Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  04:36Сряда

  20 Юни 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 20° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  
  събеседник

  Искаме електронен регистър на хората с инвалидизация

  Превенцията и грижата са най-важни, радва ни, че имаме диабетици на 97 години

  14-11-2017 0 522

  Радка Жекова:
  Снимка: Личен архив
  Интервю на Ина Петрова

  Радка Жекова е председател на сдружение „Диабетни грижи“-Бургас.  Организацията се занимава със защита правата на диабетиците за по-качествен живот, с подпомагане на интегрирането им в обществото, както и   с предоставяне на достъпни и качествени услуги в тяхна подкрепа. По образование Жекова е медицинска сестра. Работила е като старша сестра в Обединени детски заведения, като преподавател в Медицинското училище в града, като общински съветник. Понастоящем се е отдала на обществена, доброволческа работа в подкрепа на диабетноболните.

   

  Г-жо Жекова, как продължавате да поддържате това темпо на доброволци и как ще отбележите Световния ден за борба с диабета на 14 ноември?


  Тази година решихме, и обстоятелствата го наложиха, да не организираме общоградско събитие, заради нашата съпричастност към хората, които пострадаха от природните бедствия в община Бургас. Там живеят диабетици, които ние познаваме, макар и да не са наши членове. Има какво да отчетем с възторженост, но трябва да се съобразим с болката и страданието на хората. Иначе, ние приехме една програма под мотото „Реални грижи за всеки“ и анкетирането, което провеждаме сред хората, ни накараха да променим своя курс и да насочим усилията си към информирането им по различни въпроси. Не само за диабета, защото ние имаме най-съвременното лечение, а за факторите, които влияят на качеството на живот на хората с диабет. Имаме предвид грижите за краката, работа със специалисти – съдови хирурзи, кардиолози, нефролози, които да провокираме да работят в мултидисциплинарен екип. Тази година участието ни в 11-я конгрес на Българската диабетна организация показа точно това – че ефективността и работата в мултипликационен екип дават реална грижа за всеки един. Не да бъде инвестирано в скъпоструващи интервенции и ампутации на крайници, а в превенцията. Аз съм горда, че на конгреса успяхме заедно с лекари-специалисти да покажем на чужденците, че в България нещата се случват. Искаме хората да осъзнаят, стъпка по стъпка, и да опазват своя по-качествен живот. Не можем да виним само лекарите, дори ни се иска да им кажем сърдечно: „Благодарим“. Отворените врати с обществените часове, които провеждаме през цялата година, са на различни теми – диабет и око, бъбречни усложнения, грижа за сърцето и опазване на дълбоките кръвоносни съдове. Предстои да уточним последните теми през другата седмица с лекари, на които, държа да кажа, не плащаме хонорари. С тези събития ще приключим до 20 декември. Но диабетът иска грижи всеки ден. Това, което ни радва като доброволци – ето, имаме  61 диабетици, които навършиха възраст от 80 до 97 години, за съжаление трима починаха.

  А не се ли подмладява диабетът? Чуваме постоянно за млади хора, които, подложени на стрес, изненадващо отключват диабет.

  Да, това е сериозен проблем. Имаме нужда от дългосрочни програми, които да включват превенцията, профилактиката. Резултатите от скрининга, който проведохме в общините Несебър и Созопол, са плачевни. Високи нива на кръвното налягане, дисбаланс в горна граница на пулс, краката, дълбоките кръвоносни съдове, инфарктите, инсултите. Картината е страшна. В Нова Загора уговаряме срещи с бургаски депутати, за да поставим ребром въпроса – къде е регистърът на хората с инвалидизация? Това не изисква пари, иска се ангажираност. Ние сме събрали мнението на хората и питаме защо покрай сухото ще гори и суровото. В смисъл -  хора с вродени аномалии, с придобита инвалидизация, битови злополуки или професионални инциденти – не може да бъдат поставени всички под един и същ знаменател. Трябва да има отдиференциране, говори се за фалшиви ТЕЛК-ови решения. Нека за такива да има санкции. Освен за този „инвалид“, който да върне парите, да има санкции и за лекари и специалисти, които са си дали мнението. Те са съучастници. За съжаление, от Съюза на глухите, на слепите, на инвалидите не искат да влязат в полезрението на управляващите, но аз не се страхувам от това. Защото това са нашите пари.

  Сега наистина предстоят трансформации в така наречените ТЕЛК- комисии и реформа в сферата. За какво конкретно настоявате от диабетните  организации?

  Искаме да се въведат единни критерии, електронни регистри. Стига с това висене по различни комисии и чакащи хора. Не може един крак, ръка или орган да отсъства, или хора със 100% слепота да чакат да го доказват. Искаме отдиференциране по тежест и после дали ще бъде пожизнено, или с определен срок, защото при диабетиците се развиват усложнения – да се реши. Например в големия град ние насочваме хората. Но трагедията е сред жителите на отдалечените селища. Те първо трябва да дойдат в големия град, където са комисиите. Но когато в електронен вариант влезе дадената епикриза, тогава няма да се изписват фалшиви или ненаправени манипулации, или терапии, извършени в отделенията, за да не се злоупотребява с клиничните пътеки. Трябва също да се определят критерии за работа. Например нашата организация сме работодатели и сме назначили хора в нужда. Целта е да не ги изолираме, а да ги интегрираме. Настояваме също за национален регистър на диабетиците. Години наред ние слушаме, че са увеличени бройките. Трябва да се обърнем към факторите и който си взема лекарствата, ще се наблюдава в регистъра.

  Знае ли се към момента броят на болните за Бургаска област?

  Ориентировъчно можем да кажем. Само през октомври починаха 9 души от утежняване на здравното състояние. Около 9850 души са на таблетна форма и на инсулин в областта. Не бива да стресираме хората с тази бройка. Всичко се покачва - и безработица, и цените в магазина, и в аптеката. И аз не мога да си купя някои от лекарствата. Аз ще попитам как се провеждат търговете и се определя кои лекарства ще дойдат на пазара, например глюкомерите и тест-лентите, които са за самоконтрол при домашни условия. Първо ще го споделим с депутатите и ако нямаме отговор, аз ще предприема действия. Не може да има такова стремглаво раздаване на глюкомери. 

     
  Ще се борите ли и срещу периодичния дефицит на лекарства заради износа им в чужбина?

  Също. Ние поставихме въпроса още преди два месеца. Как така инсулините, за които се плаща, изчезват,  как се нарушават тези вътрешни договори с МЗ и НЗОК, няма ли санкции за тези фирми. Продават ги в чужбина, защото печелят. Стига с тези спекулации. Ние, диабетните организации, трябва да излезем и да кажем „Стоп“!

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника

  анкета

  Трябва ли да отпадне забраната за пушене в заведенията?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.69571
  gbp Британска лира GBP 2.23031
  chf Швейцарски франк CHF 1.70057
  хороскоп
  всички

  Потиснете раздразнителността си, тя се отразява негативно на околните. А това не винаги им носи най-приятните мигове. Очакват ви приятни изживявания, за някои от вас и в интимен план. Не спирайте поривите на сърцето си, бъдете естествени и ще се радвате на пълноценна връзка.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.