Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  04:20Събота

  21 Октомври 2017

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 13° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Готвят първото изложение-базар на гълъби в Айтос

  06-10-2017 0 1895

  Снимка:

  Акцентът -  местната порода Айтоски рогат гълъб

   

  Не са много айтозлии, които знаят, че през 2014 г. 12 местни гълъбовъди учредиха Клуб „Айтоски рогат гълъб". А голямата причина за ентусиазма на учредителите Стоян Христов, Димитър Костадинов, Милен Кондов, Кудрет Бейсим, Стойчо Янков, Любомир Момчилов,  Гюнер Сюлейман, Фикри Рашид, Николай Николов, Костадин Костадинов и Атанас Христов е тъкмо айтоският рогат гълъб - гордостта на местните гълъбовъди.

  Поводите да се сетим за най-айтоската порода са два - Празникът на град Айтос и първата изложба базар на гълъби, която клубът е решил да организира по повод  тазгодишния Димитровден. Очаква се да бъдат показани различни породи и в Айтос да гостуват много представители на гълъбарството от всички краища на България.

  Събитието ще е тридневно - ще започне на 27 октомври с оценяване на гълъбите от сертифицирани съдии на национално ниво.
  Входът ще е свободен, а изложението се организира със съдействието на Община Айтос.

  Вечерта, на специална празнична среща в ресторант „Водопада" ще бъдат представени оценителните листи. На 28 и 29 октомври изложбата-базар ще бъде открита за граждани е ценители, разказа за НП Председателят на клуба Стоян Христов.

  Христов обещава разнообразие на елитни птици, много участници и истински празник за гълъбовъдите от региона. Изложбата ще бъде експонирана в СУ „Никола Вапцаров", научи още НП.

  В Айтос хората, развъждащи гълъби, не са малко. За да запалят любопитството на местните и гостите на Айтос към предстоящата изложба, гълъбовъдите издават, че в някои отношения гълъбите са по-умни от хората - на земята и във въздуха имат различни лидери. Ако водачът избере неправилната посока - птиците престават да го следват, т. е. при гълъбите можеш да си лидер само по силата на своите компетенции. Де да беше така и при хората...

  Естествено, акцент на изложението, посветено на празника на Айтос, ще бъде местната порода «Айтоски рогат гълъб». Казват, че била спорна порода, заради стари междусъседски търкания мужду Айтос и Карнобат по темата - кой е първосъздателят? Според председателя на клуба Стоян Христов обаче този спор е измислен.

  Без съмнение, принос за създаване на породата има и айтозлията Николай Господинов - Джалито. По официална информация, айтоският рогат гълъб бил създаден през 1964 г. от порода «Мавия», местен гладък гълъб и в допълнение - «Видински гладки кули». Според друга версия, породата е създадена през 70-80 години на ХХ век и заслугата е колективна. Така или иначе, айтоският рогат гълъб се радва на високата оценка и интереса не само на българските, но и на чуждестранните специалисти на престижната изложба в Лайпциг, Германия през 2012 г.. Айтоският гълъб лети без проблем в продължение на 6-7 часа, лек и пъргав е и с красива стойка, обясняват още запалените гълъбари.

  НП

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли билетчето в градския транспорт да е 1.30 лв.

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.65496
  gbp Британска лира GBP 2.18229
  chf Швейцарски франк CHF 1.6865
  хороскоп
  всички

  Зодия Стрелец

  23 ноември - 21 декември

  Обградени сте от познатите ви неща и хора, но скоро ще се окажете изправени пред въпрос, чието решение не търпи отлагане. Ще се справите, без да изпадате в паника и това ще повиши доверието на някой във вас. Силни сте и желанията ви също. Имате добро отношение към предстоящо събитие и това ви носи предимство.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.