Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  11:02Събота

  26 Май 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 24° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Грандиозно!СУ „Христо Ботев“ в Айтос празнува юбилей

  17-05-2018 0 2470

  Снимка: НП

  Концерт-спектакъл и факелно шествие за 150 години българско училище в Айтос

   „До днешний ден за година и осем месеца, откакто дойдох в Орлово, като никак не се чуваше българска реч, нито в училище, нито в църква, състраданието си в горните дни превратихме сичко! Сичко! На български в църквата и в училище! Без да ся чуй гръцка реч.
  Слава на свети Кирила и Методия…!”

  Даскал Господин Бъчеваров, лето 1868-о

   

  Като приемник на първото българско училище в Айтос, на 15 май Средно училище „Христо Ботев“ отпразнува тържествено 150-годишен юбилей на 15 и 16 май т.г.

  1868-а е рождената година на първото българско училище в града. Тогава будни айтоски граждани повикали даскал Господин Димов Бъчеваров от село Медвен, Котленско, да учи децата им на българско четмо и писмо. Той започва да преподава на български език в Айтос на 14 май 1868 година, в основаното от него школо - в една класна стая в църковния двор със 124 ученици. За онова време, броят на жадните за знания айтозлийчета бил завидно голям. Във времето, училището на няколко пъти променя мястото и името си,  докато негов продължител става днешното СУ „Христо Ботев”. В продължение на десетилетия в този храм на знанието са се образовали поколения айтозлии. В  почти всяко айтоско семейство има възпитаник на училището, което е едно от водещите не само в общината, но и в региона и страната.

  И както подобава за такъв юбилей, колективът на Средно училище „Христо Ботев" подготви богата празнична програма и покани много гости и бивши възпитаници. Кулминацията на тази програма беше вечерта на 16 май, с организираното Факелно шествие и празничен концерт-заря „1118 усмивки”, за което ще ви разкажем в следващия брой на НП.

  На 15 май концертът-спектакъл „Учителю, поклон!" имаше две издания в салона на НЧ "Васил Левски 1869". С огромна почит и признание за труда им, зрителите посрещнаха прави сегашните учители на СУ "Христо Ботев". В препълнената зала те успяха да  видят много архивни кадри, да си припомнят историята на образователното дело в Айтос, да чуят думи, изречени от благодарни бивши възпитаници и с помощта на камерата - да бъде изненадан всеки един от днешните учители в работна обстановка.

  Перфектно подготвена изява на сцената имаха Вокална група „Ян Бибиян" с ръководител Цвета Андреева, Детският танцов състав на СУ „Христо Ботев" - „Тракийче" с ръководител Росица Кавръкова, млади музиканти, певци и танцьори. „Учителю, без теб светът не може....", изпяха учителите, китарен състав, цигулкови изпълнения, песни и уникални танци бяха подготвили учениците. Вълнуващи поздрави и послания към ботевци поднесоха директорът Пенка Кирязова, кметът Васил Едрев и народният представител Николай Тишев и потомъкът на патрона на училището Боян Ботйов, председател на Фондация „Христо Ботйов".

  За традициите и новаторството, за професионализма на преподавателите и за отличните резултатите на възпитаниците на СУ „Христо Ботев", кметът Васил Едрев връчи на директора Плакет „Айтос" за „Принос към образованието" по повод юбилея и 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. „Като кмет на Община Айтос и възпитаник на училище „Христо Ботев” споделям радостта Ви и Ви поздравявам за високото обществено признание. Пожелавам Ви всеотдайност! Нека и в бъдеще, СУ "Христо Ботев" предава на поколенията мъдрост и опит, и да подготвя достойни продължители на 150-годишната айтоска образователна традиция", заяви още градоначалникът. Милка Харизанова - старши експерт по български език и литература също поднесе юбилеен плакет от името на РУО-Бургас. Подаръкът на Общината за юбилея е озвучителна система, научи още НП.

  Заслуга за изключителния успех на училищния спектакъл имат режисьорът Христо Симеонов и екипът от учители, посветили много дни на подготовката и организацията му. Изненадата на вечерта беше водещият Драгомир Драганов, който изпълни популярни български хитове и получи горещите аплодисменти на айтозлии.

  Много известни българи са завършили образованието си в СУ „Христо Ботев" - проф. Иван Маразов, певците Панайот Панайотов, Ивана и Ева Найденова от „Тоника", художниците Ненко Токлакчиев, Димитър Тончев, Кръстю Недялков, Тодор Янчев, Янаки Кавръков, скулпторите Сава и Христо Таневи, Силвия Колева - световен шампион по акробатика, проф. Стефка Янчева, проф. Панайот Куртев и много други.

  Днес в училището се обучават 1118 ученици от 80 учители. СУ „Христо Ботев" е с утвърдени позиции на стожер на образователното дело в общината с основополагащ принцип - училището да бъде не само фактор за качествено образование, но и място, където децата откриват и развиват своите таланти и умения. Педагогическата колегия и ръководството, в лицето на директора Пенка Кирязова приоритетно работят за модернизиране на материалната база, технологизация на обучението, прилагане на интерактивни методи и похвати в учебния процес. Стремежът им е учениците да са в активна позиция чрез работа в екип, работа по съвместни проекти в учебните часове и извънкласните форми. Училището се гордее със своите математици, които са сред първите участници в международното математическо състезание „Математика без граници". Трудно могат да бъдат преброени медалите - златни, сребърни и бронзови от участията им през годините. Впечатляващи са постиженията им във всички национални и регионални математически състезания. Традиционно успешно е представянето на двете училищни театрални школи - „Златните ключета" и „Генгерчета" на международни и национални фестивали. Само на празниците на младежкото сценично изкуство „Бургаски изгреви" театралите на СУ „Христо Ботев" са получили 11 награди. Училищният танцов състав „Тракийче" е сред най-добрите фолклорни детски формации в региона. Малките танцьори с лекота печелят призови места не само в страната, но и в чужбина. Изключително голямо признание за работата на училището е първото място за отбор „Диамант" в научното състезание за тийнейджъри, организирано от BASF. Ежегодно, в националната викторина „Образование за бъдещето", организирана от фондация „Дарби", участват учениците от профилираните паралелки със засилено изучаване на английски език. На тези състезания, ботевци се състезават с ученици от елитните езикови гимназии в Бургас и винаги печелят призови места - доказателство за добрата езикова подготовка на учениците. В обучението по обществени науки, СУ „Христо Ботев" е първото българско училище, което въведе Виртуалната пясъчна кутия (Sand Reality Box). И това са само една много малка част от успехите и иновациите, с които всеки ботевец се гордее.

  „Нашата сила е в приемствеността на училищните идеи и ботевския дух - подкрепяме се и подкрепяме идеите на нашите възпитаници. За нас, СУ „Христо Ботев” е роден дом, извор на светлина и знание, който в годините напред ще обучава и възпитава и новите поколения ботевци.", каза за НП директорът Пенка Кирязова, която е един от хилядите възпитаници на СУ „Христо Ботев" - Айтос.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да отпадне забраната за пушене в заведенията?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.67523
  gbp Британска лира GBP 2.23421
  chf Швейцарски франк CHF 1.68708
  хороскоп
  всички

  Зодия Телец

  21 април - 21 май

  Възможно е умората да ви връхлети, в резултат и на здравословни проблеми. Вземете мерки, но гледайте ведро на създалата се ситуация. Всичко е поправимо, когато имате желание за действие и не губите присъствие на духа. Проблемите ви може да са провокирани и от активната ви позиция на други нива, силните са най-на прицел.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.