Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  04:42Понеделник

  21 Януари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Грандиозно!СУ „Христо Ботев“ в Айтос празнува юбилей

  17-05-2018 0 3264

  Снимка: НП

  Концерт-спектакъл и факелно шествие за 150 години българско училище в Айтос

   „До днешний ден за година и осем месеца, откакто дойдох в Орлово, като никак не се чуваше българска реч, нито в училище, нито в църква, състраданието си в горните дни превратихме сичко! Сичко! На български в църквата и в училище! Без да ся чуй гръцка реч.
  Слава на свети Кирила и Методия…!”

  Даскал Господин Бъчеваров, лето 1868-о

   

  Като приемник на първото българско училище в Айтос, на 15 май Средно училище „Христо Ботев“ отпразнува тържествено 150-годишен юбилей на 15 и 16 май т.г.

  1868-а е рождената година на първото българско училище в града. Тогава будни айтоски граждани повикали даскал Господин Димов Бъчеваров от село Медвен, Котленско, да учи децата им на българско четмо и писмо. Той започва да преподава на български език в Айтос на 14 май 1868 година, в основаното от него школо - в една класна стая в църковния двор със 124 ученици. За онова време, броят на жадните за знания айтозлийчета бил завидно голям. Във времето, училището на няколко пъти променя мястото и името си,  докато негов продължител става днешното СУ „Христо Ботев”. В продължение на десетилетия в този храм на знанието са се образовали поколения айтозлии. В  почти всяко айтоско семейство има възпитаник на училището, което е едно от водещите не само в общината, но и в региона и страната.

  И както подобава за такъв юбилей, колективът на Средно училище „Христо Ботев" подготви богата празнична програма и покани много гости и бивши възпитаници. Кулминацията на тази програма беше вечерта на 16 май, с организираното Факелно шествие и празничен концерт-заря „1118 усмивки”, за което ще ви разкажем в следващия брой на НП.

  На 15 май концертът-спектакъл „Учителю, поклон!" имаше две издания в салона на НЧ "Васил Левски 1869". С огромна почит и признание за труда им, зрителите посрещнаха прави сегашните учители на СУ "Христо Ботев". В препълнената зала те успяха да  видят много архивни кадри, да си припомнят историята на образователното дело в Айтос, да чуят думи, изречени от благодарни бивши възпитаници и с помощта на камерата - да бъде изненадан всеки един от днешните учители в работна обстановка.

  Перфектно подготвена изява на сцената имаха Вокална група „Ян Бибиян" с ръководител Цвета Андреева, Детският танцов състав на СУ „Христо Ботев" - „Тракийче" с ръководител Росица Кавръкова, млади музиканти, певци и танцьори. „Учителю, без теб светът не може....", изпяха учителите, китарен състав, цигулкови изпълнения, песни и уникални танци бяха подготвили учениците. Вълнуващи поздрави и послания към ботевци поднесоха директорът Пенка Кирязова, кметът Васил Едрев и народният представител Николай Тишев и потомъкът на патрона на училището Боян Ботйов, председател на Фондация „Христо Ботйов".

  За традициите и новаторството, за професионализма на преподавателите и за отличните резултатите на възпитаниците на СУ „Христо Ботев", кметът Васил Едрев връчи на директора Плакет „Айтос" за „Принос към образованието" по повод юбилея и 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. „Като кмет на Община Айтос и възпитаник на училище „Христо Ботев” споделям радостта Ви и Ви поздравявам за високото обществено признание. Пожелавам Ви всеотдайност! Нека и в бъдеще, СУ "Христо Ботев" предава на поколенията мъдрост и опит, и да подготвя достойни продължители на 150-годишната айтоска образователна традиция", заяви още градоначалникът. Милка Харизанова - старши експерт по български език и литература също поднесе юбилеен плакет от името на РУО-Бургас. Подаръкът на Общината за юбилея е озвучителна система, научи още НП.

  Заслуга за изключителния успех на училищния спектакъл имат режисьорът Христо Симеонов и екипът от учители, посветили много дни на подготовката и организацията му. Изненадата на вечерта беше водещият Драгомир Драганов, който изпълни популярни български хитове и получи горещите аплодисменти на айтозлии.

  Много известни българи са завършили образованието си в СУ „Христо Ботев" - проф. Иван Маразов, певците Панайот Панайотов, Ивана и Ева Найденова от „Тоника", художниците Ненко Токлакчиев, Димитър Тончев, Кръстю Недялков, Тодор Янчев, Янаки Кавръков, скулпторите Сава и Христо Таневи, Силвия Колева - световен шампион по акробатика, проф. Стефка Янчева, проф. Панайот Куртев и много други.

  Днес в училището се обучават 1118 ученици от 80 учители. СУ „Христо Ботев" е с утвърдени позиции на стожер на образователното дело в общината с основополагащ принцип - училището да бъде не само фактор за качествено образование, но и място, където децата откриват и развиват своите таланти и умения. Педагогическата колегия и ръководството, в лицето на директора Пенка Кирязова приоритетно работят за модернизиране на материалната база, технологизация на обучението, прилагане на интерактивни методи и похвати в учебния процес. Стремежът им е учениците да са в активна позиция чрез работа в екип, работа по съвместни проекти в учебните часове и извънкласните форми. Училището се гордее със своите математици, които са сред първите участници в международното математическо състезание „Математика без граници". Трудно могат да бъдат преброени медалите - златни, сребърни и бронзови от участията им през годините. Впечатляващи са постиженията им във всички национални и регионални математически състезания. Традиционно успешно е представянето на двете училищни театрални школи - „Златните ключета" и „Генгерчета" на международни и национални фестивали. Само на празниците на младежкото сценично изкуство „Бургаски изгреви" театралите на СУ „Христо Ботев" са получили 11 награди. Училищният танцов състав „Тракийче" е сред най-добрите фолклорни детски формации в региона. Малките танцьори с лекота печелят призови места не само в страната, но и в чужбина. Изключително голямо признание за работата на училището е първото място за отбор „Диамант" в научното състезание за тийнейджъри, организирано от BASF. Ежегодно, в националната викторина „Образование за бъдещето", организирана от фондация „Дарби", участват учениците от профилираните паралелки със засилено изучаване на английски език. На тези състезания, ботевци се състезават с ученици от елитните езикови гимназии в Бургас и винаги печелят призови места - доказателство за добрата езикова подготовка на учениците. В обучението по обществени науки, СУ „Христо Ботев" е първото българско училище, което въведе Виртуалната пясъчна кутия (Sand Reality Box). И това са само една много малка част от успехите и иновациите, с които всеки ботевец се гордее.

  „Нашата сила е в приемствеността на училищните идеи и ботевския дух - подкрепяме се и подкрепяме идеите на нашите възпитаници. За нас, СУ „Христо Ботев” е роден дом, извор на светлина и знание, който в годините напред ще обучава и възпитава и новите поколения ботевци.", каза за НП директорът Пенка Кирязова, която е един от хилядите възпитаници на СУ „Христо Ботев" - Айтос.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Къде ще посрещнете Новата 2019 година

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.71534
  gbp Британска лира GBP 2.21938
  chf Швейцарски франк CHF 1.72609
  хороскоп
  всички

  Зодия Риби

  20 февруари - 20 март

  Има много начини да се общува, освен това вие сте готови да защитите гледищата си. Посветете повече време на здравето и красотата си.тията.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder