълът вече има предложения за участия в Германия, Норвегия, Полша, Англия

  20-07-2018 0 1580

  Милена Добрева, ръководител на вокален ансамбъл „Фортисимо“:
  Снимка:
  Интервю на Дона МИТЕВА

  Милена Добрева  е родена през 1962 година в  Бургас. Завършва Средно музикално училище – Бургас, ВМПИ (сега АМТИИ) – Пловдив. Има няколко професионални квалификации – Пета ПКС в ИПКУ – Стара Загора,  „Поп и джаз пеене“ – НМА „Проф. Панчо Владигеров“, Музикални медийни технологии и тонрежисура в Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

  Учител е по поп и джаз пеене и пиано

  Създател и ръководител на Детска вокална формация „Морски песъчинки“ – носител само на призови места в национални и международни музикални конкурси и фестивали. Прави аранжименти, звукозапис и обработка на три издадени албума на формацията  – „Незабравими детски песнички”, „Незабравими зимни и коледни песнички” и „Незабравими руски песнички”. Звукозапис, обработка и мастер на многобройни албуми на фолклорни състави, госпъл формации, както и на индивидуални, разнообразни по жанр изпълнители. Композитор и аранжор на популярни и детски песни – наградени на Национален конкурс „Бургас и морето“ и Национален конкурс за детска песен „Сладкопойна чучулига“.

  Носител на Първа награда на конкурса „Учител на годината” на Република България – 2008 година. Основател и диригент на Вокален ансамбъл „Фортисимо“.

   

   

   

  - Госпожо Добрева, преди броени дни се завърнахте от Република Южна Африка, Претория, с поредното голямо отличие за „Фортисимо“.  Разкажете за Световните хорови игри.

  - Ние за първи път сме на такъв мащабен световен форум. След успешното ни представяне миналата година в Рига, Латвия, на Европейските хорови игри, добихме смелост да се явим и на Световните. Конкурсът е в повече от 20 категории, всяка от които е с определени изисквания за стил, жанр, времетраене. Ние участвахме в две от тях – „Вокални ансамбли“ и „Поп ансамбли“. Международното жури е съставено от 7 души – видни представители на хоровото изкуство и оценява много стриктно по списък от критерии. Спечелихме два златни медала и в двете категории, както и шампионската титла в категория „Вокални ансамбли”. Горди сме, че представихме достойно България и Бургас и че заради нас звуча българският химн.

  - Какви са впечатленията Ви от самата надпревара?

  -  Надпреварата беше невероятно оспорвана, тъй като се състезаваха изключително добри хорове от цял свят. Всеки се беше подготвил и показа най-доброто от себе си. Въпреки конкурсния характер, атмосферата беше изключително топла, приятелска и сърдечна. 

  - Какво е да сте световни шампиони?

  - Все още не можем да осъзнаем, че това се е случило. Изключително трогателно и емоционално е да прозвучи българският химн заради нас и да се чуе за нашата малка България. Получаваме безброй поздравления отвсякъде. Това високо признание е много важно като оценка за труда ни и показва, че сме на верен път. Дава ни стимул да продължаваме да работим усърдно по същия начин. И тук е мястото да благодаря на Община Бургас и „Зонта клуб“, които ни подкрепиха и застанаха зад нас в тази надпревара. 

  - Винаги зад светлините на прожектора и славата остават едни такива деликатни моменти – малки неудачи, неразположения, болки… Разкажете за тях. Имаше ли ги?

  - Разбира се, че невинаги върви гладко и „по вода”. В Южна Африка беше доста студено и  условията, които ни бяха предоставили не бяха от най-добрите. Притеснявах се много от това дали ще успеем да се запазим здрави и да бъдат пълноценни гласовете, защото сме зависими от тях. Децата се мобилизираха и благодарение на силната воля и позитивно мислене се опазихме всички здрави. 

  - Момичетата и момчетата за първи път ли стъпиха на черния континент? Какви са общите ви впечатления от Африка?

  - Всички бяхме за първи път в Южна Африка. Най-емоционален и вълнуващ беше денят, в който след голямата победа се отдадохме на заслужена почивка и развлечения. Посетихме автентично селище на племето „зулу“, където ни показаха и разказаха за техните традиции, бит, обичаи, танци и песни. Имахме щастието да отидем и на сафари. Потопихме се в естествената среда на лъвове, жирафи, антилопи, зебри, гепарди, щрауси и други екзотични животни. Събрахме богат снимков и видео материал за спомен. Създадохме и нови приятелства с местното население. 

  - Бургазлии свикнахме, че където се появите - първото място е ваше. Коя награда си ви е най-скъпа?

  - Всяка награда е ценна и скъпа за нас, защото влагаме много усилия, труд, дисциплина и старание. С голяма прецизност подбирам подходящия  песенен материал, който да ни представи в най-добра светлина и да покаже способностите ни. Безкрайно щастливи сме от това, че имаме любовта и подкрепата на публиката, която е нашият коректив.

  - Каква е приемствеността във „Фортисимо“? Има ли много желаещи, запленени от голямата слава, която има формацията, да се натискат да станат част от нея?

  - Нормално е във всеки един ансамбъл да има текучество, тъй като някои ученици завършват и други влизат на тяхно място. Основно постъпленията при нас са порасналите деца от вокална формация „Морски песъчинки”, която създадох през 2003 година. Те са музикални, талантливи и с развит усет за многогласно пеене. Освен музикална дарба, всеки новопостъпващ трябва да е дисциплиниран, отговорен, с хубава визия и да има умения за работа в екип.

  - Какво лично на Вас коства тази слава? В личен план лишавате ли се от нещо в името на вокалния ансамбъл?

  - Зад всеки успех стоят много труд, усилия и нерви. Изисква се търпимост, коректност, толерантност и не на последно място – любов към децата. Ние сме едно голямо сплотено семейство. Тук е мястото да благодаря и на всички родители за тяхната подкрепа и съдействие. 

  - Коя е най-неочакваната награда, която сте получили до тук?

  - На всяка музикална изява отиваме единствено с нагласата и намерението да се представим достойно и чрез изпълненията си да достигнем до сърцата на публиката. 

  - Имате ли покани за други изяви със състезателен характер?

  - Вече имаме много приятели и почитатели от други държави. Получаваме постоянно покани за участия в конкурси, фестивали и изнасяне на самостоятелни концерти. Дори и за другата година вече имаме предложения – за Германия, Норвегия, Полша, Англия.

  - „Фортисимо“ е създаден през 2014 година – т.е. е само на 4 години – какъв репертоар натрупа за това кратко време?

  - Развитието ни като ансамбъл започна преди две години благодарение  на участието ни в „Шоуто на Слави”. Там придобихме самочувствие, което ни стимулира да изпълняваме сложни и стилово разнообразни акапелни произведения. За нас е предизвикателство да пресъздаваме пиеси от епохата на барока, от съвременни автори, обработен фолклор, акапелни аранжименти на популярни световни хитове.

  - Участието на младите хора във „Фортисимо“ променя ли ги по някакъв начин? Има ли главозамайване от славата или напротив, те стават по-отговорни…

  - Аз съм трезво мислещ човек и се старая да съм здраво стъпила на земята. Не допускам в ансамбъла някой да се главозамае, защото знам, че това е пагубно както за всеки индивидуален изпълнител, така и за целия екип.  

  - И един последен въпрос извън наградите и ансамбъла: За какво мечтае Милена Добрева?

  - Да съм здрава и силна, за да продължавам да работя с тези прекрасни деца и да покоряваме нови върхове.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника

  анкета

  За кого ще гласувате на Евроизборите?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.75584
  gbp Британска лира GBP 2.22001
  chf Швейцарски франк CHF 1.74254
  хороскоп
  всички

  Отложете новите начинания, работете върху започнатите задачи и по всякакъв начин избягвайте конфликти. Правете добро и проявявайте по-голяма съпричастност и милосърдие към обкръжението ви. Онзи, който днес не бъде милостив, може сам да се лиши от милост. Денят е подходящ за молитви, уединение, успокоение и интуитивно прозрение. Не трябва да се само съжалявате, да се оплаквате и да плачете, да се сърдите и да се карате. Приемайте лека храна и пийте повече вода.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder