Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  00:03Неделя

  16 Декември 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас вятър: KM/h 5 дневна прогноза  
  събеседник

  Искаме електронен регистър на хората с инвалидизация

  Превенцията и грижата са най-важни, радва ни, че имаме диабетици на 97 години

  14-11-2017 0 749

  Радка Жекова:
  Снимка: Личен архив
  Интервю на Ина Петрова

  Радка Жекова е председател на сдружение „Диабетни грижи“-Бургас.  Организацията се занимава със защита правата на диабетиците за по-качествен живот, с подпомагане на интегрирането им в обществото, както и   с предоставяне на достъпни и качествени услуги в тяхна подкрепа. По образование Жекова е медицинска сестра. Работила е като старша сестра в Обединени детски заведения, като преподавател в Медицинското училище в града, като общински съветник. Понастоящем се е отдала на обществена, доброволческа работа в подкрепа на диабетноболните.

   

  Г-жо Жекова, как продължавате да поддържате това темпо на доброволци и как ще отбележите Световния ден за борба с диабета на 14 ноември?


  Тази година решихме, и обстоятелствата го наложиха, да не организираме общоградско събитие, заради нашата съпричастност към хората, които пострадаха от природните бедствия в община Бургас. Там живеят диабетици, които ние познаваме, макар и да не са наши членове. Има какво да отчетем с възторженост, но трябва да се съобразим с болката и страданието на хората. Иначе, ние приехме една програма под мотото „Реални грижи за всеки“ и анкетирането, което провеждаме сред хората, ни накараха да променим своя курс и да насочим усилията си към информирането им по различни въпроси. Не само за диабета, защото ние имаме най-съвременното лечение, а за факторите, които влияят на качеството на живот на хората с диабет. Имаме предвид грижите за краката, работа със специалисти – съдови хирурзи, кардиолози, нефролози, които да провокираме да работят в мултидисциплинарен екип. Тази година участието ни в 11-я конгрес на Българската диабетна организация показа точно това – че ефективността и работата в мултипликационен екип дават реална грижа за всеки един. Не да бъде инвестирано в скъпоструващи интервенции и ампутации на крайници, а в превенцията. Аз съм горда, че на конгреса успяхме заедно с лекари-специалисти да покажем на чужденците, че в България нещата се случват. Искаме хората да осъзнаят, стъпка по стъпка, и да опазват своя по-качествен живот. Не можем да виним само лекарите, дори ни се иска да им кажем сърдечно: „Благодарим“. Отворените врати с обществените часове, които провеждаме през цялата година, са на различни теми – диабет и око, бъбречни усложнения, грижа за сърцето и опазване на дълбоките кръвоносни съдове. Предстои да уточним последните теми през другата седмица с лекари, на които, държа да кажа, не плащаме хонорари. С тези събития ще приключим до 20 декември. Но диабетът иска грижи всеки ден. Това, което ни радва като доброволци – ето, имаме  61 диабетици, които навършиха възраст от 80 до 97 години, за съжаление трима починаха.

  А не се ли подмладява диабетът? Чуваме постоянно за млади хора, които, подложени на стрес, изненадващо отключват диабет.

  Да, това е сериозен проблем. Имаме нужда от дългосрочни програми, които да включват превенцията, профилактиката. Резултатите от скрининга, който проведохме в общините Несебър и Созопол, са плачевни. Високи нива на кръвното налягане, дисбаланс в горна граница на пулс, краката, дълбоките кръвоносни съдове, инфарктите, инсултите. Картината е страшна. В Нова Загора уговаряме срещи с бургаски депутати, за да поставим ребром въпроса – къде е регистърът на хората с инвалидизация? Това не изисква пари, иска се ангажираност. Ние сме събрали мнението на хората и питаме защо покрай сухото ще гори и суровото. В смисъл -  хора с вродени аномалии, с придобита инвалидизация, битови злополуки или професионални инциденти – не може да бъдат поставени всички под един и същ знаменател. Трябва да има отдиференциране, говори се за фалшиви ТЕЛК-ови решения. Нека за такива да има санкции. Освен за този „инвалид“, който да върне парите, да има санкции и за лекари и специалисти, които са си дали мнението. Те са съучастници. За съжаление, от Съюза на глухите, на слепите, на инвалидите не искат да влязат в полезрението на управляващите, но аз не се страхувам от това. Защото това са нашите пари.

  Сега наистина предстоят трансформации в така наречените ТЕЛК- комисии и реформа в сферата. За какво конкретно настоявате от диабетните  организации?

  Искаме да се въведат единни критерии, електронни регистри. Стига с това висене по различни комисии и чакащи хора. Не може един крак, ръка или орган да отсъства, или хора със 100% слепота да чакат да го доказват. Искаме отдиференциране по тежест и после дали ще бъде пожизнено, или с определен срок, защото при диабетиците се развиват усложнения – да се реши. Например в големия град ние насочваме хората. Но трагедията е сред жителите на отдалечените селища. Те първо трябва да дойдат в големия град, където са комисиите. Но когато в електронен вариант влезе дадената епикриза, тогава няма да се изписват фалшиви или ненаправени манипулации, или терапии, извършени в отделенията, за да не се злоупотребява с клиничните пътеки. Трябва също да се определят критерии за работа. Например нашата организация сме работодатели и сме назначили хора в нужда. Целта е да не ги изолираме, а да ги интегрираме. Настояваме също за национален регистър на диабетиците. Години наред ние слушаме, че са увеличени бройките. Трябва да се обърнем към факторите и който си взема лекарствата, ще се наблюдава в регистъра.

  Знае ли се към момента броят на болните за Бургаска област?

  Ориентировъчно можем да кажем. Само през октомври починаха 9 души от утежняване на здравното състояние. Около 9850 души са на таблетна форма и на инсулин в областта. Не бива да стресираме хората с тази бройка. Всичко се покачва - и безработица, и цените в магазина, и в аптеката. И аз не мога да си купя някои от лекарствата. Аз ще попитам как се провеждат търговете и се определя кои лекарства ще дойдат на пазара, например глюкомерите и тест-лентите, които са за самоконтрол при домашни условия. Първо ще го споделим с депутатите и ако нямаме отговор, аз ще предприема действия. Не може да има такова стремглаво раздаване на глюкомери. 

     
  Ще се борите ли и срещу периодичния дефицит на лекарства заради износа им в чужбина?

  Също. Ние поставихме въпроса още преди два месеца. Как така инсулините, за които се плаща, изчезват,  как се нарушават тези вътрешни договори с МЗ и НЗОК, няма ли санкции за тези фирми. Продават ги в чужбина, защото печелят. Стига с тези спекулации. Ние, диабетните организации, трябва да излезем и да кажем „Стоп“!

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника

  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.73312
  gbp Британска лира GBP 2.17714
  chf Швейцарски франк CHF 1.7379
  хороскоп
  всички

  Зодия Дева

  24 август - 23 септември

  Доброто ви настроение днес ще бъде провокирано и е възможно да ви “изкарат извън релси”. За това ще се погрижат най-близките ви хора. Наред с това ще се разочаровате и от интимния ви партньор. За вечерта предпочетете компанията на хора, които са ви приятни и не са ви предали.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder