Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  20:34Събота

  21 Април 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 16° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  
  събеседник

  Има и успели чрез образованието роми

  За 4 години успяхме да мотивираме 80 младежи да завършат училище, но голяма част после емигрират

  16-07-2017 0 763

  Митко Доков:
  Снимка:
  Интервю на Ина Петрова

  Митко Доков е завършил специалност „Социални дейности“. Председател е на неправителствената организация „Областен ромски съюз“ - Бургас от учредяването й през 1999 г. Основните насоки на развитие на сдружението са работа по образователни и здравни проекти. Общо по тях работи екип от 12 души. 6 са здравните медиатори, чиито задачи са свързани с контрол на лечението на туберкулозно болни от Бургаска област и 6 медиатори, ангажирани по образователни проекти. 

   

  - Г-н Доков, как контролирате и мотивирате болните от туберкулоза да спазват лечението си?

  - По Програмата за туберкулозата работим от началото на 2009 г. по сключен договор с Министерството на здравеопазването. Програмата е насочена към хора, които имат нужда от подкрепа за продължителната фаза на лечението. Защото след напускане на болничното заведение,  лечението продължава близо 6 месеца. Нашата роля е точно там – да контролираме вземането на лекарствата и явяването на контролни прегледи.

  - Има ли проблеми – отказали се от лечението или немарливи да приемат редовно лекарствата си? 

  - Да, именно затова сме избрани като организация да помагаме в този процес, защото има хора, които като се почувстват малко здрави и забравят, че трябва да продължат лечението си. В противен случай, ако спрат лечението и не се доизлекуват добре, стават резистентни и тогава  почти няма лечение на заболяването. Затова нашите усилия са насочени точно към тези хора, за които има риск от прекратяване на лечението. Те се посещават от наши сътрудници по график.

  - По домовете ли ходят те?

  - Да, по домовете. На територията на цялата област.

  - Къде са основно групите на болните?

  - Различно е. Не може да се каже, че има концентрация само на едно място. Имаме случаи в различни точки – в М. Търново, в Руен, в Поморие, в Бургас, в Сунгурларе. Имаме случаи в почти цялата област.

  - Знае е се, че туберкулозата вече не е заболяване на социално слабите, но предполагам, че Вие повече с този контингент работите.

  - Да, най-вече със социално слабите. Защото тези хора живеят в много лоши битови условия. Те имат нужда от повече подкрепа и контрол за лечението.

  - Имате ли случаи в резултат на неспазване на този режим да работите с цели семейства туберкулозно болни?

  - Да, имали сме и такива случаи. Ние успяваме да ги мотивираме. На тези хора им се предоставят и ваучери за храна. Това е един от начините да ги контролираме, защото, ако приключат лечението или не идват на контролни прегледи, им биват спирани ваучерите за храна. Това е един мотив да се придържат към лечението. Но с много обяснение хората разбират и осъзнават, че това е важно. Ние търсим и подкрепяща среда - от роднини, близки, от семейството. Говорейки с тях, те разбират, че това е важно и за тях, и подкрепят болните.   

  - Говорите за мотивация. Как прилагате този модел за преодоляване на един много съществен проблем за деца от ромската общност – неграмотността. С други думи, как успявате да мотивирате децата да ходят на училище?

  - Тук имаме трудности, но въпреки всичко имаме и напредък. От 5-6 години съвместно с Общината по различни проекти и програми  подпомагаме точно този процес – редовно посещение на децата на училище и поддържане мотивацията на родителите да пращат редовно децата на училище. Имаме подкрепа от Община, социални служби. Нашата основна роля е работа с родителите – с постоянство и мотивираност за това колко важно е образованието. Трудно е, защото условията са трудни – висока безработица, безпаричие, лоши условия на живот. В повечето случаи се касае повече за оцеляване, отколкото за образование. За 4 години успяхме да мотивираме 80 младежи да продължат средното си образование. От 2 години имаме абитуриенти. Но за съжаление, като завършат, заминават зад граница. И така не можем да покажем този модел – че тези хора са успели чрез образованието. Заминават, защото не могат да намерят реализация тук.

  - Все пак нека посочим добри примери. Има ли хора от общността, завършили висше образование и реализирали се успешно?

  - Да, има този добър пример. Но тези хора не са вътре в кварталите. Тези хора намират реализация и напускат тези квартали. Има доста такива хора, които работят в банкови офиси, в администрации, в регионални клонове на мобилни оператори. Има и други, които са започнали собствен бизнес. Но основната част заминават зад граница.

  - А как гледате на идеята, която отново се лансира, за ограничаване на раждаемостта?

  - Нещата са комплексни. Не можем да кажем, че причината за това е само една – ниското образование. По-скоро капсулираността, липса на други модели. И нека не слагаме всички под един знаменател. По-скоро това се показва и излиза, че масово е така. Наистина го има. Но работим в тази насока и опитваме да мотивираме подрастващите да продължат образованието си и да осъзнаят колко трудно се гледат деца в такива условия. Правили сме преди 2 години такъв проект. Над 90% от младежите, минали през тези обучения все още не са женени и нямат деца. Така че пътят е обучение и ограмотяване. 

  - Но факт е, че има много многодетни майки...

  - Има, но в нашата общност приемаме за многодетни майки тези с над 4 деца. Три деца е норма за общността. Говорим за културни традиции и капсулираност. Тези стереотипи трудно се пречупват и преодоляват. Нужни са промяна на условията, на начина на живот, на образование. 

  - Безработица, престъпност – други основни проблеми в общността. Как се справяте с тях?

  - За съжаление, основното население между 18 и 35-40 години в огромната си част е зад граница. Останалите тук са ангажирани във фирмите по чистота. Много малка част имат собствен бизнес. Проблемът е в жилищното устройство на тези хора. Живеят в недобри условия и в крайна сметка условията формират и съзнанието. Защото, живеейки по този начин, това им става като норма, традиция. Получава се тази капсулираност. Трябва да се работи в тези насоки – заетост, жилищни условия и образование. Те са неразривно свързани. Без тях няма как да има промяна. 

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника

  анкета

  Трябва ли да отпадне забраната за пушене в заведенията?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.58894
  gbp Британска лира GBP 2.23248
  chf Швейцарски франк CHF 1.63394
   
  хороскоп
  всички

  Зодия Скорпион

  24 октомври -22 ноември

  Добър да бъде и за вас деня ви, скъпи Скорпиони! В домът ви ще има разбирателство, налице са идеални условия за почивка. Посветете се на хобито си, откога не сте го правили? Сега е момента да се срещнете с позабравени приятели или да покорите някой връх. Вие умеете да създавате настроение около себе си, така че няма да скучаете.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.