Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  05:49Неделя

  23 Юли 2017

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 22° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  
  събеседник

  Хората търсят постоянна, а не сезонна работа

  Готвачите за сезона ще вземат от 1000 до 1700 лв. заплата на месец

  19-06-2017 0 515

  Маргарита Иванова, управител в агенция за подбор на персонал ЖАР:
  Снимка:
  Интервю на Росен ТОПКАРОВ

  - Г-жо Иванова, какви свободни работни места за сезонна и целогодишна работа се предлагат в агенция ЖАР в средата на юни?

  - Имаме заявени свободни работни места както за сезонни, така и за постоянни позиции. Сезонните са предимно от хотели, ресторанти, търговски обекти, като администратори, камериерки, готвачи, сервитьори, бармани, миячки, продавачки, дистрибутори, търговци  и др.

  Като търсене на постоянен персонал имаме позиции за търговия, строителство, медицинско обслужване, сервизна поддръжка и др.

  - Преди сезона всички говорят за липса на кадри. Защо се стигна до нуждата работодатели да търсят персонал дори извън пределите на страната?

  - Ами това е много дълъг процес и аз не мога да отговоря в глобален аспект, а само да споделя опита си от позицията на  агенция, работеща активно от 2002 г. на регионално ниво. През последните две години сезонната заетост не е предпочитана от търсещите работа лица. Причините, които изтъкват, са късият сезон, голямата ежедневна натовареност с един или липса на почивен ден, качеството на туристите, които се обслужват и ниското заплащане за положения труд. Възможността да се реализират в чужбина на същата длъжност за по-добро заплащане е сериозна причина за отказ от този вид заетост.

  Преди време отношението към сезонната работа беше респектиращо. Работихме с така наречения „сезонен персонал”, професионални кадри от туристическия бранш, които работеха само сезонно и бяха толкова доволни от доходите и реализацията си, че отказваха предлаганите от нас позиции за  целогодишна заетост. И тук искам да вмъкна, че не заплатата беше определяща, когато се кандидатстваше за работа, а с какви туристи ще работи даден обект.

  С течение на времето отваряха много нови хотели, апартхотели, ресторанти, магазини и др. съпътстващи туристическия бизнес обекти, които се нуждаят от работна ръка. В същото време изискванията към персонала се сведоха до все по-млади хора с добра чуждоезикова култура, което промени профила на „сезонния работник” до студенти, ученици и случайно насочени кадри, чиято професионална реализация не е свързана с туризма. Това води след себе си до текучество и липса на квалифицирани кадри.

  Държа да отбележа, че работим и с хотели, които са положили усилия да изградят добри основни екипи, които се връщат ежегодно привлечени от условията на труд, заплащане и коректните отношения работник - работодател.

  Аз мисля, че внасянето на персонал ще се окаже оздравителен процес и все повече обекти, нуждаещи се от стабилен персонал, ще предприемат мерки към формирането му от местни безработни кадри.

  - Как агенция като Вашата помага на работодателите, които търсят персонал?

  - В продължение на 15 години сме изградили изпитани във времето коректни и професионални взаимоотношения с много работодатели в Бургас и региона в основата, на които е доверието. Когато фирма се нуждае от подбор на персонал е необходимо да се подаде заявка с описаните условия на труд /работно време, заетост, заплащане/ и изисквания към съответните кандидати /образование, опит, квалификации/, след което се пристъпва към обсъждане на същите. Подписва се договор за съвместна работа и стартиране на процедура по набор и подбор.

  Важно е да се знае, че винаги има стандартна процедура и технологично време за подбор.

  - Много често работодатели търсят персонал във фейсбук, работеща ли е тази форма според Вас?

  - Смятам, че Фейсбук е една от формите за търсене, но не единствена. При обявяването на позицията в печатни и в електронни информационни канали идват различни кандидатури. Това означава, че всеки прави своя избор за кандидатстване, в зависимост от предпочитанията си за вестници, сайтове и социални мрежи.

  - Защо се получава много често работодател и работник да прекратят трудово-правните си взаимоотношения много бързо след като има сключен между тях договор?

  - Това са трудовоправни отношения между две страни и аз не мога да кажа категорично причините, но мога да споделя опит от повтарящи се казуси в агенцията.

  Ако говорим за сезонните работници, това се случва много често в началото на сезона. Има период от януари до април в който масово се кандидатства по различни оферти, но няма реални назначавания. При първото предложение за работа, същата се приема, а впоследствие започват обаждания с по-добри условия, което води до некоректно поведение и напускане дори без съответните административни процедури за пускане на молба, предизвестие или пък подписване на заповед за освобождаване.

  При постоянните работници причините са най-често разминаване в очакванията на работодателя за качествата на работника или пък на работника за условията на труд и естеството на работа предложени в длъжността.

  - Липса на какви кадри /специалисти/ е най-често срещана сега?

  - Във връзка с нашите търсения изпитваме трудност при намирането на лекари, медицински сестри, машинни инженери, технически специалисти и др. Има проблем и с налични кадри, които имат документи, удостоверяващи знания в дадена област, но с напредването на технологиите, прилагането на специфични компютърни програми или пък използването на езици се оказват неквалифицирани за длъжността, която е свързана с тяхната професия.

  - Много често се спекулира със заплащането по време на летния сезон. Кажете в действителност какви заплати се предлагат реално от работодателите за най-масовите позиции?

  - За една и съща длъжност заплащането е различно в зависимост от вида на обекта, обема на работа и заетостта.

  Имаме обявени позиции за камериерки от 550 - 750; администратори от 700 - 900; бармани от 800 - 1000; сервитьори – 650 - 800; готвачи – 1000 - 1700; продавачи – 800 - 1000; дистрибутори – 850 - 1200, складови работници -  700 - 1000 и др.

  Към всички по-горе изброени длъжности се заплащат квартирни и пътни разходи, а в хотелите и заведенията се полага и едно хранене по време на смяна.

  Много от позициите в търговията са на база основна заплата и процент от продажби, което при добрите търговски качества води до формиране на отлично заплащане.

  - Какво трябва да знаят хората, които търсят работа и искат да се регистрират във Вашата агенция за подбор на персонал?

  - Хората, които търсят работа, могат да се информират за позициите, които предлагаме  в нашия сайт www.rabotajar.com и да ни посетят в офиса ул. „Пейо Яворов” 22. В лична среща се обсъждат офертите, предизвикали интерес у кандидатите, като подробно се представят условията на труд, заплащане и изискванията на работодателя към бъдещия служител. Уточняват се желанията и виждането на кандидата за реализация  и развитие в избраната от него сфера.

  По свободни позиции се представят само кандидати, с които е проведена лична среща. Необходимите документи за регистрация са европейски формат автобиография на хартиен носител  и снимка паспортен формат.

  - Всеки, който търси работа, ли може да се регистрира?

  - Всеки, който търси работа, може да се регистрира в агенцията, като при регистрация се попълва регистрационен картон, в който се отбелязва образование, квалификация, трудов стаж и предпочитанията на кандидата за работа, условия на труд и заплащане.

  - Колко струва регистрацията за хора, които търсят работа?

  - Регистрацията в агенция ЖАР съгласно чл.4 от Наредба за условията и реда за извършване на посредническа дейност по наемане на работа е безплатна за търсещите работа лица. Услугата по наемане на персонал от агенцията е заплатена от работодателя, без да се удържа от заплатата на работника/служителя.

  - В момента какви хора има регистрирани в ЖАР?

  - В момента има регистрирани както безработни, така и работещи кадри, търсещи по-добра реализация. В последно време се регистрират много хора, връщащи се от чужбина, които са свикнали да ползват тази услуга.

  Тенденцията, която се забелязва при регистрацията е, че при попълване на картона в графа „Изисквания“ се отбелязват категорични желания за нормирано работно време и два почивни дни.

  - Колко време Ви е необходимо, за да намерите правилните хора за определен работодател?

  - В зависимост от длъжността /постоянна или сезонна/ и изискванията към кандидатите времето е различно, но като обобщение може да се каже, че от септември до март периодът от стартиране на подбора до назначаване е много по-кратък, отколкото по време на сезон.

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника

  анкета

  Как се справяте с жегите

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.67998
  gbp Британска лира GBP 2.1826
  chf Швейцарски франк CHF 1.76982
   
  хороскоп
  всички

  Потиснете раздразнителността си, тя се отразява негативно на околните. А това не винаги им носи най-приятните мигове. Очакват ви приятни изживявания, за някои от вас и в интимен план. Не спирайте поривите на сърцето си, бъдете естествени и ще се радвате на пълноценна връзка.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.