Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  10:44Сряда

  12 Декември 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Илиана Стоянова: Морето е сърцето на Бог

  25-09-2018 0 402

  Снимка:

  Илеана Стоянова не само обожествява морето. То й носи чувството за безбрежност и вечност. Вдъхновява я. Морето за нея е Животът в състояние на вечно движение.

  Ще сгрешат тези, които смятат, че „Море завинаги” - десетата й книга, която вече държим в ръце, съдържа просто пейзажна красива поезия. Тази книга съдържа поезията на духа, а Морето е неговият обединяваш образ.

  Книга задава въпроси. Какво съм аз? Откъде идвам? Накъде отивам? Какъв е смислът на всичко? Къде отива любовта, когато животът й свърши? Защо този мъж ми е близък като лист от дървото? Кога ще ме обича? След колко века? Ще се завърне ли безценният човек след последното „сбогом“?.... Това са все въпроси от стихове в книгата на Илеана Стоянова.

  „Да чета тази антология на глас, като чужденец, вкусвайки всяка следваща дума, всяка следваща нова строфа, която допълва предната в ритъм, ехо и полурима, е също като да гледам и слушам морето – движението му, въздигането и падането му, видимите и невидимите му опасности от подводни течения, гигантски вълни, любовната му милувка към брега и постоянно сменящите се перспективи”, пише рецензентът на книгата Кристофър Бъкстон, който превежда стихотворенията на Илеана Стоянова на английски език.

  За него в стиховете й Морето е все така постоянното, не-човечествено друго, срещу което ние неизбежно мерим своя всекидневен живот – с любовни афери, удоволствия, мъки и съжаления.

  „Морето е свидетел на постоянната превратност и парадокс на човешкия живот, на празнините, създадени от отсъствия и изоставяния. То наблюдава бездумно конфликтите, крехкостта и непостоянството на човешките взаимоотношения.

  Морето няма глас. Не може да говори. Като всеки писател от Омир до Мелвил и Хемингуей, Илеана се изправя пред морето във всичките му форми – спокойствието, красотата, яростта му, и започва да усеща универсални истини…”

  „Читателят ще изпита удоволствие от необятният диапазон на стиховете на Илиана Стоянова – уверен е рецензентът. –  Тя се движи ефирно леко между различните поетически стилове – мистерията на англосаксонските загадки, прецизността на японското хайку, лириката на най-добрите романтични поети и домашния реализъм, който само една жена може да изпита.

  Стиховете й могат да бъдат и прости, и комплексни, но може би най-яркото изявление за нещата, най-важното в живота, би могло да се открие в един неин стих от 13 реда – „Ако знаех”:

  Ако знаех,

  че всичко

  се побира

  само в две думи –

  ………

  …….

  Обичах –

  Живях.

   

  Илеана Стоянова е пряка потомка  на възрожденския поет Добри Чинтулов.  Работила е като научен сътрудник, журналист в различни столични вестници. Има множество публикации в литературни списания, алманаси, поетични антологии и вестници. Носител е на литературни награди за поезия.

  Стиховете й са превеждани на английски, френски, арабски, турски, сръбски и македонски езици , отпечатани в различни литературни издания и антологии.

  Десетата юбилейна книга „Море завинаги” ще бъде представена за първи път в Бургас - на 25 септември от 18 часа в книжарница „Хеликон”. Заповядайте!

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.71881
  gbp Британска лира GBP 2.16765
  chf Швейцарски франк CHF 1.73882
   
  хороскоп
  всички

  Зодия Риби

  20 февруари - 20 март

  Има много начини да се общува, освен това вие сте готови да защитите гледищата си. Посветете повече време на здравето и красотата си.тията.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder