Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  20:22Събота

  25 Януари 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Грипът смело настъпва по морето

  08-01-2020 0 652

  Снимка:

  Ина ПЕТРОВА

  Грипът и острите респираторни заболявания настъпват смело в Бургас и близките общини. През последната седмица за областта са регистрирани 167 случая на ОРЗ, а само за понеделник броят на болните, отчетени от джипитата е 74. Случаите са на база 10% от наблюдаваното население.

  „В дните около празниците имаше ниска заболеваемост на ОРЗ. Но за сметка на това пък доста рано – още в средата на декември в Бургас бяха изолирани първите грипни вируси“, коментира д-р Величка Григорова, шеф на Дирекция „Противоепидемичен контрол“ в Регионалната здравна инспекция в града. През декември заболяха две малки деца. На 3 януари беше регистриран трети случай, доказан в референтната лаборатория на Националния център по паразитни и заразни болести. И трите случая на грип за нашата област са от така наречения свински грип. На практика Бургас бе първитя град в цялата страна с регистрирани случаи на грип. Към момента заболелите две деца от Бургас и възрастната жена от Средец са изписани и са в добро клинично здраве.

  Според медицинските специалисти по-сериозна вълна на заболяването се очаква през февруари. „Трудно е да се прогнозира, можем и да бъдем изненадани. Очакваме пикът да е вероятно в началото на февруари. Всичко зависи от спазването на профилактичните и противоепидемичните мерки за ограничаване разпространението на вируса“, посочва д-р Григорова. Болните трябва на време да се изолират, да избягват места със струпване на много хора. Препоръча се често миене на ръцете и проветряване на помещенията. В лечебните заведения трябва да се носят маски, да се дезинфекцират повърхностите, а в детските градини и училища да не се допускат болни деца.

  В момента джипитата и медицинските специалисти изпращат ежедневна информация в РЗИ за броя на заболелите в предходния ден. Здравните експерти пък ежедневно съобщават този брой в Националния център по заразни и паразитни болести. За да се обяви грипна епидемия трябва да са отчетени 458-460 случая на грип или 226% заболеваемост на база 10% от наблюдаваното население, информираха от РЗИ.      


   


   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво ви се падна от новогодишната баница?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Телец

  21 април - 21 май

  Възможно е умората да ви връхлети, в резултат и на здравословни проблеми. Вземете мерки, но гледайте ведро на създалата се ситуация. Всичко е поправимо, когато имате желание за действие и не губите присъствие на духа. Проблемите ви може да са провокирани и от активната ви позиция на други нива, силните са най-на прицел.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.