Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  20:21Понеделник

  20 Януари 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  събеседник

  Грижата за Вашия живот е наша грижа до живот


  19-07-2019 0 655

  Проф. Владимир Данов, МБАЛ „Сърце и Мозък
  Снимка:
  Интервю на "Черноморски фар"

  Проф. д-р, Dr.h.c. Владимир Данов д.м. e медицински директор и началник на клиниката по кардиохирургия в МБАЛ „Сърце и Мозък” в гр. Плевен и гр. Бургас. Защитава докторска дисертация в Университета „Лудвиг-Максимилиян“ в Мюнхен, Германия. Бил е началник на отделение към клиниката по сърдечна и торакална хирургия в Аугсбург, Германия, началник на клиниките по кардиохирургия  в УМБАЛ „Св. Марина“ - Варна и УМБАЛ „Св. Анна“ – София. Има над 28 годишен опeративен опит в областта на кардиохирургията.    

  Проф. Данов, с какво ще се подобри качеството на медицинските услуги в Бургас и региона, след отварянето на МБАЛ „Сърце и Мозък”? 

  Добрата новина за жителите на Бургас и цяла Югоизточна България е, че за първи път те ще имат достъп до високотехнологична диагностична и лечебна помощ,  модерна апаратура, екипи, чиято квалификация се повишава чрез постоянни обучения в университетски клиники в Германия, Израел, Италия, САЩ. Пациентите разполагат с възможност за видеовръзка с близките си от болничната стая, идентификационни гривни и постоянен мониторинг на жизнените показатели, проследяващо наблюдение след изписване от болницата. Специално обучен екип в Центъра за анализи на здравни резултати, обработва информацията, получавана от всички наши пациенти, които оценяват проведеното лечение, дават препоръки или подават сигнали, когато са недоволни. Възможност за консултации с водещи специалисти от чужбина в съответните специалности, второ мнение,  специално отношение и уважение към пациентите. Ние можем да гарантираме подобряване на качеството на живот на нашите пациенти. МБАЛ „Сърце и Мозък“ в Бургас разполага с  уникална електронна сървърна система  ПАКС, позволяваща съхранение, и достъп до всички образни диагностични изследвания на пациентите (ЯМР, компютърен томограф, ангиограф, ехограф, рентген), както и получаване на изследвания от болници на територията на цялата страна в реално време и провеждане на онлайн дистанционни кардиохирургични и кардиологични консултации на отдалечени болници от цялата страна и чужбина. Мотото ни гласи: Грижата за Вашия живот е наша грижа до живот.      

  С какви специалисти разполагате?                                                                 

  В кардиохирургията в момента работят пет правоспособни кардиохирурзи и трима специализанти. Повечето от тях са специализирали във водещи европейски и световни кардиохирургични центрове. Кардиохирурзите са подготвени да  извършват  целия  спектър от оперативни интервенции в сърдечната хирургия. 75% от лекарският колектив са мои ученици –  бивши специализанти по кардиохирургия (настоящи кардиохирурзи), които са работили дълги години под мое ръководство. Това създава възможността за плавно навлизане на нашият стил  в ежедневния работен процес на МБАЛ „Сърце и Мозък“. Голямо предимство е, че и колегите кардиолози са едни от водещите в страната, с които работим от години заедно в структурите на Българският Кардиологичен Институт.

  Прилагате фини, щадящи методи, както и на модерни хирургични техники. Можете ли да разкажете малко повече за тях?

  Лекарските екипи в сърдечната хирургия и инвазивна кардиология са специализирани  в извършването на щадящи  операции и инвазивни процедури, които можем да разделим в три групи: Първата група включва оперативните методи в кардиохирургията с минимален разрез  и с помощта на ендоскопска - видеоасистирана техника за смяна или реконструкция на клапите, рекострукции при някои вродени сърдечни пороци или коронарни байпасни операции.   Втората група са операциите на биещо сърце (без помощта на машината сърце – бял дроб - OPCAB)  за поставяне на коронарни байпаси. Създаденият „HEART TEAM“ - сърдечен тим от  кардиохирурзи,  от неинвазивни, инвазивни кардиолози и анестезиолози представляват третата група инвазивни интервенции. При тях са включени  минимално  инвазивни  процедури (имплантация на транскатетърни аортни клапи – TAVI, ендолуминарни аортни стентове - TEVAR) са изключително щадящи за тежко болните пациенти. И при трите групи оперативни методи позволяват на пациента, значително по-бързо възстановяване.

  Смятате ли, че е възможно добрите световни практики в медицината да бъдат приложени успешно и в България?

  МБАЛ „Сърце и Мозък“ - Плевен е неизменна част от структурата на Българския Кардиологичен Институт, който повече от 11 години работи в сферата на сърдечносъдовите заболявания. Основната цел е да подобри достъпа на българските граждани до високоспециализирана кардиологична и кардиохирургична помощ в съответствие със  световните стандарти и добрата медицинска практика  за лечение на тези заболявания. Добрите световни практики вече са достъпни и за пациентите в Бургас след стартиране на дейността на болницата в началото на месец юли.

  Как печелихте доверието на хилядите пациенти, които са преминали през МБАЛ „Сърце и Мозък”?

  Доверието на българските граждани към структурите на Българският Кардиологичен Институт са отразени в безбройните благодарствени писма, които ежедневно получаваме от нашите пациенти.  Със сигурност знам, че българинът е добре осведомен и знае къде може да получи адекватна медицинска помощ при добри битови условия и отлично подготвен медицински персонал. Нашето професионално отношение към пациентите, грижата към хората и техните семейства е основата на доверието между лекар и пациент в нашите болници.

   

   

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника

  анкета

  Какво ви се падна от новогодишната баница?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Извлекли сте си поука от минали грешки и с внимание ще се отнесете към идеите на партньорите си. Интелигентната ви природа ще ви подскаже, че в тях перспективите са добри и ще заложите на общото сътрудничество. Нови придобивки и впечатления очакват някои от вас. Ще се радвате на семейно разбирателство и уют.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.