Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  20:37Понеделник

  20 Май 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  
  събеседник

  Имам привилегията да играя роли с послания

  “Стремя се да създам свой стил и метод на работа, това е безценно, но и много трудно“, споделя популярната и обичана от публиката актриса

  03-12-2018 0 948

  Десислава Бакърджиева - актриса:
  Снимка:
  Интервю на Димитър Илиев

  Десислава Бакърджиева е родена на 4 декември 1978 г. в София. Зодия „Стрелец”. През 1988 г. е приета в театралната студия на проф. Венцислав Кисьов в Нов Драматичен театър „Сълза и  Смях”. През същата година започва да озвучава детски приказки към програма „Христо Ботев”.

  През 1997 г. е приета в НАТФИЗ „Кръстю Сарафов”, специалност ”Актьорско майсторство” в класа на проф. Енчо Халачев. През 2013 г. защитава дисертационен труд на тема „Филмовата индустрия в съвременната информационна среда” и е отличена  от комисията с докторска степен. Независимо от докторската степен продължава да учи и през 2015 г. завършва кинорежисура при проф. Дочо Боджаков. Набира скорост в киното и театъра. Сред  по-известните й театрални роли са: Дойката (“Ромео и Жулиета“ - Уилям Шекспир, Катерина (“Преспанските камбани“ – Димитър Талев), Босилка (“Вражалец“ – Ст. Л. Костов), Клариче (“Кралят елен“ – К. Гоци), Ана Петровна (“Иванов“ – Чехов).

  Добива популярност от телевизионните сериали – „Стъклен дом”, „Фамилията” и „Откраднат живот”. Получава награда на публиката на международен театрален фестивал за ролята на Дорис в спектакъла „Любов за четирима“ на Щефан Фьогел. Близките й я определят  като амбициозна, бързо се ядосва и бързо й минава, критична към себе си, много доверчива. Самата тя се определя като работохолик. Отличава се със завладяващ чар и естествена неподправена красота. С Бургас я свързват много спомени и преживявания, но за това в някое от следващите интервюта.

   

  „Блиц“ – интервю с д-р Лора Хинова, една от любимите роли на актрисата.

  - Д-р Хинова, лечима ли е болката от:

  - Сценична треска?

  – Няма лек. Тресете постоянно.

  - От духовна парализа?

   – Това е жестока болка. Няма спасение!

  - От несбъдната любов?

   – Понякога дава резултат, ако отново се влюбиш.

  - От изгубени приятелства?

   – Тази болка трае вечно.

  - От смях?

   – Единствено тя лекува. Чувстваш се бодър.

  - От старостта?

  – Човек трябва да приеме старостта. Тя си има и хубавите страни.

  - От бездушие?

   – Това е болка на обществото.

  - Откраднат живот?

   – Живот ли е? Това е друг живот. Различен и несравним.    

   

  Театрална и филмова актриса, носител на черен колан по карате, докторска степен, кинорежисьор, секссимвол – Кое надделя над всичко, с което сте се занимавала досега?

   

  - Никога не съм се възприемала като секссимвол, а не се намирам и за чак толкова красива. Това, което искам да споделя е, че винаги съм имала привилегията да играя роли предизвикателни, роли с послания. И това е причината да остана по-дълго време в актьорската професия, отколкото като кинорежисьор, поне на този етап. Актьорската професия е благодатна с това, че може да разкриваш характери, да ги изследваш, да бъдеш като положителен психолог, защото дори и в най-лошия човек има зрънце доброта.

   

  - Тези професии дават ли сигурност, за да поддържате един що-годе нормален стандарт на живот днес?

   

  - Когато човек работи много, може да живее нормално, но чак добре ми е трудно да кажа. Професиите са рискови. Има периоди, в които си ангажиран денонощно, времето за сън е малко, но си заслужава, когато видиш радостта в очите на публиката. Това е по-ценно, отколкото финансовата страна. Ех, разбира се, без нея животът няма как да продължи, винаги ще имаме нужда от средства, ето затова човек трябва да се бори непрекъснато.

   

  - Започвате да играете още като ученичка в студията на Венцислав Кисьов. Там ли премина театралното Ви детство?

   

  - Много хубави спомени имам от това време. Венци беше като мой втори баща. Той ми даде любовта към театъра и изкуството. А театърът в днешния си облик е много по-различен от това, което е било преди 20 години. Сега се обръща повече внимание на комерса. А в ония години, когато освен любовта, желанието да четеш, да развиваш характера си, да бъдеш преди всичко човек и да се стремиш към красотата – това са нещата, които ще продължавам да уча още дълго време.

   

  - Попадате в актьорския клас на проф. Енчо Халачев. Скучен или интересен се оказа първият урок по актьорско майсторство?

   

  - Никога няма да забравя тези първи лекции. Буквално зачеркваш годините от театралното детство и започваш всичко отначало. Всичко онова, което си научил като опит, в един момент рухна. Разбираш, че гледната точка е по-различна. От богатството, което получих от двамата преподаватели гледах да създам свой стил и метод на работа. За мен това беше безценно, но и много трудно.

   

  - След като завършихте, на излизане от Академията и тръгвайки по улица „Раковска”, зададохте ли си въпроса – а сега накъде?

   

  - Много добре формулиран театрален въпрос ми задавате. Началото беше трудно, излизам от Академията с отлична диплома и медал, а бях като уплашена. Наистина сега накъде (смее се). Ужас! Късметът ми дойде от Мариус Куркински. След като е гледал наш дипломен спектакъл, 2 месеца по-късно получих покана за ролята на Клариче в „Кралят елен”. Тогава се случи и една комична ситуация, която искам да ви споделя. Когато Мариус ми се обади помислих, че някой ми прави скрита камера. А това в ония години си беше на мода. Отидох на срещата в Сатирата по-рано, огледах се дали от някъде ме дебнат камери и като се уверих, че всичко е спокойно, усмихнах се и така започна моя път в театъра (смее се).

   

  - Приятели Ви оценят като уверен партньор на сцената и верен приятел в живота. Това ли е най-важното за успеха на един актьор?

   

  - Много са факторите. Не може да разчиташ само на работа, добра постановка или сериал. Въпросът е в това, дали ще бъдеш одобрен.

   

  - А приемате ли съвети и критика от най-близките Ви хора относно ролите, които играете?

   

  - Винаги! Те са тези, които ми подрязват „крилцата”, за да не се самозабравям, важен фактор в нашата професия.

   

  - Какво Ви казват примерно за ролята в „Откраднат живот”?

   

  - Това, което ми казват е, че може и по-добре. Сюжетната линия, която развива д-р Хинова има обрати и винаги ме подсещат, че ролята е отговорна, защото професията на лекаря е хуманна, от нея зависи човешкият живот.

   

  - Само преди 3 години завършвате кинорежисура при проф. Дочо Боджаков. Имате ли кинопроект, който чака своята реализация?

   

  - Има такъв проект. Надявам се, че до 2 години да излезе на бял свят. Това е разказ по истински случай, романтична история, която все още няма финал. Защото истинският финал е трагичен, а на мен ми се иска да го променя, да им а поне една отворена врата.

   

  - Казвали ли сте, че Стефан Данаилов, Цветана Манева, Васил Михайлов, Асен Блатечки са актьорите, от които продължавате да се учите. Възможно ли е да намерите най-подходящата роля за всеки от тях?

   

  - За мен е привилегия, че съм работила с тези хора. Както се казва, светът е малък и няма как да не се срещнем отново. Даже за една от ролите има подходящ от посочените актьори. Но да не издавам повече тайни. Дано само да се съгласи да участва.

   

  - Днес кой има право на високо артистично самочувствие?

   

  - Не знам! Това трябва да определя зрителят. Той е нашият съдник. Човек със самочувствие звучи добре, но не трябва да сме надменни, малко скромност никога не е излишна. Винаги има по-добър от нас, от мен от теб, от всеки друг.

   

  - Явно публиката Ви обича. Какво трябва да съхраните в себе си, така че тази обич да продължи и в бъдеще?

   

  - Да остана преди всичко човек, вярна на принципите си. Много трудно нещо в нашето съвремие. Да бъда работохолик. Семейството, добрите взаимоотношения. Това е важното. Другото е суета.

   

  - Кое е по-трудно за една актриса – да разголи тялото си, или да разголи душата си пред погледа на зрителя?

   

  - И в двата случая е трудно, има притеснение. В крайна сметка ти действаш при други обстоятелства, като представяш героя, но все пак си ти, не може да избягаш от собственото си „аз”. А има хора, които те приемат буквално. Виждат ме по телевизията като Лора Хинова и не си дават сметка, че в реалния живот аз съм друг човек, с други порядки и желания. А да разголиш душата си е още по-трудно и мъчително.

   

  - Участвате в благотворителни инициативи. Въпросът ми е – възможно ли е болката и страданието да се понесат по-леко, когато има допир с изкуството, или това са само думи, думи……..?

   

  - Разбира се, че се понася по-леко, когато знаеш, че има и хора, които не са те забравили, че могат да ти помогнат. Когато има допир е много по-лесно да преживееш болката когато си сам. Хората на изкуството са изобретателни и в това е спасението.

   

  - С какво око гледате на риалити-форматите.  Бихте ли се явила на подобен кастинг?

   

  - Не съм настроена на този етап да опитвам подобни формати. Всеки формат има своите рискове, житейски и морални. Нямам желание. Имам си по-интересни занимания.

   

  - Когато приключи снимачният ден, а аплодисментите в театъра стихнат – накъде Ви понася вечерта?

   

  - Към семейството, към дома където ме очакват. Ако ми остане време и да им сготвя, ще е много по-добре (смее се).

   

  - Какво е за Вас професионалната емоция – емоцията от добре свършената работа?

   

  - Това е по-различен прочит на живота откъм хубавата му страна. Да даваш положителна енергия на хората, да се отърсят поне за малко от сивото ежедневие, какво по-хубаво от това?!

   

  - Вечна мечта или реалност ще си остане високият стандарт на живот за българските актьори?

   

  - Хубав въпрос с много тъжни отговори. Дай боже, гилдията ни да има повече финансови възможности и трудът ни да бъде оценен. Може би тогава и критериите ще са по-високи. Надявам се!

   

  - И последно. Коя е най-тежката част от това да си популярен днес в България?

   

  - Това е нож с две остриета. Отстрани изглежда лесно, но не е така. Много широка тема за кратък отговор. Хайде да я оставим за следващото интервю. Времето ни притиска, а ми предстои и представление. Обичам ви, бургазлии!...

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника

  анкета

  За кого ще гласувате на Евроизборите?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.75144
  gbp Британска лира GBP 2.23217
  chf Швейцарски франк CHF 1.73651
  хороскоп
  всички

  Зодия Водолей

  21 януари - 19 февруари

  Прекрасен ден за вас Водолеи. Днес ще намерите време за всичко, плановете ви ще се реализират точно както ги искате. Обърнете повече внимание на близките си, може би напоследък сте твърде заети и пропускате нещо важно свързано с тях.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder