Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  04:50Понеделник

  21 Януари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Измерват безплатно кръвното налягане на улицата

  17-05-2018 0 808

  Снимка: Борислав Пенков

  Ина ПЕТРОВА

  Акция с безплатно измерване на кръвното налягане, тестове, информационни материали и награди ще се проведе в Бургас на 17 май, когато отбелязваме Световния ден за борба с хипертонията. Пунктът ще бъде разположен на централната улица «Александровска» до общината във времето от 11 до 18 часа.

  Желаещите ще имат възможност да проверят стойностите на кръвното с модерни електронни апарати, снабдени с Afib-технология за откриване на предсърдно мъждене. Ще се раздават книжки с нормите за поведение при хипертония,  ще  се правят тестове за оценка на информираността с награди, съобщават организаторите - Българската лига по хипертония и партньорите й  Българският червен кръст, фондация „Национална мрежа Сърце за сърце“, Асоциацията на студентите медици в България и др. Тази година здравната кампания ще премине под надслов «Нормално кръвно налягане – нормален сърдечен ритъм – превенция от инсулт“.

  След сърдечно-съдовите заболявания, мозъчният инсулт е на второ място като причина, водеща до повишена смъртност и ръст на разходите за здравната система в света. Над 12 милиона инсулта се дължат на повишеното кръвно налягане, като е повишен рискът от остър инсулт при прехипертония и в млада възраст, посочват лекари. Смъртността от мозъчен инсулт в България продължава да е значително по-висока в сравнение със смъртността в Европа. Така например през 2015 година в Германия от исхемичен инсулт са починали 38 на 100 000 души, а в България - близо 154 на 100 000 души, т.е. смъртността е близо четири пъти по-висока.

  Повишеното кръвно налягане понастоящем е причина за смъртта на 9.4 милиона в света всяка година и тази цифра продължава да нараства поради застаряването на населението глобално. Причините са свързани с водене на нездравословен начин на живот като прием на алкохол и сол с храната, недостатъчна физическа активност, свръхтегло. Най-честата аритмия вследствие на хипертония пък е предсърдното мъждене, което повишава риска от мозъчен инсулт от 3 до 5 пъти, води до когнитивни нарушения, учестява и влошава сърдечната недостатъчност. България не разполага с точна статистика за броя на болните в последните три години, но се счита, че от сърдечна недостатъчност у нас страдат над 140 000 души. Смъртните случаи превишават 20 000 годишно, което представлява около 18% от всички починали. Броят на хората, които губят битката с болестта, прогресивно се увеличава.

  Скрининговите проучвания досега показват висока честота на хипертонията и недостатъчен контрол при вече настъпили усложнения. Затова и здравните сдружения са на мнение, че провеждането на информационни кампании съдействат за насочване на общественото внимание към важността на превенцията, контрола и лечението на тези заболявания. 

   

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Къде ще посрещнете Новата 2019 година

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.71534
  gbp Британска лира GBP 2.21938
  chf Швейцарски франк CHF 1.72609
  хороскоп
  всички

  Зодия Стрелец

  23 ноември - 21 декември

  Обградени сте от познатите ви неща и хора, но скоро ще се окажете изправени пред въпрос, чието решение не търпи отлагане. Ще се справите, без да изпадате в паника и това ще повиши доверието на някой във вас. Силни сте и желанията ви също. Имате добро отношение към предстоящо събитие и това ви носи предимство.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder