Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  14:07Понеделник

  20 Януари 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  И срещу 2 лева вход на бургаското СПА ври и кипи от желаещи

  03-07-2019 0 2126

  Снимка: Черноморски фар

  Михаил КОЛЕВ

   

  Въпреки че отскоро басейните с кални бани и луга в Бургас са платени, интересът към тях не е спаднал. В това се увери репортер на вестник „Черноморски фар“ на място. До преди месец достъпът до района бе напълно безплатен. Сега обаче всеки желаещ да посети СПА-то трябва да заплати 2 лева на монета. При повторно влизане пак трябва да се плати същата цена. Още когато се зароди идеята за такса, главният технолог Диян Томов заяви пред медията ни, че цената ще бъде такава и тя по-скоро ще е символична.

  Преди нямаше яснота за точната бройка на посещенията в басейните, но през пиковия август през минали лета те са стигали до 4000-5000. От персонала на бургаското СПА, както станаха известни солниците и лугата, коментираха, че към момента също не забелязват спад в посещенията след фиксирания вход.

  „Ден с ден не си приличат, но определено бройката на хората, които идваха преди собствениците да сложат платен вход и сега, е почти една и съща. Тази събота и неделя например, вреше и кипеше от посетители. Чуват се и недоволни коментари, заради таксата, но трябва да се отбележи, че това не е природна даденост, а изкуствено създадена. Все пак допреди известно време това място тук бе като джунгла, а сега е облагородено“, заяви служител, който пожела да остане анонимен.

  Той съветва хората, които са решили да се лекуват с кални бани, да не се застояват повече от 20-30 минути, защото не е здравословно. Сред редовните посетители на калните бани е и 75-годишният пенсионер Бончо Бонев от Бургас. Неговите наблюдения са, че има лек отлив на хора, защото трябва да се плаща вход, но той не е драстичен.

  „За мен цената е справедлива, по-спокойно е сега. Да заплатя 2 лева не ми проблем, за мен тази стойност е по-скоро символична. Аз от 2005 година всяко лято идвам тук и винаги съм бил доволен. На година правя по 20-30 бани, сега отново ще се стремя към това, платеният вход няма да ме спре. Лечебните процедури стимулират имунната ми система и се чувствам много добре след кална баня“, заяви Бонев.

  Според него собствениците са се постарали да приведат мястото в приличен вид и съвсем нормално да се опитат да си възвърнат средствата, които са вложили.

  Онези, които са решили да си направят СПА-процедура, могат с автомобил да достигнат до лугата, идвайки от квартал „Сарафово“. Те ще могат да паркират возилото си на два паркинга в района. Единият от тях е частен и се заплаща сумата от 1 лев за час престой, а моторите се таксуват за един лен, но за цял ден. Общинският паркинг, който е в близост, е безплатен и съвсем логично той е предпочитан от плажуващите наоколо.

  Алтернативните начини за придвижване са с велосипед, както и електромобилите, които изпълняват курс в Паркингът на Капаните – Лугата (Солниците) – Моста – Морска гара. Цената на пътуване е 1, 50 лв. в посока.

  Да се потопят в калните бани за пета поредна година са дошли и Недялко и Иванка Неделчеви от Димитровград. Семейната двойка е категорична, че цената за вход е оправдана, харесва им направената инвестиция, като се надяват, че подобренията по обекта ще продължат и за в бъдеще. Самите те предложиха някои идеи, които могат да бъдат осъществени както от собствениците на солниците, така и от Община Бургас.

  „Много ни харесва как са го направили, даже желаехме това да се случи още преди 2-3 години. За хора, които са дошли на почивка по морето, надали 2 лева за вход е голяма сума. Хубаво е, че изградиха няколко пътеки, по които може да се минава, има и места за инвалиди. Парапетите също са от полза, преди внимавахме някой да не вземе да падне, докато върви“, сподели впечатленията си Недялко.

  И докато той влиза по-рядко в лугата, то неговата съпруга използва по-често възможността да се потопи, заради болежки в коляното. Тя също е на мнение, че направената инвестиция към този момент е сполучлива.

  „Цената е оправдана, надявам се, че ще има още подобрения. Миналата година дъските бяха разковани, не можеше да се разминеш с останалите хора, сега е доста по-цивилизовано. В крайна сметка, 2 лева е нормална цена за вход“, смята Неделчева.

  Според семейството от Димитровград, подобренията, които могат да се извършат са няколко. Едно от тях е да се направят закачалки към парапетите, за да могат хората да си оставят там багажа. Другото тяхно предложение е да се поставят няколко дъски и около жп прелеза, през който посетителите са принудени да минават, за да могат да стигнат до лугата.

  Семейството от Димитровград смята, че на жп прелеза е необходимо да се поставят дъски

  Освен това Недялко изтъкна и липсата на дървета на общинския паркинг, които да създават сянка.

  „Паркингът е без пари, което е похвално и много голямо удобство, но ще е хубаво, ако могат да се засадят няколко дръвчета, за да се образува сянка и това ще е облекчение за всички ползватели“, добави той.

  Общинският паркинг в близост до калните бани

  Най-големият проблем според него обаче е, че няма обратна връзка за квартал „Сарафово“.

  „Преди някои водачи редовно нарушаваха движението, влизайки в насрещното платно, с риск да стане катастрофа, сега караме по черния път към квартала, който ни бе казан от местните“, каза още бившият миньор.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво ви се падна от новогодишната баница?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Настроението ви днес е завидно, а ентусиазмът ви за забавления - неимоверен. Оставете работата настрана и посветете този ден на разнообразието. Усилията ви в тази насока ще направят този ден приятен не само за вас.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.