Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  23:20Четвъртък

  13 Декември 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Хокеистка от националния отбор учи бургазлии как да се пързалят с кънки

  06-01-2018 0 1645

  Снимка: faragency.bg

  Маргарита Темелакиева се влюбва в зимните спортове на ледена пързалка

   

  Георги РУСИНОВ

   

  Карането на кънки е едно от интересните зимни занимания, с които човек може да се захване. Бургас, който е по-известен с летния си туризъм, отскоро се сдоби с ледена пързалка, а интересът към нея се оказа голям. За да се научат да карат правилно кънки обаче, посетителите се доверяват на професионалистите, които освен да ги тренират, се грижат и за тяхната безопасност на леда. Маргарита Темелакиева е един от тези професионалисти, които неуморно и с много ентусиазъм напътстват любителите на кънките. Младата жена, родом от София, е от две години в морския град. Преди това обаче 4 години е била хокеистка – първо в „Славия“, след това в „Левски“, има и една година с националния отбор на България.

  Задълженията й на пързалката включват да следи зорко за това да няма наранени, бутнати, и за хора, които карат прекалено бързо. Тренировките на посетителите също са друга част от ангажиментите на Маги. „Хубаво е обаче всички майки, които водят децата си на пързалката, да се качват с тях, защото по този начин ще засилят връзката майка-дете“, съветва тя.

  Младата жена си пада по екстремните, силови спортове. „Така наречените мъжки спортове ме влекат. Да, през деня съм наконтена, но през останалото време може да ме видят я със стик в ръка, я на джет-ски“, споделя с усмивка младата жена. Вече пета година, когато не е на леда, Маги участва в състезания по джет-ски, дори е републикански шампион за 2015-а година. „Лятото се занимавам с водни спортове, зимата със зимни, също така и с танци“, допълва тя.

  Най-голямата емоция за нея е, когато се качи на почетната стълбичка и получи трофей. „Тогава емоцията е най-силна, най-хубава, чувствам се удовлетворена от себе си, затова че съм постигнала нещо“, откровено заявява любителката на екстремни спортове. Признава, че има и много хубави спомени от периода й като хокеистка. „Като цяло нямаме много победи, защото не е много разпространен този спорт в България, но въпреки това има много емоции“, уточнява Маги.

  Любовта й към леда тръгва именно от подобна пързалка, но в София. „Качих се преди повече от 5 години, не можех да карам,  ходех като пингвин по леда. Имаше един инструктор на пързалката и като го гледах как кара, си казах, че искам и аз така. Това момче беше невероятно, правеше страхотни неща с краката си, като го гледах и се влюбих, не в него, а по начина, по който се пързаля. Започнах да му плащам да ме учи, но той в един момент ми каза, че вижда потенциал в мен и спря да ми иска пари. Така цяла година на свободната пързалка, която беше денонощна, може би съм прекарвала часове с него. След като задобрява с кънките, Маги започва да тренира хокей. Признава обаче, че в началото й е било много трудно хем да се пързаля, хем стик да държи, хем и шайба да цели. Хокеистката обаче казва, че е била много упорита и успява да се научи.

  Тя казва, че е видяла потенциал и в бургазлии. „Има едно момченце, което идва и кара с хокейни кънки, но иска да стане фигурист. За първи път се качва на лед, а прави пируети. Интересното е, че никой не го е учил, роден талант е явно“, споделя тя.

  На година и половина пък е най-малкият мераклия, който се е качил на ледената атракция. „Естествено детето не знаеше какво се случва, но за него бе по-скоро забавление, отколкото да се страхува. Любопитното е, че имаме и толкова малък размер кънки“, пояснява Маги.

  Стойката и балансът са нещата, на които се учат начинаещите и разбира се, как да падат правилно. „Има си цяла тренировка за падането – как да не падаш назад, как да не си удариш главата, как да падаш с юмрук, за да не ти среже пръстите някой друг кънкьор. Тези, които карат доста години, вече са свикнали да карат прави, но тези, които се качват за първи път, за да усвоят баланса и стойката, трябва да са с прибрани крака и наведени напред“, съветва хокеистката. „Задобряването при начинаещите е много индивидуално. Има деца, които десет пъти се качват и не могат да научат основните работи, докато има и такива, които много бързо възприемат. Ако трябва да кажа средно, то в рамките на месец човек може да се научи да се пързаля прилично като любител“, допълва тя.

  При напредналите кънкьори вече се учат и техниките на пресечките и карането назад. „Пресечките представляват пресичане на двата крака при завоите. Развиването на скорост също е едно от нещата, на които напредналите се учат. Аз не съм много по пируетите, но имаме колежка, която е състезател по фигурно пързаляне и инструктор и тя учи посетителите на по-специфичните за фигурното пързаляне техники“, заявява инструкторът. Скоро обаче, поради големия интерес, Маги споделя, че ще имат и тренировки по хокей, където е нейната сила. Група кънкьори идват вечер, след като приключат сесиите на пързалката, за да се забавляват, а хокеят е едно от забавленията. „Те са така наречената група на свръхнапредналите - бивши хокеисти или бивши състезатели по фигурно пързаляне. Те развиват наистина невероятна скорост и не им е интересно през останалото време, защото искат да карат бързо. С тях играем хокей след тренировки, имаме стикове във фургона“, ентусиазирано разказва тя.

  Младата жена смята, че ако Бургас има постоянна ледена пързалка, то ще има много желаещи за фигурно пързаляне и хокей. „Има много хора, които са се преместили в града като мен и няма къде да тренират. Ако има постоянна пързалка, то ще могат да се провеждат и национални, европейски и дори световни състезания тук, което със сигурност ще допринесе както за града, така и за развитието на тези спортове“, завършва Маги. 

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.72002
  gbp Британска лира GBP 2.17682
  chf Швейцарски франк CHF 1.73282
  хороскоп
  всички

  Зодия Дева

  24 август - 23 септември

  Доброто ви настроение днес ще бъде провокирано и е възможно да ви “изкарат извън релси”. За това ще се погрижат най-близките ви хора. Наред с това ще се разочаровате и от интимния ви партньор. За вечерта предпочетете компанията на хора, които са ви приятни и не са ви предали.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder