Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  11:26Сряда

  21 Август 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Хиляди се стекоха на „Славееви нощи 2019“

  09-06-2019 0 2006

  Снимка: НП

  Най-вълнуващото издание в 51-годишната история на празниците

   

  „Обичам моя роден край – най-любимото  за мен кътче от любимата  България и ги нося и ще ги нося където и да съм, защото нищо не може да ги отдели от мене.”

  Филип Кутев, Айтос 1979 г.

   

  Три дни нонстоп народни ритми, хиляди гости и домакини в народни носии - така изглеждаше айтоският парк "Славеева река" на 7, 8 и 9 юни т.г., дните, в които за 51-ва поредна година се проведоха Фолклорните празници „Славееви нощи 2019". Новото тази година беше изцяло обновеният парк с лятната сцена на Празниците, в който Община Айтос инвестира по проект 1.6 млн. лв. Обновени бяха старите и са изградени нови зони за отдих и спорт.

  Участници в конкурсите, които от години идват в Айтос за фолклорната фиеста, искрено се радваха на новата визия на айтоската забележителност. Не скриха изненадата си от обновяването на парка и народните представители Диана Саватева от ГЕРБ, Севим Али от ДПС и Тодор Байчев от "БСП за България", които дойдоха на откриването в петъчната вечер. От сцената на „нощите", ласкава оценка за резултата от общинския проект дадоха и областният управител Вълчо Чолаков, и проф. д-р Елена Кутева - директор на Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев" и председател на журито на Празниците. Реновираната лятна сцена, съблекалните, отлично поддържаните зелени площи, детските кътове и обновените мостчета бяха естественият парков декор, който създаваше неповторим природен уют, озвучен от песните на изпълнителите и славеите.

   

   

  Айтозлии обичат „Славееви нощи" - хиляди дойдоха за откриването на голямата поляна пред сцената, уважавайки традицията и привлечени от таланта на Николина Чакардъкова. Преди запомнящия се концерт на певицата с Неврокопския ансамбъл, кметът Васил Едрев и танцьори на НЧ „Васил Левски 1869"- Айтос участваха в ритуала за издигане на националното знаме и знамето на Празниците.

   

   

  Силно начало и тази година дадоха съставите на Читалището с уникален фолклорен спектакъл. Кметът, под чийто патронаж се проведоха Празниците, благодари на айтозлии, че пазят традицията, на спомоществователите - за подкрепата и на участниците в конкурсите - че са избрали сцената на „Славееви нощи". Градоначалникът откри „Славееви нощи 2019" със специална благодарност към проф. д-р Елена Кутева - директор на Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев" и председател на журито. „Благодаря Ви, професор Кутева, че сте до нас, и със нас! Че заедно продължаваме тази родолюбива традиция! Продължаваме айтоски празниците, които  са доказателство колко красота и сила има нашият национален дух. Има една магия, която ни прави повече българи – и това е фолклорът!  Затова сме горди, че тази магия владее сърцата на стотици деца и млади хора. В продължение на три дни те ще ни радват с таланта си на тази сцена. Затова нека празнуваме! Нека празнуваме,  че духът български е жив! Нека празнуваме с обещанието, че традицията "Славееви нощи" ще я има много десетилетия напред в годините. Ще я има и след нас!  Защото, в тази традиция  са корените ни", каза още кметът в празничното си слово.

   

   

  Областният управител Вълчо Чолаков поздрави айтозлии и гостите на празниците като подчерта, че „Славееви нощи" са най-старият фолклорен фестивал в Бургаска област. „Повярвайте ми, няма фолклорен фестивал в региона, на който да не съм присъствал, но Вашият е впечатляващ. Впечатляващо е как Вашите празници обединяват. Обединяват хора на различна възраст, хора с различни политически възгледи и различни религии. Пожелавам Ви, в продължение на три дни душите Ви да не се отърват от щастие. И да предадете тази хубава българска традиция на Вашите деца и внуци. Поздравявам Общинска администрация в лицето на кмета Васил Едрев, народните представители, местната власт и Правителството, които помогнаха красивата природа на парк „Славеева река" да изглежда по този невероятен начин. Този красив парк е Ваш, пазете го, и предайте тази грижа и обич на вашите деца.", заяви на сцената на „Славееви нощи" областният управител.

   

   

  Очаквано, концертът на Николина Чакърдъкова нареди дълги хора на поляната. Потопени в атмосферата, създадена от магнетичната певица, фолклорната музика, енергията на хората, сценичните ефекти и прекрасната природа на парка, айтозлии се усетиха общност, свързана здраво с родното място и фолклорната традиция.

  Певицата призна пред „Народен приятел“, че поради големия интерес готви празник и в Зала 1 на НДК, за своя личен 50-годишен юбилей на 30.09.2019 г. Чакърдъкова поздрави кмета за «разкошния" парк и обеща да бъде на сцената на Празниците на своя 55 и 60-и рожден ден. «Бях тук на 40 години - паркът беше различен. Сега съм на 50 - промяната е огромна. Природата Ви е дала много, но и вие много сте се потрудили", обърна се певицата към кмета, който й поднесе горещи поздрави и цветя от айтозлии.

   

   

  Точно в 10.00 часа в събота, журито в състав проф. д-р Елена Кутева, Цвета Кехайова – хоров диригент и педагог, Димитър Тонев – хореограф, художествен ръководител на Фолклорен ансамбъл „Атанас Манчев” – град Бургас и Петър Димитров – директор и главен художествен ръководител на Фолклорен ансамбъл „Тунджа” – град Ямбол, даде началото на конкурсната програма. Общо над 3000 изпълнители в ансамбли, танцови състави, певчески и инструментални групи и индивидуални певци и музиканти се качиха на сцената в двата конкурсни дни, на 8 и 9 юни.

  В три възрастови групи се проведоха пет конкурса - за изпълнители на народни песни, за инструменталист (гайда, кавал, гъдулка и тамбура), за певческа група за изворен и обработен фолклор, за инструментална група за изворен и обработен фолклор и за танцова група.

  Силното участие тази година затрудни журито, резултатите станаха известни късно в неделя. Кой грабна наградите четете в броя на „Народен приятел“ в четвъртък /13 юни 2019 г.

   

   

  Освен наградите от непрекъснато увеличаващия се в годините награден фонд, осигурен от Община Айтос и спомоществователи, традиционно бяха присъдени и специални награди - Специалната награда на кмета на Община Айтос "За най-ярко младо дарование на "Славееви нощи 2019",  Наградата на «Ротари клуб» – град Айтос за „Най-добре представил се колектив от Айтос”., Традиционната награда на "Агродар България" ЕООД с управител Дарина Ташкова - "За най-малък изпълнител на "Славееви нощи 2019". и Традиционната награда на семейство Кутеви за откритие на "Славееви нощи 2019".

   

   

  Конкурсите събираха талантливи изпълнители от всички възрасти и региони. Като мост във времето, те опазват и предават от поколение на поколение богатото ни фолклорно наследство и стимулират интереса и любовта на младите хора към българския фолклор.

  Атмосферата на айтоските празници, както всяка година през месец юни, беше непотворима. Красотата на природата хармонираше с народния талант, с гласовете, звуците, стъпките, и с цветовете на опазените от времето носии, изпъстрени със сложни шарки и плетеници - строго симетрични и чисти.

  И тази година, привързаността към традицията събра хиляди зрители, които в продължение на три дни съпреживяваха празника, заедно с участниците във вечерните концерти и конкурсите.

  "Славееви нощи 2019" са в културната история на Айтос. А наградите пътуват към всички кътчета на страната, които изпратиха свои таланти на сцената на айтоските празници. А организаторите - Община Айтос и НЧ "Васил Левски 1869" вече мислят и планират следващото издание "Славееви нощи 2020".

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Къде почивате това лято?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.76583
  gbp Британска лира GBP 2.13465
  chf Швейцарски франк CHF 1.80095
  хороскоп
  всички

  Зодия Телец

  21 април - 21 май

  Възможно е умората да ви връхлети, в резултат и на здравословни проблеми. Вземете мерки, но гледайте ведро на създалата се ситуация. Всичко е поправимо, когато имате желание за действие и не губите присъствие на духа. Проблемите ви може да са провокирани и от активната ви позиция на други нива, силните са най-на прицел.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.