Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  17:11Четвъртък

  21 Юни 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 29° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Хронично болни пак сменят рецептурни книжки

  15-07-2017 0 1533

  Снимка:

  Докато чакаме електронни рецепти, борим „хвърчащите листи“ с нови документи

  Ина ПЕТРОВА

  Докато чакат обещаваните всяка година електронни рецепти, хронично болните отново бяха заставени да сменят хартиените си рецептурни книжки. Упражнението включва първо посещение при личния лекар, който да нанесе диагнозите  и лечението, второ посещение до Регионалната здравна каса, където да се направи заверката им в новата рецептурна книжка. От тук нататък влизаме в добре познатия режим – изписване на лекарства от джипито и отпускането им в аптека. Разликата е, че рецептите вътре не могат да са повече от 16, колкото е броят на страниците в книжката. Ако вашата книжка е с повече от 16 страници, неприкрепени към оригиналните страници, вече няма как да я използвате. Крайният срок, в който фармацевтите можеха да я обработят и да ви отпуснат лекарства, бе 1 юли. 

  Затова и в момента продължава процесът на подмяна на рецептурните книжки. „На ден обслужваме около стотина души, дошли за различни услуги, една част от тях са за заверка на нови рецептурни книжки. Не можем да кажем  колко са точно, но обработката им отнема около 5 минути и опашки няма“, съобщиха от Регионалната здравно-осигурителна каса в Бургас. И разясниха указанията във връзка с подмяната на документите. Новите правила всъщност са записани в рамковия договор между Българския лекарски съюз и НЗОК, в сила от 1 април 2017 г. А основната идея на промените – да преборим „хвърчащите листи“.         

  Казусът не е безобиден, защото от години фармацевтите се оплакват от хаоса с издаването на рецепти по Здравна каса. Тяхната обработка отнема много време, а процедурата е тромава и трудна. Още повече, ако книжката се окаже с безброй хвърчащи листи или такива прикрепени с телбод или кламер там, където има място. Аптекарите са задължени да въвеждат сериозно количество информация на няколко места. Вместо да го правят бързо, те губят време да открият самото предписание на лекаря някъде в книжката. „Лекарите закачат допълнително листи, но в един момент те стават много повече от самата рецептурна книжка. Това води до проблем в аптеките – листи се късат, мачкат, губят. Освен всичко друго, фармацевтът трябва да провери датата на последната продажба, за да не се нарушат сроковете, свързани с терапията“, коментира председателят на Регионалната фармацевтична колегия в Бургас магистър-фармацевт Любима Бургазлиева. Тя допълни, че на практика новото изискване въвежда лимит от 16 страници в книжката. Което е обвързано и с броя на издадените рецепти в нея. „Това е достатъчно много, за да не се налага честа подмяна. Целта е да се работи нормално в аптеките“, категорична е тя. От НЗОК например изчислили, че смяна на книжките ще се налага само на 2-2,5 години. 

  От пациентски организации „Заедно с теб" обаче са категорично против новите правила за отпускане на лекарства по Здравна каса. „Говорихме с пациенти и те са силно притеснени, особено тези с повече заболявания. Цената на една рецептурна книжка е 3,50 лв., което означава, че на тези хора ще им се налага сравнително често да си купуват нова. Много от болните са с инвалидни пенсии и дори тази сума би ги затруднила. Да не говорим какви опашки ще станат в клоновете на Здравната каса“, е мнението на Пенка Георгиева, председател на „Заедно с теб". 

  Любима Бургазлиева смята, че временната цел вероятно ще се изпълни, но едновременно с това подчертава, че много важно е да се въведе електронна рецепта и електронно досие на пациента. „Това вече наистина ще улесни максимално работата на всички страни в този процес. За да се избегне бумащина, въпросът трябва да се реши на по-високо технологично равнище. Кога ще доживеем този процес – не мога да кажа“, откровена е председателката на Фармацевтичния съюз за регион Бургас. Подобни са и коментарите на повечето пациенти в интернет. Те смятат, че отдавна е отминало времето на полумерките и трябва да се вземат кардинални решения в сектора, едно от които е въвеждането на електронно здравеопазване.

  Те се питат дали цялото упражнение наистина ще донесе желаното облекчение за фармацевтите. В момента рецептите, издавани от личните лекари се разпечатват във формат А4 и нямат нищо общо с размера на самата рецептурна книжка. А новите промени регламентират разпечатките на лекарите да бъдат във формат и съдържание, идентични с тези на страниците на книжката, като надлежно се прикрепят към тях. Така, в най-добрия случай аптекарите ще продължават да намират вътре сгънати отрязъци, залепени или прикрепени по усмотрение на докторите.

  Промените са спорни и от гледна точка улеснение за пациентите. Сега, освен за да получат заверка за всяко ново заболяване или промяна на вече въведена диагноза, пациентите ще трябва да ходят до Касата и когато им свършат страниците в книжката. И ако това не е проблем за хора в трудоспособна възраст, които могат да се придвижват лесно и на собствен ход, то това не е така за инвалиди и пенсионери, които трудно се придвижват. Актуален остава и финансовият въпрос, който не е за подценяване за възрастните с минимална пенсия. Цената на книжката е 3,50 лв, но има и такса при личния лекар. За болните с повече диагнози, подмяната на документа няма да е толкова далеч във времето.

  Наред с тези неудачи, пациенти повдигат и друг болен въпрос. Лекарствата по Здравна каса се изписват за месец, а опаковките им включват таблетки за едва 28 дни. „Така всички ние сме принудени да си купуваме допълнително лекарства да изкараме месеца, които са за наша сметка. Крайно време е лекарствата да се изписват не за 30, а за 28 дни“, казва Красимир, който е с високо кръвно налягане и цял живот взема хапчета.

  Здравните власти се надяват до две години електронните рецепти вече да са факт и проблемът с бумащината да отпадне от само себе си. Не ни остава нищо друго, освен да чакаме поредното обещание да се реализира и да броим колко пъти дотогава ще се наложи смяна на рецептурната книжка. 

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да отпадне забраната за пушене в заведенията?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.68926
  gbp Британска лира GBP 2.22562
  chf Швейцарски франк CHF 1.69527
  хороскоп
  всички

  Зодия Скорпион

  24 октомври -22 ноември

  Добър да бъде и за вас деня ви, скъпи Скорпиони! В домът ви ще има разбирателство, налице са идеални условия за почивка. Посветете се на хобито си, откога не сте го правили? Сега е момента да се срещнете с позабравени приятели или да покорите някой връх. Вие умеете да създавате настроение около себе си, така че няма да скучаете.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.