Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  00:26Сряда

  17 Юли 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Има роми, жертва на трафик, смята доц. д-р Алексей Пампоров

  18-03-2019 0 401

  Снимка:

  Освен двете части на ромите – едните, които отиват заради помощите и другите, за да работят – има и трета категория – онези, които стават жертви на трафик: трудова и сексуална експлоатация.   

  Това, което се тиражира за социалните помощи, коментирах и пред немски журналисти. Мисля, че разследването бе стартирано от немска журналистка. И искам да подчертая, че германските медии малко предразсъдъчно  обръщат внимание на социалните помощи. Често пъти обаче семействата, които стигат до тези социални помощи минават през трафик на хора. Примерно мъжът е подлъган за работа в строителството или горското стопанство, или  пък в земеделието, след което се оказва, че не е осигуряван. И че договорът му не е изплащан.

  Всички сме на ясно, че в немската държава няма идиоти и наивници – щом дават на някого социална помощ, значи има основание затова. Но журналистическото разследване на немците измести фокуса.  Те казват: „тези паразитират, вместо да кажат ние ги експоатираме“. Защото нещата са свързани.

  Другият вариант, който също е нормален и се прави в социалните държави: ако мъжът работи например в строителството и семейството отиде при него, а жената не си намери работа – нормално е немската държава да я подпомага. Но мъжът работи и е с пълноценен принос към обществото.

  Така че имаме два случая – хора, които са добре интегрирани действително и жените им са на социални помощи, защото не са си намерили работа и отглеждат децата си. Това в никакъв случай не е точене на социалната система. Другият случай е трудовата експлоатация – основно в строителството и селското стопанство.  И тя не е рядко явление.

  Сексуалната експлоатация  пък понякога е капан, понякога е доброволно. Но нека сме на ясно, че самата експлоатация не е доброволна. В Германия проституцията е разрешена и има жени, които отиват с цел да проституират в клубове. Там проститутките плащат данъци. Но се случва така, че местните сводници или тези, които са от Косово и бивша Югославия или Турция, на които обикновено попадат нашите жени,  започват да им взимат парите. Всичко, което е изкарано им го прибират. Държат ги в много лоши условия Имаме такива случаи на върнати жени и защитени тук. Но има и такива, които предпочитат да остават в Германия, защото условията на живот в България и без друго са лоши за тях.  Освен това, ако си дойдат тука те отново попадат в лапите на мрежата, която ги е изпратила в Германия. Затова остават там и  живеят на социални помощи.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Ще почивате ли това лято

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.7427
  gbp Британска лира GBP 2.16688
  chf Швейцарски франк CHF 1.76599
  хороскоп
  всички

  Зодия Скорпион

  24 октомври -22 ноември

  Добър да бъде и за вас деня ви, скъпи Скорпиони! В домът ви ще има разбирателство, налице са идеални условия за почивка. Посветете се на хобито си, откога не сте го правили? Сега е момента да се срещнете с позабравени приятели или да покорите някой връх. Вие умеете да създавате настроение около себе си, така че няма да скучаете.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.