Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  19:24Неделя

  23 Февруари 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Хора без дубъл!Да избереш за сцена...подиума на класната стая

  10-11-2019 0 526

  Снимка:

  За будителя Здравка Терзийска с обич и признателност

  Геновева ЗАФИРОВА

  "Когато от безпътица премазан си

  и си зазидан в четири стени,

  от всички свои пътища прерязани

  нов път си направи и пак тръгни..."

  Д. Дамянов

  Здравка Терзийска е от онези български учители, за които възрожденската традиция не е само фраза, а дълбоко осмислена позиция, стил и поведение. Вродената интелигентност, артистичност и амбициозност е наследила от баща си - Иван Терзийски. Икономист по образование, той е човек с разностранни интереси: литература, чужди езици, основател на филателното дружество в Айтос. Мечтаел да напише роман и вероятно тази любов към литературата са наследили Здравка и нейният брат - Петър.

  Още от малка, тя обича да рецитира в училище. Мечтае да стане актриса, нейната страст е сцената. Завършва с пълно отличие айтоската гимназия. Въпреки че е приета първа в модерната тогава специалност „Мелиоративно строителство“, младото момиче не се записва да следва поради материални затруднения. Стяга багажа си за село Череша, за да работи като нередовна учителка. В тамошното училище е и кръщението й в професията. Някои от ученичките й са само с две-три години по-малки от нея. Работи със слети класове, развива самодейност, на която градът тогава можеше да завиди.

  Въпреки че вече е прехвърлила 80-те, Здравка Терзийска с умиление си спомня за ентусиазма и дръзновението на онези тежки, но много съдържателни години от своя живот.

  През 1958 г. завършва Учителския институт в град Бургас, специалност „Български език, литература и френски език“. Разпределена е на работа в с. Войника, Ямболско. В селото няма ток и младата жена чете до късно през нощта на газена лампа, за да се самообразова и да бъде в крак с времето. Мечтае за сцена и вече я има - подиума на класната стая. Рецитира емоционално и пленява сърцата на своите ученици с излъчване и с невероятния тембър на гласа си. Покорява детските души с поривите си към възвишеното и доброто.

  Следващата спирка от живота й е село Тополица. Тук среща местния учител Ангел Славов - прекрасен човек, съпруг и баща. За съжаление се разболява от нелечима болест. Назначен е в Селскостопанския техникум в Айтос, но не работи дълго. Само осем години продължава съвместният им живот. С невръстно дете и в траур, Здравка Терзийска се връща при семейството си в Айтос. Пак тогава решава да се яви на конкурс в Бургас, за да може да учителства в града. Темата е "Основни правописни норми в българския език". Между 22-мата кандидати Здравка Терзийска е сред четиримата спечелили конкурса за Бургаски окръг. Така заслужено заема обявеното учителско място в основно училище "Никола Вапцаров" в Айтос.

  През септември 1967 г., опечалена от загубата на съпруга си, но мотивирана от победата, Здравка Терзийска прекрачва прага на айтоското училище. След 10 години митарства по селата, най-сетне заема заслуженото място на литератор в ОУ "Н. Вапцаров".

  В Айтос радушно я приема директорът Кольо Гугучков, поверява й базовата работа и художествената самодейност в училището. В началото не всички колеги я приемат с отворени обятия, но след като оценяват качествата й на човек и педагог, се сближават с нея. Вниманието на ръководството в лицето на К. Гугучков и М. Стоянов й вдъхват увереност и желание за работа, а любовта към учениците й дава сили да продължи напред.

  Учителстването в базово училище изисква много труд, енергия и време, за да се подготвиш перфектно за предстоящите учебни часове и открити уроци. Здравка Терзийска успява като се доверява на най-съвременните методи на обучение, но никога не забравя, че литература не се преподава без да събудиш емоциите, вълненията и съпричастността на учениците. Върху тях гради учебния процес, с желанието да остави запомняща се следа от всеки автор в ума и сърцата на децата. С изключителен талант, успява да приобщи към художественото слово дори деца, които нямат особен интерес към литературата.

  Стъпка по стъпка гради авторитет в средите на литераторите, в училище и в града. И така - до пенсионирането си. Цели 26 години работи в това училище, а присъствието й в него е запомнящо се. Хармонията между учителя и неговите ученици дава своите резултати. Амбициозната учителка организира театрална група, рецитали, кръжоци. Незабравими спомени у учениците й е оставил карнавалът по идея на тогавашния Пионерски дом. Г-жа Терзийска и възпитаниците й дефилират по главната улица като героите на Йордан Йовков "По жицата". Оживяват Нонка, Гунчо, Моканина... Спечелват първа награда. Незабравими и неповторими спомени за децата.

  Редят се много национални и зонални изяви. И за всичко това, за този упорит труд и всеотдайност, стимулите са само морални - похвали и грамоти. А за Здравка Терзийска най-голямата награда и до днес остава взаимната обич с учениците й.

  Спират я с уважение и благодарност, предлагат й помощта си, искат непременно да бъдат полезни с нещо на своята учителка. Дълго разговарят с желанието да стоплят осиротялата й душа.

  Преди една година загуби единствения си син Димчо. Голяма е майчината й болка. Дните и нощите са безконечно дълги, тъжни и безутешни. Единственият светъл лъч е поезията. Обича да рецитира, да си припомня уроците, които подготвя като базов учител.

  За да я изведа от тъжните спомени, припомням на г-жа Терзийска вълнуващата атмосфера на откритите уроци, на които съм присъствала. Колеги, директори, ученици - и спектакълът започваше. Бяхме като на образователно представление. Аз, сред по-младите учители, жадно се вслушвах в изисканото и емоционално слово. Удивлявах се на умението й да владее класа, да пробужда у всеки малък човек желанието да участва със свои мисли, да се вълнува от съдбата на литературните герои... Учих се от нея. Исках да бъда като нея. Търсих и открих причината за успеха й - призвание и огромна любов към литературата. Завидно беше умението й да запалва искрата в общуването с децата и с фин усет да ги вае и създава личностно отношение. В топлите й очи винаги грееха пламъчета на всеотдайност, а дълбокият тембър завладяваше аудиторията.

  Уроците на Здравка Терзийска бяха емблематични - дар слово, емоция, гражданска позиция - уроци на един истински будител на своето време. Учители като г-жа Терзийска не срещаме всеки ден. Те имат мисията да проправят път, да внушават знания по един различен от традиционния начин, да накарат своите възпитаници да заобичат словото и литературата - за цял живот.

  След пенсионирането си, Здравка Терзийска участва в учителски спектакъл, подготвен от нейната колежка Татяна Йотова. Не е и помисляла да откаже, защото целта на представлението е да реабилитира авторитета на българския учител. Наред с възрожденските рими, в спектакъла са включени и авторски творби на г-жа Терзийска.

  През годините е печелила конкурси - две първи награди за проза и една за поезия. Истинска гордост за Айтос е, че разработки на нейни уроци се пазят в Музея на образованието в Габрово. Защитила е клас квалификация, а за принос е удостоена със званието „Отличник на Министерството на образованието“ и „Старши преподавател“ в годините, когато тези титли бяха особено престижни.

  След толкова години г-жа Терзийска отново е на сцената - на живота. Вълнува с всяка дума, с дълбокия изразителен глас и с увереността си: "Аз и сега мога да направя рецитал по стихове на Вапцаров, Яворов, защото литературата е в кръвта ми..."

  Пожелавам й борбеният дух да не я напуска, дълголетие и здраве!

   

  Снимка А

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли Никулден да е неработен за Бургас?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Отложете новите начинания, работете върху започнатите задачи и по всякакъв начин избягвайте конфликти. Правете добро и проявявайте по-голяма съпричастност и милосърдие към обкръжението ви. Онзи, който днес не бъде милостив, може сам да се лиши от милост. Денят е подходящ за молитви, уединение, успокоение и интуитивно прозрение. Не трябва да се само съжалявате, да се оплаквате и да плачете, да се сърдите и да се карате. Приемайте лека храна и пийте повече вода.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.