Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  18:49Четвъртък

  13 Декември 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Идеята на външното оценяване не са частни уроци, смятат учителите

  02-08-2018 0 1195

  Снимка:

  Дона МИТЕВА

  Амбициозни родители се затръшкаха още от лятото, че заради промените в съдържанието на националното външно оценяване, което в следващите години ще обхване материал по български език и литература и по математика от пети до седми клас, ще трябва децата им да ходят на уроци още от пети клас. Чести са разговорите, че финансово семействата трудно ще се справят, защото едно е само в седми клас да се плаща на учител, а съвсем друго е това плащане да започне още от пети клас.

  „Напълно излишни тревоги от страна на родителите са това“, опроверга идеите Константин Янков, лидер на Синдиката на българските учители в Бургас и учител по география. „Много добре са го измислили от министерството поетапно да се вкара учебния материал във външното оценяване. Това е оценка на завършване на етап от образованието – нормално е да обхваща материал от определения курс. Хубавото е, че още преди началото на учебната година и родители, и деца вече знаят за изискванията“, категоричен е той. Така учениците ще имат нагласата и времето да се подготвят достатъчно добре.

  Що се отнася за това, че учениците трябва да ходят на частни уроци още от пети клас – учителят по география е категоричен, че е излишно. „Няма проблем ученикът да се справи с националното външно оценяване, ако все пак той е посещавал учебните занятия. По всеки предмет има включени часове за консултации, така че всяко дете може да се възползва от тях – напълно безплатно. На това отгоре НВО не е и с оценки, а само с точки. Това са излишни драми и излишни амбиции на родителите. Защо се свързват частните уроци с външното оценяване – това не мога да го разбера“.

  Във връзка с тазгодишните резултати и течащите класирания Янков извади  парадокс за бургаските училища: „Тази година резултатите от НВО са по-високи от миналогодишните като среден брой точки, сочи статистиката на МОН. А в същото време минималните балове, с които учениците са  записани в престижните училища на града като Математическата гимназия, в езиковите гимназии са по-ниски от миналата година“.

  Долната граница на приема пада. „Ако сравним минималните балове след първо класиране на миналата година и тази година -  тази година те са по-ниски с 20 - 40 точки навсякъде. Това е тенденция. Това за мене е парадокс. Конкуренцията в престижните училища става все по-малка, това се дължи на факта, че броят на местата, които се предлагат е много голям, заключава Янков и се учудва на родителските амбиции, които често не отговарят и на интелектуалните възможности на децата. „По логиката на част от родителите част от училищата в Бургас трябва да ги няма. А градът ни има нужда и от кадри като асансьорни техници, техници на климатична техника, дърводелци и какво ли още не. Владеенето на един, два, че и три езика отдавна не е кой знае какво, ако няма усвоена професия“, допълва Янков.

  Учителите, които преподават в седми клас по различни предмети от български език и литература и математика споделят, че особено втория срок, учениците тотално неглижират предметите им, защото децата ходят на уроци по двата предмета. За това синдикалистът предлага в точките за кандидатстване след седми клас да бъде  включен и общият бал от всички предмети, изучавани в седми клас.

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.72002
  gbp Британска лира GBP 2.17682
  chf Швейцарски франк CHF 1.73282
  хороскоп
  всички

  Зодия Дева

  24 август - 23 септември

  Доброто ви настроение днес ще бъде провокирано и е възможно да ви “изкарат извън релси”. За това ще се погрижат най-близките ви хора. Наред с това ще се разочаровате и от интимния ви партньор. За вечерта предпочетете компанията на хора, които са ви приятни и не са ви предали.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder