Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  19:26Неделя

  24 Юни 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 20° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  
  събеседник

  Хората търсят постоянна, а не сезонна работа

  Готвачите за сезона ще вземат от 1000 до 1700 лв. заплата на месец

  19-06-2017 0 1419

  Маргарита Иванова, управител в агенция за подбор на персонал ЖАР:
  Снимка:
  Интервю на Росен ТОПКАРОВ

  - Г-жо Иванова, какви свободни работни места за сезонна и целогодишна работа се предлагат в агенция ЖАР в средата на юни?

  - Имаме заявени свободни работни места както за сезонни, така и за постоянни позиции. Сезонните са предимно от хотели, ресторанти, търговски обекти, като администратори, камериерки, готвачи, сервитьори, бармани, миячки, продавачки, дистрибутори, търговци  и др.

  Като търсене на постоянен персонал имаме позиции за търговия, строителство, медицинско обслужване, сервизна поддръжка и др.

  - Преди сезона всички говорят за липса на кадри. Защо се стигна до нуждата работодатели да търсят персонал дори извън пределите на страната?

  - Ами това е много дълъг процес и аз не мога да отговоря в глобален аспект, а само да споделя опита си от позицията на  агенция, работеща активно от 2002 г. на регионално ниво. През последните две години сезонната заетост не е предпочитана от търсещите работа лица. Причините, които изтъкват, са късият сезон, голямата ежедневна натовареност с един или липса на почивен ден, качеството на туристите, които се обслужват и ниското заплащане за положения труд. Възможността да се реализират в чужбина на същата длъжност за по-добро заплащане е сериозна причина за отказ от този вид заетост.

  Преди време отношението към сезонната работа беше респектиращо. Работихме с така наречения „сезонен персонал”, професионални кадри от туристическия бранш, които работеха само сезонно и бяха толкова доволни от доходите и реализацията си, че отказваха предлаганите от нас позиции за  целогодишна заетост. И тук искам да вмъкна, че не заплатата беше определяща, когато се кандидатстваше за работа, а с какви туристи ще работи даден обект.

  С течение на времето отваряха много нови хотели, апартхотели, ресторанти, магазини и др. съпътстващи туристическия бизнес обекти, които се нуждаят от работна ръка. В същото време изискванията към персонала се сведоха до все по-млади хора с добра чуждоезикова култура, което промени профила на „сезонния работник” до студенти, ученици и случайно насочени кадри, чиято професионална реализация не е свързана с туризма. Това води след себе си до текучество и липса на квалифицирани кадри.

  Държа да отбележа, че работим и с хотели, които са положили усилия да изградят добри основни екипи, които се връщат ежегодно привлечени от условията на труд, заплащане и коректните отношения работник - работодател.

  Аз мисля, че внасянето на персонал ще се окаже оздравителен процес и все повече обекти, нуждаещи се от стабилен персонал, ще предприемат мерки към формирането му от местни безработни кадри.

  - Как агенция като Вашата помага на работодателите, които търсят персонал?

  - В продължение на 15 години сме изградили изпитани във времето коректни и професионални взаимоотношения с много работодатели в Бургас и региона в основата, на които е доверието. Когато фирма се нуждае от подбор на персонал е необходимо да се подаде заявка с описаните условия на труд /работно време, заетост, заплащане/ и изисквания към съответните кандидати /образование, опит, квалификации/, след което се пристъпва към обсъждане на същите. Подписва се договор за съвместна работа и стартиране на процедура по набор и подбор.

  Важно е да се знае, че винаги има стандартна процедура и технологично време за подбор.

  - Много често работодатели търсят персонал във фейсбук, работеща ли е тази форма според Вас?

  - Смятам, че Фейсбук е една от формите за търсене, но не единствена. При обявяването на позицията в печатни и в електронни информационни канали идват различни кандидатури. Това означава, че всеки прави своя избор за кандидатстване, в зависимост от предпочитанията си за вестници, сайтове и социални мрежи.

  - Защо се получава много често работодател и работник да прекратят трудово-правните си взаимоотношения много бързо след като има сключен между тях договор?

  - Това са трудовоправни отношения между две страни и аз не мога да кажа категорично причините, но мога да споделя опит от повтарящи се казуси в агенцията.

  Ако говорим за сезонните работници, това се случва много често в началото на сезона. Има период от януари до април в който масово се кандидатства по различни оферти, но няма реални назначавания. При първото предложение за работа, същата се приема, а впоследствие започват обаждания с по-добри условия, което води до некоректно поведение и напускане дори без съответните административни процедури за пускане на молба, предизвестие или пък подписване на заповед за освобождаване.

  При постоянните работници причините са най-често разминаване в очакванията на работодателя за качествата на работника или пък на работника за условията на труд и естеството на работа предложени в длъжността.

  - Липса на какви кадри /специалисти/ е най-често срещана сега?

  - Във връзка с нашите търсения изпитваме трудност при намирането на лекари, медицински сестри, машинни инженери, технически специалисти и др. Има проблем и с налични кадри, които имат документи, удостоверяващи знания в дадена област, но с напредването на технологиите, прилагането на специфични компютърни програми или пък използването на езици се оказват неквалифицирани за длъжността, която е свързана с тяхната професия.

  - Много често се спекулира със заплащането по време на летния сезон. Кажете в действителност какви заплати се предлагат реално от работодателите за най-масовите позиции?

  - За една и съща длъжност заплащането е различно в зависимост от вида на обекта, обема на работа и заетостта.

  Имаме обявени позиции за камериерки от 550 - 750; администратори от 700 - 900; бармани от 800 - 1000; сервитьори – 650 - 800; готвачи – 1000 - 1700; продавачи – 800 - 1000; дистрибутори – 850 - 1200, складови работници -  700 - 1000 и др.

  Към всички по-горе изброени длъжности се заплащат квартирни и пътни разходи, а в хотелите и заведенията се полага и едно хранене по време на смяна.

  Много от позициите в търговията са на база основна заплата и процент от продажби, което при добрите търговски качества води до формиране на отлично заплащане.

  - Какво трябва да знаят хората, които търсят работа и искат да се регистрират във Вашата агенция за подбор на персонал?

  - Хората, които търсят работа, могат да се информират за позициите, които предлагаме  в нашия сайт www.rabotajar.com и да ни посетят в офиса ул. „Пейо Яворов” 22. В лична среща се обсъждат офертите, предизвикали интерес у кандидатите, като подробно се представят условията на труд, заплащане и изискванията на работодателя към бъдещия служител. Уточняват се желанията и виждането на кандидата за реализация  и развитие в избраната от него сфера.

  По свободни позиции се представят само кандидати, с които е проведена лична среща. Необходимите документи за регистрация са европейски формат автобиография на хартиен носител  и снимка паспортен формат.

  - Всеки, който търси работа, ли може да се регистрира?

  - Всеки, който търси работа, може да се регистрира в агенцията, като при регистрация се попълва регистрационен картон, в който се отбелязва образование, квалификация, трудов стаж и предпочитанията на кандидата за работа, условия на труд и заплащане.

  - Колко струва регистрацията за хора, които търсят работа?

  - Регистрацията в агенция ЖАР съгласно чл.4 от Наредба за условията и реда за извършване на посредническа дейност по наемане на работа е безплатна за търсещите работа лица. Услугата по наемане на персонал от агенцията е заплатена от работодателя, без да се удържа от заплатата на работника/служителя.

  - В момента какви хора има регистрирани в ЖАР?

  - В момента има регистрирани както безработни, така и работещи кадри, търсещи по-добра реализация. В последно време се регистрират много хора, връщащи се от чужбина, които са свикнали да ползват тази услуга.

  Тенденцията, която се забелязва при регистрацията е, че при попълване на картона в графа „Изисквания“ се отбелязват категорични желания за нормирано работно време и два почивни дни.

  - Колко време Ви е необходимо, за да намерите правилните хора за определен работодател?

  - В зависимост от длъжността /постоянна или сезонна/ и изискванията към кандидатите времето е различно, но като обобщение може да се каже, че от септември до март периодът от стартиране на подбора до назначаване е много по-кратък, отколкото по време на сезон.

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника

  анкета

  Трябва ли да отпадне забраната за пушене в заведенията?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.67911
  gbp Британска лира GBP 2.23108
  chf Швейцарски франк CHF 1.69571
  хороскоп
  всички

  Зодия Близнаци

  22 май - 21 юни

  Идеални условия за почивка и пълноценно разтоварване предлага днешния ден на повечето от представителите на зодията. Много вероятно е планирани за днес ангажименти да отпаднат по независещи от вас причини и да се окаже, че разполагате с всичкото свободно време, от което имате нужда. Едва ли ще се колебаете какво точно да направите.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.