Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  11:30Сряда

  21 Август 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Италиански пилот: Можете да развиете летенето с хидроплан над езерата

  05-06-2019 0 30352

  Снимка:

  Дона МИТЕВА

  Във всеки град може да се направи и да има зоологическа градина, но не навсякъде може да има хидроплани. Това твърди италианецът Чезаре Бай. Посещението му в Бургас, като ръководител на консултантския екип на Аероклуб „Комо“, бе свързано с кампанията на Българо-италиански център „Да Винчи“ „Полет над бургаските езера“.

  Чезаре Бай е мениджър на екип, пилот на хидроплан и писател. Роден е през 1950 година и получава лиценз за пилот през 1970 година в базата за хидроплани на езерото Комо. През 1980 година започва да участва в управлението на летателното училище на Аероклуб „Комо“, като следва да отбележим, че то е най-старото на европейския континент. От тогава той заема различни позиции като се започне с наземен инструктор, ръководител на обучението, клас рейтинг инструктор, мениджър по безопасността, член на Съвета на директорите и президент в продължение на 12 години.

  Чезаре Бай е автор на няколко книги в областта на авиацията, като от тях най-разпространено е ръководството за летене на хидроплани - „Seaplane Operations“. Освен това е и областен директор за Италия на Асоциацията на пилотите на хидроплани и член на Международната асоциация на летящите ротарианци.

  Предизвикателството

   

  Да бъде сертифицирана водна летателна площадка на едно от бургаските езера, е идеята на Българо-италианския център „Да Винчи“, заради която се търси помощ от Бай.

  „Целта е развитие на леката авиация чрез използване на природните дадености на региона при спазване на законовите норми. Следва да отчитаме също и икономическия ефект за региона от разработването на един такъв уникален продукт, който може да допринесе за развитието на бургаските езера като места за спорт, отдих и забавление“, коментира Иво Барзов. Той допълни още, че освен за развлечение и туризъм, хидропланите могат да се ползват и за бизнес и доставки на стоки.

  Очакванията на ентусиастите от Българо-италианския център „Да Винчи“ са да получат подкрепа от бизнеса в Бургас, от други сдружения с нестопанска цел, от местната власт. Тази подкрепа може да се изразява в предложения за програми, фондове, механизми, които биха били подходящи за развитието на идея.

  „Безспорно от полза за нас ще бъде опитът на най-стария аероклуб в света за хидроплани, който е успял да се развие през годините като една много успешна организация“, коментира гостуването на италианеца Иво Барзов, председател на УС на Българо-италиански център „Да Винчи“.

  Акценти в защита на уникалната идея

   

  Интересните акценти от презентацията на Чезаре Бай в Бургас бяха свързани с липсата на отрицателно въздействие върху природата. За пример Бай даде множеството видове птици в езерото Комо, които съжителстват мирно с хидропланите. Летателната площадка е върху водната площ и не е свързана с инвестиции в инфраструктура. Размерът на инвестицията на сушата се свежда до изграждане на рампа и лека конструкция за хангар. Летенето с хидроплан е интересна атракция както за туристите, така и за местните жители, които имат възможност да разгледат околностите от птичи поглед. Събуждане от най-ранна възраст у децата на интерес към авиацията и не на последно място възможност за обогатяване на туристическия продукт.

  Като пример за привличане на местните жители към идеята да се развива летенето с хидроплан гостът посочи факта, че за Коледа те са возили над 800 деца, за да видят езерото Комо и населените места, където живеят от птичи поглед.

  Бургас и Черноморието през погледа на италианец

   

  „Бургас е много красив град, с тези дадености около него успешно може да развие летенето с хидроплани“, коментира Бай, нескривайки възхищението си от видяното.

  Домакините направиха всичко възможно да му покажат Несебър, Слънчев бряг и Бургас не само като туристически дестинации, но и от птичи поглед. Те го запознаха и със собственика на летището в Слънчев бряг, който е и летец и направи панорамна обиколка с госта над красивите места по Южното Черноморие. Това накара още повече експерта да повярва във възможността да се направи площадка за хидроплани около Бургас, защото според него има и подготвени хора, които имат опита да лицензират летище и да управляват самолет.

  Естествено, за да има развитие идеята е необходима подкрепата от бизнеса и местната власт.

  В заключение от престоя си в Бургас, Чезаре Бай коментира, че е оптимист относно реализацията на подобен проект на някое от бургаските езера и си пожела да има възможност отново да посети нашия прекрасен град.

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Къде почивате това лято?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.76583
  gbp Британска лира GBP 2.13465
  chf Швейцарски франк CHF 1.80095
  хороскоп
  всички

  Зодия Везни

  24 септември - 23 окктомври

  Денят ви ще е разтоварващ и не ангажиран с важни задачи. Приятните емоции ще преобладават, предвид срещите, на които ще дадете предпочитанията си. Ще ви се отразят добре и може да ви осенят интересни идеи за в бъдеще. Ще останете доволни от развитието на въпрос, свързан с работата ви. Други ще се отдадат на флирт, внасящ романтична тръпка в ежедневието им.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.