Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  14:41Сряда

  20 Юни 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 28° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Хокеистка от националния отбор учи бургазлии как да се пързалят с кънки

  06-01-2018 0 1233

  Снимка: faragency.bg

  Маргарита Темелакиева се влюбва в зимните спортове на ледена пързалка

   

  Георги РУСИНОВ

   

  Карането на кънки е едно от интересните зимни занимания, с които човек може да се захване. Бургас, който е по-известен с летния си туризъм, отскоро се сдоби с ледена пързалка, а интересът към нея се оказа голям. За да се научат да карат правилно кънки обаче, посетителите се доверяват на професионалистите, които освен да ги тренират, се грижат и за тяхната безопасност на леда. Маргарита Темелакиева е един от тези професионалисти, които неуморно и с много ентусиазъм напътстват любителите на кънките. Младата жена, родом от София, е от две години в морския град. Преди това обаче 4 години е била хокеистка – първо в „Славия“, след това в „Левски“, има и една година с националния отбор на България.

  Задълженията й на пързалката включват да следи зорко за това да няма наранени, бутнати, и за хора, които карат прекалено бързо. Тренировките на посетителите също са друга част от ангажиментите на Маги. „Хубаво е обаче всички майки, които водят децата си на пързалката, да се качват с тях, защото по този начин ще засилят връзката майка-дете“, съветва тя.

  Младата жена си пада по екстремните, силови спортове. „Така наречените мъжки спортове ме влекат. Да, през деня съм наконтена, но през останалото време може да ме видят я със стик в ръка, я на джет-ски“, споделя с усмивка младата жена. Вече пета година, когато не е на леда, Маги участва в състезания по джет-ски, дори е републикански шампион за 2015-а година. „Лятото се занимавам с водни спортове, зимата със зимни, също така и с танци“, допълва тя.

  Най-голямата емоция за нея е, когато се качи на почетната стълбичка и получи трофей. „Тогава емоцията е най-силна, най-хубава, чувствам се удовлетворена от себе си, затова че съм постигнала нещо“, откровено заявява любителката на екстремни спортове. Признава, че има и много хубави спомени от периода й като хокеистка. „Като цяло нямаме много победи, защото не е много разпространен този спорт в България, но въпреки това има много емоции“, уточнява Маги.

  Любовта й към леда тръгва именно от подобна пързалка, но в София. „Качих се преди повече от 5 години, не можех да карам,  ходех като пингвин по леда. Имаше един инструктор на пързалката и като го гледах как кара, си казах, че искам и аз така. Това момче беше невероятно, правеше страхотни неща с краката си, като го гледах и се влюбих, не в него, а по начина, по който се пързаля. Започнах да му плащам да ме учи, но той в един момент ми каза, че вижда потенциал в мен и спря да ми иска пари. Така цяла година на свободната пързалка, която беше денонощна, може би съм прекарвала часове с него. След като задобрява с кънките, Маги започва да тренира хокей. Признава обаче, че в началото й е било много трудно хем да се пързаля, хем стик да държи, хем и шайба да цели. Хокеистката обаче казва, че е била много упорита и успява да се научи.

  Тя казва, че е видяла потенциал и в бургазлии. „Има едно момченце, което идва и кара с хокейни кънки, но иска да стане фигурист. За първи път се качва на лед, а прави пируети. Интересното е, че никой не го е учил, роден талант е явно“, споделя тя.

  На година и половина пък е най-малкият мераклия, който се е качил на ледената атракция. „Естествено детето не знаеше какво се случва, но за него бе по-скоро забавление, отколкото да се страхува. Любопитното е, че имаме и толкова малък размер кънки“, пояснява Маги.

  Стойката и балансът са нещата, на които се учат начинаещите и разбира се, как да падат правилно. „Има си цяла тренировка за падането – как да не падаш назад, как да не си удариш главата, как да падаш с юмрук, за да не ти среже пръстите някой друг кънкьор. Тези, които карат доста години, вече са свикнали да карат прави, но тези, които се качват за първи път, за да усвоят баланса и стойката, трябва да са с прибрани крака и наведени напред“, съветва хокеистката. „Задобряването при начинаещите е много индивидуално. Има деца, които десет пъти се качват и не могат да научат основните работи, докато има и такива, които много бързо възприемат. Ако трябва да кажа средно, то в рамките на месец човек може да се научи да се пързаля прилично като любител“, допълва тя.

  При напредналите кънкьори вече се учат и техниките на пресечките и карането назад. „Пресечките представляват пресичане на двата крака при завоите. Развиването на скорост също е едно от нещата, на които напредналите се учат. Аз не съм много по пируетите, но имаме колежка, която е състезател по фигурно пързаляне и инструктор и тя учи посетителите на по-специфичните за фигурното пързаляне техники“, заявява инструкторът. Скоро обаче, поради големия интерес, Маги споделя, че ще имат и тренировки по хокей, където е нейната сила. Група кънкьори идват вечер, след като приключат сесиите на пързалката, за да се забавляват, а хокеят е едно от забавленията. „Те са така наречената група на свръхнапредналите - бивши хокеисти или бивши състезатели по фигурно пързаляне. Те развиват наистина невероятна скорост и не им е интересно през останалото време, защото искат да карат бързо. С тях играем хокей след тренировки, имаме стикове във фургона“, ентусиазирано разказва тя.

  Младата жена смята, че ако Бургас има постоянна ледена пързалка, то ще има много желаещи за фигурно пързаляне и хокей. „Има много хора, които са се преместили в града като мен и няма къде да тренират. Ако има постоянна пързалка, то ще могат да се провеждат и национални, европейски и дори световни състезания тук, което със сигурност ще допринесе както за града, така и за развитието на тези спортове“, завършва Маги. 

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да отпадне забраната за пушене в заведенията?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.69571
  gbp Британска лира GBP 2.23031
  chf Швейцарски франк CHF 1.70057
   
  хороскоп
  всички

  Зодия Везни

  24 септември - 23 окктомври

  Денят ви ще е разтоварващ и не ангажиран с важни задачи. Приятните емоции ще преобладават, предвид срещите, на които ще дадете предпочитанията си. Ще ви се отразят добре и може да ви осенят интересни идеи за в бъдеще. Ще останете доволни от развитието на въпрос, свързан с работата ви. Други ще се отдадат на флирт, внасящ романтична тръпка в ежедневието им.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.