Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  20:27Вторник

  23 Октомври 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 15° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  
  събеседник

  И през 2018-а ще продължим да инвестираме в образование и инфраструктура, предимно за промишлени проекти

  Започва проектирането на нова зона „Юг“

  06-12-2017 0 999

  Димитър Николов - кмет на Бургас:
  Снимка:
  Интервю на Силвия Шатърова

  - Г-н Николов, каква е равносметката Ви срещу този Никулден?

  - Годината беше динамична, съпроводена с много напрежение покрай многото строителни обекти и бедствията, които ни сполетяха. Отделихме доста средства за подобряване базите на училищата и детските градини,  за подготовката на бъдещия филиал на Националната художествена академия, както и за възстановяване на щетите от бедствията. Преди ден открихме нов учебен корпус към ОУ „Любен Каравелов“ и така се реши дългогодишният проблем с една от язвите на града – т. нар. стара баня. Продължаваме с изграждането на новото училище в квартал „Горно Езерово“, вече подписах докладна записка за още едно ново училище в „Меден рудник“. Надявам се общинските съветници да ме подкрепят за него на сесията през декември. Така че темпото  ще се запази и през 2018 година.

  - Новото училище, за което споменахте в „Меден рудник“, е бъдещата иновативна гимназия, така ли?

  - Това ще е новата професионална гимназия по компютърно програмиране. Тя ще е с петгодишен срок на обучение, а приемът - след завършен седми клас. В нея ще се обучават ученици в минимум четири паралелки, ще имат основно квалификация „Системен и приложен програмист“.  Училището ще бъде с интензивно изучаване на английски и немски език и ще подготвя специалисти в професионално направление „Компютърни науки", професия „Програмист", специалности „Програмно осигуряване" и „Приложен програмист". Учениците ще придобиват още специфични знания по роботика, изкуствен интелект, хардуерен дизайн, киберсигурност, облачни технологии.  В новото училище ще бъде прилагана специална менторска програма, при която ученикът ще работи в тясно сътрудничество с наставник от конкретна технологична фирма, в реални условия, по актуални казуси. Процесът на наставничество ще позволява на учениците да изпробват своите интереси и да прилагат знанията и уменията си в реални условия. Чрез учебна фирма ще се дава възможност за патентоване на продукти, в които и съответният ученик да има собственост над създадения продукт. Това от своя страна ще провокира мотивация и отговорност към крайния резултат. Освен от учители, часовете ще бъдат водени и от университетски преподаватели.

  Новото училище ще се помещава в сградата в кв. „Меден рудник", в която досега се обучаваха учениците от Професионалната техническа гимназия. Там ще бъде обособен образователен кампус. Съществуващите сгради ще бъдат ремонтирани, а кабинетите ще бъдат оборудвани в унисон със съвременните стандарти.

   - Накъде ще върви градът и общината догодина? Кои ще са  новите обекти?

  - Част от ангажиментите, които ще поемем през 2018 година, са заложени в програмата на изминаващата 2017 година. В нея дадохме перспективи за изграждане на довеждаща инфраструктура в новите индустриални зони, както и в новите зони за строителство на Бургас.  Основната им цел беше да се намали презастрояването на Централна градска част и в натоварените  комплекси около нея. Затова бяха проектирани и процедирани по ЗУТ много нови терени около града и кварталите за ново жилищно строителство, както и нова инфраструктура в промишлените зони. Затова през 2018-а ще отделяме ресурс, за да „отпушваме“ терени, които досега са били непривлекателни за инвеститори. С изграждането на инфраструктурата те ще стават лесни и достъпни за инвестиране.

  - Кои зони ще станат по-привлекателни за инвеститорите?

  - В Северна промишлена зона ще довършим изграждането на улиците в съществуващия Индустриален и логистичен парк. В него вече 80 % от терените са закупени от 27 предприятия, някои от тях вече са стартирали производствата си, други са в процес на строителство, а трети проектират. Фирмите са разнообразни – от логистични и транспортни бази, до производство на отоплителни и вентилационни системи, хранителната промишленост,  метални изделия и др. Предстои реализиране на високотехнологично производство на самолетни части.

  - Изградена ли е вече изцяло инфраструктурата в тази зона?

  - Само преди четири години тази територия беше блато и строително сметище на града. Извършиха се засипвания и отводняване на територията, което реши много проблеми и на съществуващи предприятия в близост. Спомняте си, че при всеки дъжд районът на СОМАТ беше тотално блокиран и непроходим, а базите на тези предприятия - наводнявани. Тъй като районът там е нежилищен, малко бургазлии станаха свидетели на тази трансформация там за тези четири години. Вече изградихме канализационната мрежа, в момента се изграждат улиците и се полага електрическа и оптична мрежа. До март месец строителството на улиците ще приключи, затова насочваме ресурс за изграждане на инфраструктурата в нова промишлена територия, т. нар. Южна промишлена зона, която се намира успоредно на пътя Бургас – Созопол, след колелото на „Меден рудник“. Там започваме  проектиране на инфраструктура на около 600 дка. Теренът също е изключително сложен, тъй като е блатист, ще се наложи, освен дозасипване, и изграждане на пътни връзки.  Едновременно с Южна промишлена зона работим и върху терени северно от Бургас за изграждане на нова довеждаща инфраструктура, тъй като вече инвеститори са закупили там производствени терени и ние сме длъжни да им осигурим  достъп и възможности да реализират инвестициите си. Инвестираме доста средства и в изграждането на довеждаща инфраструктура в зоната в Българово, в която са закупени около 60 % от терените. Ще разчитаме на Министерство на икономиката, чрез „Национална компания Индустриални зони“, за осигуряване на ресурс за бъдещата мащабна зона в Равнец.

  - Изгодни ли са цените на терените за инвестиции в Бургас и какви са те, в сравнение с Пловдив, например?

  - Цените на терените в очертанията на Бургас са високи. Основно те са частни и собствениците им не разглеждат оферти под 200 евро на кв. м. Нашата задача е да осигурим достъп до терени, които са между 15 и 20 евро на кв. м, с което да станат осем пъти по-изгодни за инвестиции. Един инвеститор преди два дни ми каза: „Кмете, предлагат ми десет декара за 200 евро на квадрат, това са 2 млн. евро. Моята инвестиция е 3 млн. лева“. Затова той предпочита да купи терен от общината, за да може с остатъка от ресурса да изгради предприятие. Защото, в противен случай, ако закупи терен от частник,  няма да му останат пари да изгради самото производство. Това е и причината да влагаме толкова средства за изграждане на инфраструктура в тези зони. За сравнение – в териториите около Пловдив цените на частните терени са между 5 и 15 лева на квадратен метър. Целта ни не е да печелим от продажба на недвижими имоти, а да осигурим оптимални условия за развитие на бизнеса тук, покривайки собствените си разходи.

  За привличане на големи инвестиции е целесъобразно да се насърчават онези инвеститори, придобили сертификат клас „А“ и клас „Б“. Вече съм предложил намаляването на дължимите от тях такси за услугите, пряко свързани с реализирането на инвестициите, а именно: таксите и цените за технически услуги.

  - В ход е Проектобюджет 2018-а на общината. Каква е неговата философия?


  - Той е готов, все още имаме няколко искания от страна на ресорните зам.-кметове и търсим как да освободим ресурс от други, по-малко спешни за изпълнение задачи. Запазва се основната философия да се инвестира в образование и инфраструктура, предимно за промишлени проекти. Продължаваме програмата за благоустрояване, има да се довършат още междублокови пространства в „Меден рудник“. Поехме ангажименти преди три години на мястото на старите гаражи  да изградим нова инфраструктура с места за паркиране и осветление. Там, където терените позволяват, ще направим нови спортни и детски площадки.

  Във „Възраждане“ ще продължим с благоустрояването на уличките. Много трудни терени, бавно се напредва, заради лошата подземна инфраструктура там. Подменя се ВиК, поставят се нови силови трасета, полага се нова оптика. Ремонтите се извършват в условието на жив град, забавят се проектите, защото в същото време трябва да осигурим достъп до търговските обекти и до жилищата, но се напредва по-бавно, отколкото на мен ми се желае. Безспорно по-добра е средата за живот в града през последните години.

  - Кое е онова, което обаче Ви тежи, че не успявате да направите като кмет?

  - Аз имам винаги амбиции за 50 % повече проекти и дейности, които да се случат в Бургас. Но един кмет трябва да бъде максималист в желанията и мечтите си, за да може ограниченията, които са неминуеми по време на работа, да не му попарят амбициите. Все още има теми, за чийто обем на реализиране не съм доволен.  Все още има улици за благоустрояване в Бургас, иска ми се повече да бяхме напреднали с изграждането на ново енергийно ефективно осветление, повече спортни и детски площадки,  повече видеонаблюдение, което да намали още повече криминогенната обстановка и проблемите при управлението на градския трафик. Голямата  разпокъсаност между центъра и кварталите ни създава доста главоболия и са нужни повече средства за поддържането на тази инфраструктура. В сравнение с един концентриран град, който е с по-малка разпокъсаност, ние отделяме 40 % повече за осигуряване на  пътните връзки, които са ангажимент на общината.

  - Какво ще пожелаете на жителите на общината за празника Никулден?

  - Бургас е бил винаги колоритен и неповторим град, със своето артистично лице се откроява  спрямо останалите градове на страната. Пожелавам на моите съграждани да са живи и здрави и да продължават да обичат града си, да го правят в ежедневието си по-привлекателен, по-значим и по-перспективен, особено за младите хора.

   

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника

  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.70398
  gbp Британска лира GBP 2.21994
  chf Швейцарски франк CHF 1.71204
  хороскоп
  всички

  Зодия Близнаци

  22 май - 21 юни

  Идеални условия за почивка и пълноценно разтоварване предлага днешния ден на повечето от представителите на зодията. Много вероятно е планирани за днес ангажименти да отпаднат по независещи от вас причини и да се окаже, че разполагате с всичкото свободно време, от което имате нужда. Едва ли ще се колебаете какво точно да направите.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder