Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  17:06Вторник

  25 Септември 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 17° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Горещ септември в Спешното на УМБАЛ-Бургас, преминали са 2 100 пациенти

  22-09-2017 0 760

  Снимка:

  Лекарите  и медицинските сестри в Спешното отделение на УМБАЛ Бургас тренират реакции при критични и бедствени ситуации по специално разработен план. Той е част от амбициозната програма на новия началник на отделението д-р Здравка Инджова – уважаван специалист по реанимация и интензивно лечение с над 20 години стаж в болницата. Само преди два месеца тя пое щафетата от друг опитен лекар – д-р Лилия Линкова, с която в момента работят като отличен екип. Новият началник на отделението надгражда добрите практики, въведни от своя предшественик, и едновременно с това разработва нови. Планът  на д-р Инджова за развитие на Спешно отделение носи абревиатурата КОК – комуникация, организация, квалификация.

  „По отношение на квалификацията, като допълнение два пъти месечно лекарите и медицинските сестри тренират реакции при критични състояния – пострадали при катастрофи, природни бедствия, пациенти с тежки травми, инфаркт, инсулт, удавяне, отравяне (интоксикация) и всички други нарушения на основните жизнени функции.  Въпреки че всеки ден се сблъскваме с  част от ситуациите, тренировките са важни. Симулираме сценарии, максимално близки до реалността. Тренировките са придружени и с теоретични семинари”, обясни д-р Инджова.

  Началникът на отделението споделя, че е въведена и практиката на клинични одити при заплетени случаи. При тях  медицинският персонал на отделението се събира, обсъжда и отново подлага на анализ действията си, като целта е да се намери оптималното за пациента лечение. Предвидени са и допълнитeлни квалификационни курсове за лекари и медицински сестри.

  Вторият приоритет от плана е свързан с организацията и по-точно с триажа на пациентите.

  „Съкращаваме пътя на пациента от постъпването му до оказването на нужната медицинска помощ в Противошокова зала  или хоспитализирането му в отделение на болницата. Предишното ръководство на Спешно отделение е постигнало добри резултати в тази област, защото на централния вход има обучени медицински сестри – супервайзори, които насочват пациентите и им дават информация”, допълва д-р Инджова.

  Спешно отделение е не само едно от най-натоварените, но и звеното, което е в най-активна комуникация с останалите структури на болницата.

  „Ние сме крайъгълният камък, в който се пресича пътят на всички специалности. Например при пострадали от ПТП се викат хирурзи, неврохирурзи и други в зависимост от травмите. Това налага бърза и добра комуникация, за което създаваме алгоритми и схеми за представяне на пациента. Наскоро въведохме специален формуляр, който показва състоянието на болния в динамика. В него се описват травмите, извършените манипулации и резултатите от изследванията тук”, казва началникът на Спешно отделение д-р Инджова.

  Макар в края на активния сезон, пациентопотокът в Спешно отделение е почти същият, както през летните месеци. През август помощ там са потърсили 3700 души, а само от 1-ви до 20-ти септември техният брой е 2100. 

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.66326
  gbp Британска лира GBP 2.18773
  chf Швейцарски франк CHF 1.74192
  хороскоп
  всички

  Зодия Стрелец

  23 ноември - 21 декември

  Обградени сте от познатите ви неща и хора, но скоро ще се окажете изправени пред въпрос, чието решение не търпи отлагане. Ще се справите, без да изпадате в паника и това ще повиши доверието на някой във вас. Силни сте и желанията ви също. Имате добро отношение към предстоящо събитие и това ви носи предимство.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder