Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  04:46Понеделник

  21 Януари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Хвърлят нови видеошпиони срещу преписвачи на матурите

  16-05-2018 0 1889

  Снимка: Борислав ПЕНКОВ

  Нов вид видеоустройства дебнат за преписвачи по време на предстоящите изпити. Само преди дни на всички училища в областта са раздадени „шпионите“ против недобросъвестни ученици-преписвачи. Те ще бъдат активни по време на държавните зрелостни изпити, а също така и при  провеждането на изпитите при задочната и самостоятелната форма на обучение. Така няма да се налага на експертите от Регионалното управление по образованието да пътуват до всяко населено място за провеждането на изпитите в неприсъствените форми на обучение. А също така наред с квесторите в класните стаи, ще може да наблюдават и провеждането на предстоящите зрелостни изпити. „Във всяка стая имаме възможност да ги наблюдаваме“, категорична е Виолета Илиева, началник на Регионалното управление на образованието. Тя не пропусна да подчертае, че видеонаблюдението се използва само по време на изпити, а не за да наблюдават учителите в работния процес.

  В област Бургас за първи държавен зрелостен изпит, който е по български език и литература, са подали заявления 3369 ученици. Информацията е по заявленията, които са подадени към 20 март.  Изпитът ще се проведе на 21 май. По думите на Виолета Илиева, вероятно ще има малка разлика в реално явилите се на изпита, ако някои от учениците не са успели да завършат 12-и клас, което трябваше да стане до 11-и този месец. От всичките подали заявления за първи зрелостен изпит има 11 деца със СОП, за които са осигурени необходимите условия, като самостоятелна зала и присъствие на ресурсен учител.

  „Осигурени са общо 224 зали, като е спазено условието в зала да са по 15 ученици и да се наблюдават от всички камери“, категорична е Илиева.  Квесторите, които ще се грижат за провеждането на зрелостните изпити, са над 500.

  За втория държавен зрелостен изпит броят на заявилите е  3119.  Този изпит ще бъде на 23 май. 1022 от тях  ще се явят  на биология и здравно образование. През  последните години тази дисциплина се наложи като най-предпочитана, след като географията отстъпи на заден план. На английски език ще се явят 871, география и икономика – 384, математика – 132, немски – 106, руски - 87. Най-малко са – едва 3-ма по физика и астрономия.

  От тази година учениците, които са в професионални гимназии, имат възможността да посочат оценката от изпита за придобиване на степен на професионална квалификация като втора матура, но това трябва да са го направили още през март. „Има някои, които да посочват втори зрелостен изпит например математика, и да се издънят, а да отидат на изпита за професионална квалификация и да го вземат. Но ако няма подадено заявление, че оценката от изпита за професионална квалификация да му се признае за зрелостен - не се признава“, обясни Илиева.

  За трето ДЗИ, което е по желание, са подали молба 33-ма ученици по 8  предмета. Изпитите ще се проведат от 29 май до 1 юни. Тай-много са желаещите да положат изпит са по английски – 7, математика - 7, физика и астрономия – 6, руски - 4 биология – 4, химия – 3. По един са желаещите да положат изпит във философския цикъл и испански. „Третата матура дава възможност като резервен вариант при кандидатстване и спасяване от  кандидатстудентски изпит“, обясни Илиева.

  Продължителността на изпитите е 4 часа. По български език са три модула. Стартът на изпитите е в 8 часа. В 7.15 часа се отключват залите.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Къде ще посрещнете Новата 2019 година

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.71534
  gbp Британска лира GBP 2.21938
  chf Швейцарски франк CHF 1.72609
  хороскоп
  всички

  Извлекли сте си поука от минали грешки и с внимание ще се отнесете към идеите на партньорите си. Интелигентната ви природа ще ви подскаже, че в тях перспективите са добри и ще заложите на общото сътрудничество. Нови придобивки и впечатления очакват някои от вас. Ще се радвате на семейно разбирателство и уют.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder