Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  08:25Сряда

  12 Декември 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Гроздето гние, изреваха лозари

  06-08-2018 0 1930

  Снимка:

   

  Дона МИТЕВА

   

   

  Гроздето гние на лозите, оплакаха се лозарите от региона. Причината са непрекъснатите дъждове. Ако обикновено друго лято те пръскат 6 -7 пъти масивите, тази година до тук обработката вече на места е по десет пъти.

  Освен това самото пръскане става твърде трудно пак заради непрекъснатите превалявания. Затова се пръска на парче – там където може да влязат тракторите. А след това се стискат палци да не завали и отмие препаратите веднага след обработката.

  „Препаратите за пръскане срещу сивото гниене, въпреки високата им цена, свършиха тук, в България. Лозарите търсят такива от Румъния и Гърция”, обясни Росица Симеонова, председател на Лозаро-винарската камара и директор на „Южно вино”.

  На този етап не може да се каже колко процента от реколтата е загнила, защото дъждовете, съответно и щетите, продължават. Може да се каже със сигурност обаче, че разходите са завишени с 30 до 50 лева на декар, защото добавянето на фунгицид за гниене на едно пръскане излиза от 17 до 20 лева на декар. Освен това има и засегнати от градушките масиви, които също няма да дадат добри добиви, макар в региона те да са по-малко.

  „Поради изчерпване но специализираните препарати за гниене сега се правят някакви комбинации от други препарати, които съдържат активни вещества за борба със загниването и така производителите се стараят да задържат положението”, допълва  Симеонова. По нейни думи не само лозовите масиви по Черноморието и България са засегнати от гниенето, а става дума и за Румъния, Унгария и други страни.

  Тази година лозарите ще търпят загуби, притесняват се от бранша, макар все още нищо да не се знае със сигурност. Едва след 20 август  ще започне да се говори за качеството на тазгодишната реколта. Тогава ще се заговори и за изкупната цена, всички се надяват тя да е по-висока и да компенсира допълнителните разходи.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.71881
  gbp Британска лира GBP 2.16765
  chf Швейцарски франк CHF 1.73882
  хороскоп
  всички

  Зодия Телец

  21 април - 21 май

  Възможно е умората да ви връхлети, в резултат и на здравословни проблеми. Вземете мерки, но гледайте ведро на създалата се ситуация. Всичко е поправимо, когато имате желание за действие и не губите присъствие на духа. Проблемите ви може да са провокирани и от активната ви позиция на други нива, силните са най-на прицел.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder