Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  11:02Събота

  26 Май 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 24° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Хайка за колани в автобусите

  17-05-2018 0 2292

  Снимка: Борислав Пенков

  Трима получиха честитки за по 50 лева

  Специализираната акция на КАТ тече от няколко дни

   

  Георги РУСИНОВ

   

  От два дни КАТ-Бургас провежда съвместна акция с ДАИ, а част от проверките са за ползване на предпазни колани в товарни автомобили, автобуси и микробуси. Това съобщи за „Черноморски фар“ началникът на „Пътна полиция“ към ОДМВР-Бургас комисар Неделчо Рачев.

  „Това е специализирана полицейска операция в рамките на Международната организация за контрол на автомобилния трафик(TISPOL). България като страна, адаптирана към законодателството на ЕС и в частност като член на TISPOL, участва в тази операция на територията на страната. Задачите на тази специално организирана акция са контрол по движението на товарните автомобили, автобуси и микробуси. Целта е да се извършат целенасочени проверки на техническото състояние, необходимата документация, и на всички съпътстващи документи по Закона за движението на пътищата и Кодекса по застраховането. Една от задачите е конкретно да бъде проверено ползването на обезопасителните колани на автобусите и микробусите, които са оборудвани с тях, ползването от водачите и пътниците“, обясни той.

  В първия ден са проверени 26 превозни средства като са констатирани 8 нарушения – 3 от тях точно за неизползване на предпазен колан. Връчени са актове на един водач и двама пътници за по 50 лева. Напоследък, особено след тежката катастрофа на АМ „Тракия“, в която загинаха 8 души, се говори за увеличаване на глобата. Комисар Рачев допълни, че в междуградските автобуси и микробуси ползването на колани, както и оборудването им с такива, е задължително. „Част от тях не са оборудвани все още. Засега глоби не се налагат, правят им се предписания да се оборудват с такива“, поясни той.

  Шефът на „Пътна полиция“ - Бургас уточни, че автобусите от градския транспорт не са част от акцията, но спрямо тях „Пътна полиция“ извършва редовно проверки, които са част от задълженията на служителите.

  Рачев наблегна и че приоритет номер 1 на държавата е да се справи с пътния травматизъм. „Данните са много високи, но и активността на „Пътна полиция“ на територията на област Бургас е една от най-високите, в топ 3 сме в страната. Все още ПТП-тата са повече, отколкото ни се иска и колкото ни стигат силите, за да се преборим с тях. Въпросът е всеобхватен и „Пътна полиция“ сама не може да се справи с този проблем. Трябва повече институции да се ангажират, включително и обучаващите водачи на МПС. Ангажирани са Пътна инфраструктура и Автомобилна администрация. МВР няма как да остане сам в борбата, защото нашите правомощия са строго регламентирани“, коментира още той.

  За финал той завършва с това, че ако не може да се лансира толерантността на пътя, то битката с пътния травматизъм ще продължава да е губеща.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да отпадне забраната за пушене в заведенията?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.67523
  gbp Британска лира GBP 2.23421
  chf Швейцарски франк CHF 1.68708
  хороскоп
  всички

  Зодия Везни

  24 септември - 23 окктомври

  Денят ви ще е разтоварващ и не ангажиран с важни задачи. Приятните емоции ще преобладават, предвид срещите, на които ще дадете предпочитанията си. Ще ви се отразят добре и може да ви осенят интересни идеи за в бъдеще. Ще останете доволни от развитието на въпрос, свързан с работата ви. Други ще се отдадат на флирт, внасящ романтична тръпка в ежедневието им.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.