Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  09:36Вторник

  25 Юни 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  
  събеседник

  Истинското изкуство е в задънена улица

  - Търси се финансиране за основен ремонт на изложбената зала

  10-12-2018 0 996

  Добрин Вътев - председател на Дружеството на бургаските художници:
  Снимка: Черноморие.БГ
  Интервю на Петя Добрева

  Добрин Вътев е роден на 18 юли в Бургас. Завършва паралелката по изобразително изкуство в СУ „Св. св. Кирил и Методий". Има диплома от факултета по изобразително изкуство на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий", специалност „Скулптура" при доц. Милан Андреев. Той е член на Дружеството на бургаските художници от години, а отскоро е и негов председател.

  Добрин Вътев бе избран на поста на провелото се в средата на ноември отчетно-изборно събрание на Дружеството. Той ще ръководи Групата през следващите три години.

   

  - Предизвикателство ли е за Вас изборът Ви за председател на Дружеството на бургаските художници?

  - Предизвикателство е, защото искам да направя много неща. Имам много идеи, за които ще ми е нужна помощ от институции, за да обновим Дружеството. То е доста архаично и като структура, и като визия, и като начин на управление.

  - Това означава ли, че ще променяте устава на Дружеството?

  - Уставът няма да бъде променян. Искаме да започнем да работим по-европейски, да намерим партньори, не само от страната, но и в чужбина. Да излезем максимално на светло и да покажем какво можем и в Европа, и в съседните държани.

  Имаше проект за ремонт на Графичната база. Документите бяха подготвени от Община Бургас, която кандидатства за финансиране по програма „Трансгранично сътрудничество" със съседна Турция. Но този проект не се случи поради ред причини. Общината продължава да търси съфинансиране, за да го реализира, защото състоянието на Графичната база не е задоволително. Функцията й е много ценна, защото в България има много малко такива бази. Има само три такива бази, които работят ефективно - в университета във Велико Търново и в Националната художествена академия в София. Но подобна база на нашата имаше в Самоков. Тя все още съществува, но е в доста тежко положение.

  Имаме прекрасни художници-графици, които са на световно ниво и последният пример е една представителна изложба в Китай, в която участваха девет български графици. Домакините откупиха по пет произведения на художниците, които участваха в изложбата.

  Друг е въпросът, че нямаме подкрепа. Нужна е държавна подкрепа, за да можем да образоваме хората. Нашето изкуство не е масово, то не е за всеки, но колкото повече хора се докоснат до него, толкова по-добре. Иначе влизаме в масовата и чалга култура.

  - Как ще успеете да реализирате идеите си през тези три години на Вашия мандат?

  - Каквото зависи от мен, ще го направя. Имам подкрепа от колегите в Дружеството. Вече проведох разговори с областния управител Вълчо Чолаков и с кмета Димитър Николов. Ще разчитам много на подкрепа от Областна управа и от Община Бургас, защото нашето дружество не е в много добро финансово състояние. Имаме стари задължения отпреди десет години, които още не можем да изчистим. Става въпрос за натрупани задължения към Областна управа по плащанията на наема на залата на улица „Александровска". Към днешна дата сумата значително е намалена, но още имаме средства, които дължим. Не сме богато дружество и трудно се справяме с финансирането.

  - Какви мерки ще предприемете, за да се увеличат приходите Ви, за да развивате и дейност, различна от тази, която и сега правите?

  - На първо време смятаме да реализираме желанието на членовете на Дружеството ни да обновим залата ни. Тя не е ремонтирана повече от 30 години с изключение на леки козметични ремонти. Тя има много архаичен вид. Желанието ми е, колкото по-бързо стане, толкова по-добре.

  - Откъде ще намерите финансиране за ремонта?

  - Все още сме на етап проектиране. Приятели от архитектурно дружество обещаха да ни изработят проекта на бартер, защото ние сами не можем да финансираме това. Ние трябва да даваме тон за песен, а всичко е в една идеалистична сфера и ако нямаме подкрепа, нищо няма да стане.

  - Местата, които могат да Ви помогнат с издръжката на Дружеството са залата, от която получавате наем за изложбите, Графичната база и членският Ви внос...

  - Да, така е. Членският ни внос не е висок - по 5 лева на месец. А Графичната база не е в много приветлив вид. И там бяха правени текущи ремонти, но самата сграда е много стара и задържа влага, която пречи на работата. Вътре не е много уютно за работа. Вече започнаха занятия на студентите от специалността „Графика" на филиала на Националната художествена академия, който бе открит в Бургас тази есен. С тях имаме чудесни партньорски отношения. И се надявам, че така Графичната база ще има нов живот.

  - Не се ли притеснявате, че докато сте ангажиран с административни задачи, няма да имате достатъчно време за творческа дейност?

  - Да, няма да имам време да творя, но съм се захванал с тази задача и трябва да правя каквото мога.

  - Какво ще промените, за да привлечете по-млади автори в Дружеството? Видно е, че през последните години нямате голям наплив от желаещи да станат членове на Групата ви?

  - Така е, нямаме много млади членове. Те са доста малко. На последното Отчетно-изборно събрание това също се видя. Доста колеги заминаха в чужбина. Доста млади колеги има в Испания, в Чехия. Всеки търси спасение някъде. Тук трудно се случват нещата. Затова пак казвам, че е нужна държавна политика, за да има ренесанс в изкуството, иначе всеки търси начин и прави компромиси. Ние също трябва да живеем някак си. Много по-лесно е, ако имаш осигурени минимални средства, за да мислиш творчески. Иначе се чудиш, откъде да намериш средства за ежедневните нужди. И там започват компромисите, започва се производство  на лесно продаваеми неща, които нямат такава художествена стойност. Стигнало се е до там, че хора, които рисуват на самодейно ниво, продават повече и имат самочувствие, което нямаме ние. Получава се един парадокс. Истинското изкуство е в задънена улица, а комерсиалното изкуство е в разцвет.

  - Наскоро откриха филиала на Националната художествена академия в Бургас. Как си партнирате с Академията и какъв пример давате на младите, които един ден ще станат Ваши колеги?

  - Откриването на филиала на Академията е най-доброто нещо, което се е случило през последните години в Бургас. Това е проект с добавена стойност и във времето ще се отблагодари, въпреки че винаги е имало противници на идеята. Това е един прекрасен проект, който ще привлече млади колеги и утвърдени имена, които вече идват в града. Самото им присъствие тук вече дава живот и провокира да се случват хубави неща. Затова Художествената академия е хубав проект и тепърва ще се утвърждава и ще привлича младите, за да се развие културният живот в града.

  - Вие преподавате и във филиала на Академията...

  - Да, водя занятията по скулптура, която не е основна дисциплина в нашия филиал, но студентите от специалностите „Рекламен дизайн" и „Живопис" имат часове по скулптура първия семестър.

  - Успяхте ли вече да доведете студентите в залата на Дружеството?

  - Не, още не се е случило това, но има време и ще стане. Предстои едно събитие за всички студенти в Графичната база за студентския празник, което го организираме с подкрепата на Общината.

  - Обмисляте ли варианти, с които да кандидатствате за финансиране по европейски проекти, за да реализирате проекти на Дружеството?

  - Това е другата посока, в която искам Дружеството да върви. Ако успеем да проектираме и преустроим залата на Дружеството, ще насочим усилията си за кандидатстване с наши проекти по европейски програми. Реално това е основното, което ще ми бъде като посока за търсене на средства.

  - Преди няколко години имаше опит да бъде възроден симпозиумът по скулптура, но беше еднократен акт. Мислите ли в посока - възраждане на този симпозиум, или създаване на друго събитие, което да привлече Ваши колеги от страната и чужбина?

  - Ние искаме този симпозиум да го има. Обсъждали сме го с колегите. Това е симпозиумът, който е бил най-мащабен в страната и е имал най-много издания. Но за възраждането му трябват много средства. Ако намерим финансиране, ще го възродим.

  - С какви различни прояви Дружеството на художниците ще се опита да привлече бургазлии през 2019 година?

  - Графикът ни за новата година още не е готов. Но на първото заседание на Управителния ни съвет решихме малко да съкратим времето на Никулденската изложба, която ще бъде открита на 6-и декември, за да подредим една нова изложба на 9-и януари. Различното при нея ще бъде, че няма да имаме ограничение на формата на картините, каквото имаме за общата Никулденска изложба, за да има място за изява на повече наши членове. Журито на изложбата през януари ще прецени и броя на участниците, и картините, които ще бъдат показани.

   

   

   

  *С договор между Областна управа и Община Бургас залата на улица „Александровска" е прехвърлена на Общината, която от своя страна я предостави на Дружеството. То я ползва от години.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника

  анкета

  Ще почивате ли това лято

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.71654
  gbp Британска лира GBP 2.18859
  chf Швейцарски франк CHF 1.76058
   
  хороскоп
  всички

  Зодия Скорпион

  24 октомври -22 ноември

  Добър да бъде и за вас деня ви, скъпи Скорпиони! В домът ви ще има разбирателство, налице са идеални условия за почивка. Посветете се на хобито си, откога не сте го правили? Сега е момента да се срещнете с позабравени приятели или да покорите някой връх. Вие умеете да създавате настроение около себе си, така че няма да скучаете.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.