Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  23:16Неделя

  17 Февруари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Историк: „Италианската махала“ е градска легенда

  08-09-2018 0 5383

  Снимка: Борислав Пенков

  От години наричат така бургаския комплекс „Възраждане“

   

  Георги РУСИНОВ

   

  Гъсто населеният и сред най-желаните за живеене бургаски комплекс „Възраждане“ от години е наричан още „Италианската махала“. За много от младите бургазлии това е район, който е със сравнително добра локация, кошмарна инфраструктура, наблъскани една в друга стотици кооперации и живот в условията на уникално воайорство от всички страни, а някога този квартал имаше собствен дух, който днес е напълно непознат. Кооперациите все още не бяха изградени, а техните предшественици бяха малки къщички, в които живееха будни хора – творци, актьори, музиканти.

  Италианката Марина Николети е описала в книгата си „Из бургаските махали“ типичната картинка от „Възраждане“ през 70-те години на миналия век.

  „Зимна вечер в началото на седемдесетте…  Из уличка покрай Съда (тогава Новият съд още го няма и като сграда б.а.) се разнасят звуци на пиано. Увертюри, пиеси, канцонети, сонати… „Лунната соната” на Бетовен звучи особено нежно в този час… като тих плисък на вълна, като докосване на отразени лъчи до момчешко рамо, като шепот в ухото на момиче…

  Лятото…  Лятото в градинката е типично италианско…  По бургаски…  Гушнали своите ученически изгори, „мафиозите” слушат в изпълнения на китара „Бийтълс”, песни от градския фолклор и цигански романси… Понякога към китарата се присъединява и нечия цигулка… И става още по-италианско. И съвсем бургаско. Тогавашните младежи все още са готови да защитават в битки „своите”. А девойките още чуват в сънищата си как под „Очи черные” по струните на китарите минава Yellow submarine… Не просто космополитно, направо космическо…“.

  Репортер на „Черноморски фар“ потърси мнението на бургаския художник Митко Иванов по темата. Той е един от хората, които се вълнуват силно от историята на града и дава точни сведения за събитията в морския град в миналото.

  Според него обаче „Италианската махала“ е една шега и няма исторически корени. „Това е махала на преселниците след войните, но не най-най-бедните като тези, които буквално са чакали подаяние от държавата или Коджакафалията, а по-скоро хора с някакви пари и къде с преференция, къде на чисто търговски принцип се оказва, че доста хора в тази махала са си платили реалните цени на имотите. Кой от грък купил имот, кой бивша нива, която е била в покрайнините на града, защото тогава това е било края на града“, разказа той.

  Иванов смята, че „Италианската махала“ се е превърнала в нещо като в градска легенда през последни десетина години.

  „Аз живея от 25 години тук, не съм потомствен наследник, а купувач. Тогава преди 25 години никой не съм чувал да я споменава като „Италианска махала“. По-скоро това е закачка, че всякакви хора отвсякъде са събрани тук, купили си апартамент в кооперация и са наблъскани на тясно. За мен това е рожба на 21-и век, а не някакво историческо наименование. Подпитвал съм и комшии, които са по-възрастни и са потомствени от квартала и като чуят „Италианска махала“ се хващат умислено за брадичките“, поясни художникът.

  Митко Иванов признава, че и преди време е бил запитван за това дали италианци са живеели там, или пък може би самият Рикардо Тоскани.

  „Това са пълни глупости, никакви италианци и никакъв Тоскани не са живели там. Самият той даже е живял под наем, което е интересен феномен, като се има предвид, че той е построил половината град. Аз съм чел много регистри и никъде не съм видял имот на негово име. Факт е, че при толкова много сгради неговото име, освен като проектант и изпълнител, не фигурира по друг начин. Това са италианците в Бургас“, обясни той.

  Според Иванов евентуалната връзка защо „Възраждане“ е наричан „Италианската махала“ може да се търси и със сградата на Френския пансион, която се намира на булевард „Иван Вазов“ и днес представлява медицински център.

  „Тя, както и много други сгради, също е проектирана от Тоскани. Там евентуално може да се търси връзка, че е проектирана от италианец и е близо до махалата и от там да идва и името, но всичко това според мен по-скоро са преиначени неща. За мен хляб от това нещо не може да излезе, прекалено малко и несериозно звучат тези работи“, уточни още Иванов.

  Според него по-скоро старите потомствени бургазлии в квартала може да разкажат нещо, но то ще е по-скоро как са дошли с каручката, как районът е бил само със земеделски ниви, защото това е било края на града.

  „Аз го помня стария квартал, той беше изпълнен изключително и само с едноетажни къщички. Но пак казвам, те бяха хора, които сами са си купували имотите, а не с помощ от държавата или Коджакафалията. Мисля, че имаше някаква опосредствена помощ от държавата през 20-те години на миналия век, когато е създадена махалата, имотите им мисля, че бяха урегулирани безплатно. Така да се каже заселването им беше улеснено“, разказа художникът.

  Друга теория за това защо наричат „Възраждане“ Италианската махала е начинът на строене и проектиране на къщите. Иванов е категоричен обаче, че те нямат нищо общо с италианския стил.

  „Къщичките бяха изключително прости и елементарни. Още се срещат тук-там. Те буквално са строени за по един уикенд и комшиите са си помагали на принципа - тази неделя ще построим твоята, но другата седмица ще построим моята. Основите са изкопани предварително, хвърлят камъните, надграждат, до вечерта покривът е сложен и новодомците са запушили с хартии и дъски постройките. В страхотна беднотия са живеели тогава хората. Камъните са ги носели отнякъде си и евентуално отделяш някой лев за тухли и керемиди“, поясни още той.

  Митко Иванов завърши шеговито, че поне според него италианска връзка няма да се намери. „Освен Тоскани да се е разхождал с някой файтон там, друго няма да е“, каза с усмивка художникът.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Да се застроява ли Българското крайбрежие?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.73697
  gbp Британска лира GBP 2.2241
  chf Швейцарски франк CHF 1.72472
  хороскоп
  всички

  Зодия Везни

  24 септември - 23 окктомври

  Денят ви ще е разтоварващ и не ангажиран с важни задачи. Приятните емоции ще преобладават, предвид срещите, на които ще дадете предпочитанията си. Ще ви се отразят добре и може да ви осенят интересни идеи за в бъдеще. Ще останете доволни от развитието на въпрос, свързан с работата ви. Други ще се отдадат на флирт, внасящ романтична тръпка в ежедневието им.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder