Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  09:13Събота

  21 Юли 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 24° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Готвят първото изложение-базар на гълъби в Айтос

  06-10-2017 0 2849

  Снимка:

  Акцентът -  местната порода Айтоски рогат гълъб

   

  Не са много айтозлии, които знаят, че през 2014 г. 12 местни гълъбовъди учредиха Клуб „Айтоски рогат гълъб". А голямата причина за ентусиазма на учредителите Стоян Христов, Димитър Костадинов, Милен Кондов, Кудрет Бейсим, Стойчо Янков, Любомир Момчилов,  Гюнер Сюлейман, Фикри Рашид, Николай Николов, Костадин Костадинов и Атанас Христов е тъкмо айтоският рогат гълъб - гордостта на местните гълъбовъди.

  Поводите да се сетим за най-айтоската порода са два - Празникът на град Айтос и първата изложба базар на гълъби, която клубът е решил да организира по повод  тазгодишния Димитровден. Очаква се да бъдат показани различни породи и в Айтос да гостуват много представители на гълъбарството от всички краища на България.

  Събитието ще е тридневно - ще започне на 27 октомври с оценяване на гълъбите от сертифицирани съдии на национално ниво.
  Входът ще е свободен, а изложението се организира със съдействието на Община Айтос.

  Вечерта, на специална празнична среща в ресторант „Водопада" ще бъдат представени оценителните листи. На 28 и 29 октомври изложбата-базар ще бъде открита за граждани е ценители, разказа за НП Председателят на клуба Стоян Христов.

  Христов обещава разнообразие на елитни птици, много участници и истински празник за гълъбовъдите от региона. Изложбата ще бъде експонирана в СУ „Никола Вапцаров", научи още НП.

  В Айтос хората, развъждащи гълъби, не са малко. За да запалят любопитството на местните и гостите на Айтос към предстоящата изложба, гълъбовъдите издават, че в някои отношения гълъбите са по-умни от хората - на земята и във въздуха имат различни лидери. Ако водачът избере неправилната посока - птиците престават да го следват, т. е. при гълъбите можеш да си лидер само по силата на своите компетенции. Де да беше така и при хората...

  Естествено, акцент на изложението, посветено на празника на Айтос, ще бъде местната порода «Айтоски рогат гълъб». Казват, че била спорна порода, заради стари междусъседски търкания мужду Айтос и Карнобат по темата - кой е първосъздателят? Според председателя на клуба Стоян Христов обаче този спор е измислен.

  Без съмнение, принос за създаване на породата има и айтозлията Николай Господинов - Джалито. По официална информация, айтоският рогат гълъб бил създаден през 1964 г. от порода «Мавия», местен гладък гълъб и в допълнение - «Видински гладки кули». Според друга версия, породата е създадена през 70-80 години на ХХ век и заслугата е колективна. Така или иначе, айтоският рогат гълъб се радва на високата оценка и интереса не само на българските, но и на чуждестранните специалисти на престижната изложба в Лайпциг, Германия през 2012 г.. Айтоският гълъб лети без проблем в продължение на 6-7 часа, лек и пъргав е и с красива стойка, обясняват още запалените гълъбари.

  НП

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Ползвате ли "зелената зона"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.67595
  gbp Британска лира GBP 2.18663
  chf Швейцарски франк CHF 1.68128
  хороскоп
  всички

  Отложете новите начинания, работете върху започнатите задачи и по всякакъв начин избягвайте конфликти. Правете добро и проявявайте по-голяма съпричастност и милосърдие към обкръжението ви. Онзи, който днес не бъде милостив, може сам да се лиши от милост. Денят е подходящ за молитви, уединение, успокоение и интуитивно прозрение. Не трябва да се само съжалявате, да се оплаквате и да плачете, да се сърдите и да се карате. Приемайте лека храна и пийте повече вода.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.