Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  11:04Събота

  26 Май 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 24° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Измерват безплатно кръвното налягане на улицата

  17-05-2018 0 669

  Снимка: Борислав Пенков

  Ина ПЕТРОВА

  Акция с безплатно измерване на кръвното налягане, тестове, информационни материали и награди ще се проведе в Бургас на 17 май, когато отбелязваме Световния ден за борба с хипертонията. Пунктът ще бъде разположен на централната улица «Александровска» до общината във времето от 11 до 18 часа.

  Желаещите ще имат възможност да проверят стойностите на кръвното с модерни електронни апарати, снабдени с Afib-технология за откриване на предсърдно мъждене. Ще се раздават книжки с нормите за поведение при хипертония,  ще  се правят тестове за оценка на информираността с награди, съобщават организаторите - Българската лига по хипертония и партньорите й  Българският червен кръст, фондация „Национална мрежа Сърце за сърце“, Асоциацията на студентите медици в България и др. Тази година здравната кампания ще премине под надслов «Нормално кръвно налягане – нормален сърдечен ритъм – превенция от инсулт“.

  След сърдечно-съдовите заболявания, мозъчният инсулт е на второ място като причина, водеща до повишена смъртност и ръст на разходите за здравната система в света. Над 12 милиона инсулта се дължат на повишеното кръвно налягане, като е повишен рискът от остър инсулт при прехипертония и в млада възраст, посочват лекари. Смъртността от мозъчен инсулт в България продължава да е значително по-висока в сравнение със смъртността в Европа. Така например през 2015 година в Германия от исхемичен инсулт са починали 38 на 100 000 души, а в България - близо 154 на 100 000 души, т.е. смъртността е близо четири пъти по-висока.

  Повишеното кръвно налягане понастоящем е причина за смъртта на 9.4 милиона в света всяка година и тази цифра продължава да нараства поради застаряването на населението глобално. Причините са свързани с водене на нездравословен начин на живот като прием на алкохол и сол с храната, недостатъчна физическа активност, свръхтегло. Най-честата аритмия вследствие на хипертония пък е предсърдното мъждене, което повишава риска от мозъчен инсулт от 3 до 5 пъти, води до когнитивни нарушения, учестява и влошава сърдечната недостатъчност. България не разполага с точна статистика за броя на болните в последните три години, но се счита, че от сърдечна недостатъчност у нас страдат над 140 000 души. Смъртните случаи превишават 20 000 годишно, което представлява около 18% от всички починали. Броят на хората, които губят битката с болестта, прогресивно се увеличава.

  Скрининговите проучвания досега показват висока честота на хипертонията и недостатъчен контрол при вече настъпили усложнения. Затова и здравните сдружения са на мнение, че провеждането на информационни кампании съдействат за насочване на общественото внимание към важността на превенцията, контрола и лечението на тези заболявания. 

   

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да отпадне забраната за пушене в заведенията?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.67523
  gbp Британска лира GBP 2.23421
  chf Швейцарски франк CHF 1.68708
  хороскоп
  всички

  Зодия Скорпион

  24 октомври -22 ноември

  Добър да бъде и за вас деня ви, скъпи Скорпиони! В домът ви ще има разбирателство, налице са идеални условия за почивка. Посветете се на хобито си, откога не сте го правили? Сега е момента да се срещнете с позабравени приятели или да покорите някой връх. Вие умеете да създавате настроение около себе си, така че няма да скучаете.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.