Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  11:54Четвъртък

  24 Януари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Инвестиции от 100 милиона лева за спортно строителство в Бургас

  11-06-2018 0 1566

  Снимка:

  В Бургас ударно се изграждат нови спортни обекти. Това е една от сериозните тенденции в последните години, които се забелязват в морския град. Новите обекти са повече от впечатляващи. Съвсем наскоро бе открит спортният комплекс „Парк Арена". За неговото изграждане бяха осигурени средства по програма „Джесика", а базата изглежда повече от впечатляващо. На неговата територия се намират модерен плувен басейн, тенис-кортове, футболно игрище, детска площадка, както и стрийт-фитнес. Базата разполага с две заведения и паркинг със 160 места.

    Басейнът е с дълбочина от 2 към  3 метра. Той е с подвижен понтон, който може да го раздели на различни сегменти,  в зависимост за какво трябва да се използва – плуване, мъжко или дамско поле за водна топка, защото са с различни размери. Басейнът се конфигурира по различен начин. Предназначен е както за професионални спортисти, провеждане на различни национални и международни спортни събития, така и за ежедневна употреба от гражданите.

   Комплексът разполага  и с термална част със сауна и парна баня, които могат да поемат по 12 души  на част и са достъпни за всички .

  В процес на усилено изграждане е и зала „Арена - Бургас“. Тя ще бъде много сериозно спортно съоръжение, като по мащаб, площ и функционалност ще изпревари дори и „Арена Армеец“ в столицата. Общата сума за строителството ще е между 55 и 60 милиона лева с актуализацията. За справка - изграждането на „Арена Армеец“ струваше колосалните 118 милиона лева. Средствата за изграждане на зала в Бургас се осигуряват от държавата, но теренът беше общински. Той бе прехвърлен преди три години на държавното дружество „Академика 2011". На това място преди време се намираха бившите казарми.

  „Арена - Бургас“ ще разполага с най-модерната закрита писта за лека атлетика на Балканите.

  Спортното съоръжение е без аналог и е разделено функционално на четири подобекта: основна зала за лека атлетика, хандбал, баскетбол, бойни спортове, волейбол и др., в това число концерти, конференции и конгреси, малка зала с капацитет 1500 души, тренировъчна зала и открит етажен паркинг.

  Обектът ще отговаря на всички най-съвременни нормативни и експлоатационни изисквания за подобен тип съоръжение. Ще има възможност за интегриране на допълнителни, преместваеми трибуни, разширяващи зрителския капацитет. Голямото паркинг-пространство позволява поемането на голям обем посетители и техника, предназначена за организирането на мероприятията.

  Тренировъчната зала ще се използва за текуща спортна дейност. За организиране на състезания по лека атлетика капацитетът на посетителите е 7200 брой места. За организиране на събития за отборни спортове капацитетът на посетителите е 8200 броя. За организиране на концерти с допълнителни правостоящи места максималният капацитет на посетителите е 14 200 броя.

  Залата ще има и търговска част, което ще позволи да се покрива значителна част от разходите за поддръжка на големия спортен обект. Очаква се „Арена - Бургас“ да е готова до септември 2019 година.

  Вече се работи усилено и по изграждането на нов футболен стадион в града. Теренът се намира  между комплекс „Меден рудник" и Южната промишлена зона и в момента е предимно индустриализирана, а голяма част е незастроена.

  Новият стадион до голяма стенен ще промени това и се очаква зоната да бъде облагородена, като по този начин на практика границата на комплекса ще се измести. Самият индустриален парк също ще се разшири, така че двете зони на практика ще се припокрият.

  От община Бургас вече съобщиха, че в спортното съоръжение ще бъдат разположени допълнителни зали за борба, бокс и другите спортове, които в момента са принудени да тренират при много лоши условия в стадион „Черноморец“. Самият стадион ще бъде за не повече от 6000 души, но се очаква да покрие нуждите на бургаския футбол към този момент.

  Планира се и изграждането на едно или две допълнителни тренировъчни игрища, като този въпрос все още не е окончателно решен.

  Все още не е фиксирана крайната стойност на новия спортен обект. Прогнозна тя ще е между 14 и 16 милиона лева. Все пак са възможни и корекции.

  До дни ще бъде обявена процедура за изготвяне на проект на съоръжението, а самото строителство ще започне най-вероятно в началото на 2019 година. Кметът на Бургас Димитър Николов обяви, че финансирането ще бъде осигурено чрез програма „Джесика", като е възможно държавата да помогне и със средства от бюджета.

  В Бургас започна и изграждането на първата зала за ушу. Тя ще е в комплекс „Меден рудник".

  Центърът е част от мащабен проект на „Бургос строй" ЕООД и включва тренировъчни и учебни зали, треньорски кабинети, медицински и възстановителен център, спа-център, фитнес зала, както и апартаменти за настаняване, места за паркиране и т.н.

  Базата, на площ от над 2 дка, ще послужи за спортни лагери на отбори от цял свят във всички дисциплини на източното бойно изкуство, обявено за спорт на ХХІ век. Ръководството на Българската федерация по ушу получи зелена светлина за изграждането на спортната база след като Международната федерация по ушу даде най-високата си оценка за провеждането на Световното първенство за младежи през 2016 година в Бургас.

  С новите инвестиции в спортни обекти ще се промени много сериозно обликът на града. Самите съоръжения ще позволят тук да се разработи и нова маркетингова стратегия за спортен туризъм. Изчисленията показват, че едно домакинство на Европейско първенство по лека атлетика би донесло на града приходи между 6 и 8 милиона лева. Става въпрос за ангажиране на нощувки, храна, потребление, такси и логистика. Освен чисто икономически, подобно събитие би имало и сериозен имиджов ефект върху града. Същото, макар и в по-малки параметри, важи и за останалите спортове, които новите съоръжения могат да поемат.

  Общата рамка на инвестиции в новите спортни обекти е размер на около 100 милиона лева.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Къде ще посрещнете Новата 2019 година

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.72062
  gbp Британска лира GBP 2.24259
  chf Швейцарски франк CHF 1.72548
  хороскоп
  всички

  Извлекли сте си поука от минали грешки и с внимание ще се отнесете към идеите на партньорите си. Интелигентната ви природа ще ви подскаже, че в тях перспективите са добри и ще заложите на общото сътрудничество. Нови придобивки и впечатления очакват някои от вас. Ще се радвате на семейно разбирателство и уют.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder