Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  20:43Петък

  18 Октомври 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  събеседник

  Има дефицит на специалисти за работа с деца със зрителни и слухови проблеми

  Това не е необходимост от някаква асистенция, а от обучени лица, които да бъдат в помощ на тези хора

  08-10-2018 0 1008

  Величка Драганова:
  Снимка: Ина Петрова
  Интервю на Ина Петрова

  Величка Драганова е родена в пернишкото село Сирищник. Завършва специалност „Право“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Ражда се със занижен слух. На 22 години започва да усеща затруднения в нощното виждане. В капана на тъмнината, както казва, попада точно в Христовата възраст – на 33. Това не й пречи да води пълноценен живот и да работи по специалността си. В момента е юрисконсулт. През юни т. г. е избрана за председател на Националната асоциация на сляпо-глухите в България. 

   

  Г-жо Драганова, с какви резултати приключи обучението, което проведохте в Бургас за нови методи за комуникация със сляпо-глухи деца?

  В обучението в Бургас се включиха двама от нашите преподаватели. Там бяха представени алтернативни методи за комуникация при сляпо-глухи хора. Ние ги популяризираме, защото по отношение на сляпо-глухите хора в България има много малко информация - като характеристика, потребности, възможности. От 2004 година сляпо-глухотата е призната като отделно заболяване, но още в много от институциите се смята просто като заболяване без зрение и глух, но не е само това. Това е тежко заболяване, което е комбинация от нарушено зрение и слух и тотална загуба на едното или двете. И това води до други последици след себе си.

  Колко са в България хората с такова заболяване?

  Над 550 души в страната имат сляпо-глухота. Нашата асоциация има 24 структури по места и стремежът ни е да обхванем тези хора и доколкото можем да им помогнем. Идеята е да бъдат включени в програми за ранно въздействие и специално обучение. Това важи особено за деца с такива проблеми.


  Колко от тези 550 души са деца и продължават ли да се раждат деца с такива проблеми?

  Такива случаи са рядкост. В нашата страна повечето сляпо-глухи са с придобита сляпо-глухота. Имаме защитен проект в тази връзка, чиято цел е да обхванем колкото се може повече хора и деца със сляпо-глухота. От 1 септември започна проектът, като сега се разпределят дейностите.


  Какво се случва като се срещнете очи в очи с такива хора, как може да им се помогне?

  Първо се провежда разговор с техните родители, ако са деца. След това вече има индивидуална оценка от страна на специалните педагози. Прави се и консултация с психолог и се дава насока за интеграция на децата и лицата със сляпо-глухота. В зависимост от потребностите на тези лица се прави по-обобщена оценка за дефицита, който им липсва и начините, по които може да бъде преодолян - дали това ще е рехабилитация, медицински средства, изделия. Но тук, в България, тези технически средства са много труднодостъпни.


  За какви цени става дума?  

  От порядъка на 2-3 хиляди евро. Не сме ги проучвали специално. Бях на международна среща, където имах възможността да видя много по-тежки случаи от тези в България. Но при тях комуникацията беше значително улеснена, в смисъл като техническа методика, с помощта на различни средства. Става въпрос за импланти – кохлеарни слухови устройства. Има и други възможности като брайловите дисплеи. Когато се говори до лицето, до него трябва да има интерпретатор с такова устройство, където се изписва това, което се говори наоколо. А на брайловия дисплей излиза на брайл изписано. Остра е необходимостта от интерпретатори. Това не е необходимост от някаква асистенция. Това е необходимост от обучени лица, които да бъдат в помощ на сляпо-глухотата. Много е специфично и строго индивидуално за лицата, в зависимост от това доколко са загубили слуха или зрението.


  А хората със сляпо-глухота у нас имат ли право на асистент?

  Този въпрос не е решен. Точно сега върви утвърждаването на някои от законите, касаещи хората с увреждания. Като такива са законите за личната помощ, за хората с увреждания и Законът за социалните услуги.  Пак искам да насоча вниманието към асистентите на сляпо-глухи – това не означава просто асистент. На Запад това са хора най-малко с бакалавърско образование. Това лице, както и да се нарича - асистент, интерпретатор, помощник, трябва да е изцяло полезно за хората.  Въпросът с жестовия език също е от огромно значение. Сега се направиха трансфери от Закона за интеграция и правилника за неговото прилагане в Закона за хората с увреждания и Закона за социалните услуги, но някои от тях като услуги за лица с глухота и сляпо-глухота не са изцяло изчистени, че да могат да служат на потребностите им.

  Става ясно, че има тотален дефицит на интерпретатори. Така ли е?

  Изключително малко са. Само пет са в цялата страна. Двама са в нашата организация и в Национален център за сляпо-глухи. Сега, за съжаление се мъчим да преодолеем една пречка, защото нямахме сграда, където да се помещава рехабилитационният център, в който се провеждат ежедневно амбулаторни, онлайн, интернатни обучения. Много е трудно, защото хората са пръснати в цялата страна. Затова се налага интернатното обучение. Това е дълъг процес, защото психическата травма, особено, когато проблемът е получен в по-късна възраст, е голяма. Но преподавателите в Националния център съумяват да се справят.  


  Как стои въпросът за Бургас – колко са хората със сляпо-глухота? 

  В Бургас имаме структура. Там са около 16-17 души. Може би хората са чували за едно момче Георги, който има зрителни и слухови увреждания. Той беше обект и субект на това обучение в Бургас.


  Разкажете за себе си, моля.

  Родена съм със занижен слух. На 33-годишна възраст ослепях. От 21 юни т. г. съм председател на Националната асоциация на сляпо-глухите в България. А от 2007 година съм неин член. Въпреки проблемите, които имах, завърших специалност „Право“. Така станах юрисконсулт в асоциацията. Случи се така, че нашият председател внезапно почина и аз поех ръководството.         

   

   

   

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника

  анкета

  За кого ще гласувате на местните избори?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Скорпион

  24 октомври -22 ноември

  Добър да бъде и за вас деня ви, скъпи Скорпиони! В домът ви ще има разбирателство, налице са идеални условия за почивка. Посветете се на хобито си, откога не сте го правили? Сега е момента да се срещнете с позабравени приятели или да покорите някой връх. Вие умеете да създавате настроение около себе си, така че няма да скучаете.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.