Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  20:26Вторник

  23 Октомври 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 15° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  
  събеседник

  Искам в Странджа да има условия за печеливш бизнес

  Чакаме решение на Европейската комисия за регистрация на защитено наименование за произход на странджанския манов мед

  03-01-2018 0 760

  Манол Тодоров, пчелар:
  Снимка:
  Интервю на Дона МИТЕВА

  През 2000-та година Манол Тодоров е избран за пчелар номер 1 на България. Номинацията е на Националната асоциация на пчеларите професионалисти и вестник „Пчелар и кошер”. През същата година той печели конкурс, чрез събеседване - пътуване до Унгария по проект, свързан с пчеларството и финансиран от Министерството на земеделието на САЩ.

  От 2004 г. насам пчеларска ферма „Мана“, в която работи цялото семейство на Манол Тодоров, организира „Фестивал на Странджанския манов мед и Странджански цветен пчелен прашец", който се провежда през август в град Царево.

  През 2008 г. той е основният организатор и на „Първи световен симпозиум по мановия мед" в град Царево. В него взеха участие 83 научни работници от 26 държави, разположени на 4 континента – Европа, Азия, Америка и Африка. В момента се работи по организацията на „Втори световен симпозиум по мановия мед -10 години по-късно", който ще се проведе в Царево през 2018г.

  През 2015 г. Манол Тодоров е награден с приз „Златната писалка” на вестник „Пчела и кошер”. Същата година ферма „Мана“ печели награда за „Личност, популяризирала местни производства и продукти в Община Царево", награда на кмета на община Царево, инж. Георги Лапчев.

  В края на 2017 година бе обявен и за „Най-добър пчелар на годината“.


   

  - Господин Тодоров, пчеларска ферма „Мана“ получи голямата награда - призът „Най-добър пчелар на годината“ и това е награда за цялото Ви семейство. Как приемате това признание?

  - Първо, благодарност към Областна дирекция „Земеделие“ и Областна експертна комисия по животновъдство – Бургас. Това е едно сериозно признание за нашия труд през годините за нашата ферма, една от водещите за производството на странджански манов мед и странжански пчелен прашец. Не мога веднага да не кажа, че чакаме решение на Европейската комисия за регистрация на защитено наименование за произход на странджанския манов мед. След като това се случи, се надяваме, в началото на тази година това да е факт. Вече подготвяме още един пакет от документи - за регистрация на странджански цветен пчелен прашец. Ще кандидатстваме и с този продукт за защитено наименование за произход.

  - Защо точно странджански пчелен цветен прашец?

  - На първо място, странджанският пчелен цветен прашец се произвежда от диворастящи храсти, треви и дървесни видове На следващо място - в него има маркери, така наречените терциерни реликти и ендимити – това са растения и храсти, които виреят единствено и само в Странджа планина – например „Странджанска зеленика“, „Странджански дъб“, боровинка „Калуна вулгарис“, тамянка, пирен и други. Наличието на тези полени в продукта могат да ни бъдат ясни и сигурни маркери за доказване на ясен произход пред ЕК. На следващо място - в странджанския цветен пчелен прашец се съдържат огромни количества от растението „Памуклийка“ – това е растението, което съдържа най-много полифеноли в Европа. Друга характеристика на прашеца, е това, че в него няма да се допускат полени от технически култури. Към всичко това добавяме и нещо още много важно. Това е, че този продукт го има всяка година. Т.е., пчеларите могат да заложат средно около 2, 3, 4 килограма на пчелно семейство. И когато, дай Боже, регистрацията се случи, това ще бъдат сигурни доходи.

  - Кое е най-характерното за защитените наименования?

  - Те са с най-висока степен на защита и контрол. Това е много важно. Контролът ще се осъществява както от Областна дирекция по безопасност на храните, така и от независим сертифициращ орган, с който ние сме подписали договор за проверка и контрол. Като излезе регламентът на ЕК и вземем логото – всеки пчелар, чиито пчелини са разположени в очертанията на географския регион и спазват продуктовата спецификация, и подпишат договор за проверка и контрол, ще могат да ползват това наименование. Така че смело мога да кажа, че получаването на регистрацията е победа не само за мен и моята ферма и фамилия, а и за всички пчелари от Странджа, които желаят да се възползват.

  - Каква е ползата от това да се произвежда мед, и в по-далечно бъдеще цветен пчелен прашец, със защитено наименование за произход?

  - Смело мога да кажа, че това ще са продукти с висока добавена стойност и с високо качество. А като цяло, чрез добиването на този сертификат, се цели да се съживи Странджа. Да се върнем на село и да произвеждаме тези продукти. Още повече – аз бих заменил термина „устойчиво развитие“ със „създаване на условия за печеливш бизнес“, което е много важно. Когато се види, че пчеларите произвеждат и вървят напред, ще бъдат последвани от много хора. И не на последно място, искам в Странджа да има условия за печеливш бизнес.

  - Какъв е добивът тази година на манов мед?

  - Тази година като цяло добивите са три пъти по-ниски в сравнение с предишните години. Просто много слаба година.

  - Какво Ви даде основание да се хвърлите така смело в трудния път по признаването на станджанския мед и цветен пчелен прашец?

  - Разчитаме на подкрепата и съдействието на еврокомисар г-жа Мария Габриел. Това е много важно за нас – имаме нейната подкрепа. Разговарях и с г-н Синапов, съветник по земеделие на министъра на земеделието. Което ще рече, че имаме подкрепата и на Министерството на земеделието и храните и горите във връзка със сертифицирането на двата пчелни продукта. От Областната дирекция „Земеделие“ също сме подкрепени. Всичко това ни дава основание да смятаме, че онова, с което сме се захванали, си струва. То е в полза на всички.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника

  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.70398
  gbp Британска лира GBP 2.21994
  chf Швейцарски франк CHF 1.71204
  хороскоп
  всички

  Зодия Дева

  24 август - 23 септември

  Доброто ви настроение днес ще бъде провокирано и е възможно да ви “изкарат извън релси”. За това ще се погрижат най-близките ви хора. Наред с това ще се разочаровате и от интимния ви партньор. За вечерта предпочетете компанията на хора, които са ви приятни и не са ви предали.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder