Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  06:33Неделя

  25 Март 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Готвят първото изложение-базар на гълъби в Айтос

  06-10-2017 0 2442

  Снимка:

  Акцентът -  местната порода Айтоски рогат гълъб

   

  Не са много айтозлии, които знаят, че през 2014 г. 12 местни гълъбовъди учредиха Клуб „Айтоски рогат гълъб". А голямата причина за ентусиазма на учредителите Стоян Христов, Димитър Костадинов, Милен Кондов, Кудрет Бейсим, Стойчо Янков, Любомир Момчилов,  Гюнер Сюлейман, Фикри Рашид, Николай Николов, Костадин Костадинов и Атанас Христов е тъкмо айтоският рогат гълъб - гордостта на местните гълъбовъди.

  Поводите да се сетим за най-айтоската порода са два - Празникът на град Айтос и първата изложба базар на гълъби, която клубът е решил да организира по повод  тазгодишния Димитровден. Очаква се да бъдат показани различни породи и в Айтос да гостуват много представители на гълъбарството от всички краища на България.

  Събитието ще е тридневно - ще започне на 27 октомври с оценяване на гълъбите от сертифицирани съдии на национално ниво.
  Входът ще е свободен, а изложението се организира със съдействието на Община Айтос.

  Вечерта, на специална празнична среща в ресторант „Водопада" ще бъдат представени оценителните листи. На 28 и 29 октомври изложбата-базар ще бъде открита за граждани е ценители, разказа за НП Председателят на клуба Стоян Христов.

  Христов обещава разнообразие на елитни птици, много участници и истински празник за гълъбовъдите от региона. Изложбата ще бъде експонирана в СУ „Никола Вапцаров", научи още НП.

  В Айтос хората, развъждащи гълъби, не са малко. За да запалят любопитството на местните и гостите на Айтос към предстоящата изложба, гълъбовъдите издават, че в някои отношения гълъбите са по-умни от хората - на земята и във въздуха имат различни лидери. Ако водачът избере неправилната посока - птиците престават да го следват, т. е. при гълъбите можеш да си лидер само по силата на своите компетенции. Де да беше така и при хората...

  Естествено, акцент на изложението, посветено на празника на Айтос, ще бъде местната порода «Айтоски рогат гълъб». Казват, че била спорна порода, заради стари междусъседски търкания мужду Айтос и Карнобат по темата - кой е първосъздателят? Според председателя на клуба Стоян Христов обаче този спор е измислен.

  Без съмнение, принос за създаване на породата има и айтозлията Николай Господинов - Джалито. По официална информация, айтоският рогат гълъб бил създаден през 1964 г. от порода «Мавия», местен гладък гълъб и в допълнение - «Видински гладки кули». Според друга версия, породата е създадена през 70-80 години на ХХ век и заслугата е колективна. Така или иначе, айтоският рогат гълъб се радва на високата оценка и интереса не само на българските, но и на чуждестранните специалисти на престижната изложба в Лайпциг, Германия през 2012 г.. Айтоският гълъб лети без проблем в продължение на 6-7 часа, лек и пъргав е и с красива стойка, обясняват още запалените гълъбари.

  НП

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Къде да бъде паметникът на кан Тервел?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.58418
  gbp Британска лира GBP 2.24074
  chf Швейцарски франк CHF 1.67122
   
  хороскоп
  всички

  Зодия Стрелец

  23 ноември - 21 декември

  Обградени сте от познатите ви неща и хора, но скоро ще се окажете изправени пред въпрос, чието решение не търпи отлагане. Ще се справите, без да изпадате в паника и това ще повиши доверието на някой във вас. Силни сте и желанията ви също. Имате добро отношение към предстоящо събитие и това ви носи предимство.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.