Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  16:27Четвъртък

  20 Февруари 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Исторически момент за Бургас!Започва ремонтът на Немската болница

  08-08-2019 0 603

  Снимка:

  След няколко десетилетия без използване сградата ще се превърне в храм на духовността

  Петя ДОБРЕВА

  “БИ Бургас 2019" ДЗЗД ще ремонтира сградата на старата Немската болница, която ще се превърне в дом на Регионална библиотека „Пейо Яворов". Начало на дейностите по цялостната реконструкция на сградата ще бъде дадено днес. Обществената поръчка, която Община Бургас обяви, е спечелена от „БИ Бургас 2019" ДЗЗД със седалище Карнобат. В обединението влизат три фирми - „Партньори - А.Т." ЕООД със седалище Карнобат, представлявано от Тодор Атанасов и две софийски фирми - „Енергоинвестинженеринг" ЕООД с управител  Цветан Видолов и „Алди комерс груп" ЕООД с управител Велко Велков.

  Обществената поръчка бе обявена на 25 февруари с предмет: „Реконструкция и преустройство на съществуваща сграда в културно-образователен център за съвременно изкуство и библиотека, находяща се в централната част на град Бургас". Прогнозната стойност на проекта е 6 736 809,14 лева без ДДС. Финансирането ще бъде чрез Оперативна програма „Региони в растеж". Заложеният срок за изпълнение е не по-дълъг от 380 календарни дни.

  Консорциумът ще обновява старата сграда по проект на архитектурно бюро „Дизарх" ООД. Той спечели конкурса на Община Бургас през 2014 година. Преди пет години жури в състав - председател арх. Митко Шeкеров - представител на Камара на архитектите в България - Районна Колегия - Бургас, архитект Десислава Евгениева от Община Бургас, инж. Станислав Койчев - представител на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране; архитект Валентин Стамов - представител на Съюз на Българските архитекти - Дружество - Бургас; Златан Христов - юрисконсулт в Община Бургас; Наталия Коцева - тогава директор на Регионална библиотека „Пейо Крачолов Яворов" - Бургас и Васил Василев - началник на РСПБЗН - град Бургас.

  Регионалната библиотека в момента се помещава в четири сгради, пръснати в целия град. След обновяването на сградата на Немското, библиотеката ще има свой дом.

  Покрив от зелена растителност ще краси сградата на новата библиотека, където ще има и Център за съвременно изкуство, които ще бъдат изградени на мястото на бившата Немска болница.

  Новата библиотека ще съхранява над 600 000 произведения на български и чуждестранни автори, а в центъра за съвременното изкуство ще представят временни и постоянни  експозиции.

  Сградата на бившата Немска болница се намира в зона с публични функции с висока обществена значимост за града. Разположена е на около 100 метра от морето и от центъра на града. Имотът е с площ 2470 кв. м. На терена към момента има две монолитни сгради.

  По-голямата монолитна триетажна сграда е построена през 1935 година и функционира като училище до 1944 година. В края на Втората световна война се преустройва и се експлоатира като болница. След 1989 година сградата остава държавна собственост, но използването й по предназначение е преустановено. Другата е двуетажна.

  И двете сгради са в лошо състояние, не се ползват и части от инсталациите липсват.  След като е прехвърлен на Общината, теренът многократно е обезопасяван, тъй като в рушащите се и рискови сгради влизат бездомници и приключенски настроени ученици.

  Новият проект предвижда красив атриум между библиотеката и новата модернистична сграда от стъкло и метал на Центъра за съвременно изкуство.

  Отвореното пространство ще насочва посетителите в три посоки - към библиотеката, Центъра за съвременно изкуство и градината. При вечерни сбирки, концерти и други културни прояви този вход  ще може да бъде отворен, а чрез новопроектиран панорамен стъклен асансьор, посетителите ще  могат да ползват многофункционалната зала на третия етаж и откритата тераса.

  С изглед към градината на второ ниво е предвидена тераса, следваща плавните извивки на амфитеатъра. На терасата ще има и кафене.

  От север е проектиран втори вход, обслужващ библиотеката. Този вход ще служи за достъп до детския отдел на първия етаж, административния отдел на втория етаж и читалните на последния трети етаж.

  От юг е предвиден вход към подземен паркинг за 20 автомобила и 4 паркоместа на нивото на терена.

  Благоприятното южно изложение на вътрешния двор позволява поддържането на богата растителност. Там ще се изгради и малък амфитеатър, където ще могат да се провеждат различни събития.

  Очаквайте подробности от представянето на проекта днес!

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли Никулден да е неработен за Бургас?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Везни

  24 септември - 23 окктомври

  Денят ви ще е разтоварващ и не ангажиран с важни задачи. Приятните емоции ще преобладават, предвид срещите, на които ще дадете предпочитанията си. Ще ви се отразят добре и може да ви осенят интересни идеи за в бъдеще. Ще останете доволни от развитието на въпрос, свързан с работата ви. Други ще се отдадат на флирт, внасящ романтична тръпка в ежедневието им.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.