Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  02:06Неделя

  16 Декември 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Как да харчим разумно по празниците?

  03-12-2018 0 586

  Снимка: btvnovinite.bg

  По последни данни на Евростат се оказва, че всеки втори българин през 2017 г. си признава, че не може да се справя с непредвидените разходи. Това са 53%, докато средно за ЕС са 34%.

  През миналата година 46% от нас са признали, че изпитват големи затруднения в спестяването на пари.

  Финансовият консултант Стойне Василев изтъкна, че за да харчи разумно, едно 4-членно семейство с бюджет от 2000 лв. например не бива да отделя повече от 25% за храна и 20% за наем или ипотечен кредит, а битовите сметки и разходите за транспорт и гориво не трябва да са повече от по 10%.

  Хубаво е 10% от доходите да се спестяват – в случая 200 лв.

  Важно е всеки да има „авариен фонд” – спестявания, които да покрият разходите ни, ако останем без доходи от 4 до 6 месеца. Така, в случай че изскочат непредвидени разходи, можем да вземем от там, вместо да теглим кредити.

  Топ 3 съвети как да харчим разумно

  Препоръчително е да определим не повече от 10% от нашия доход за подаръци и посрещане на празниците. Хубаво е предварително да определим бюджет и да се придържаме към него, за да не сме „на червено” през януари, подчерта финансовият консултант.

  Вторият съвет е да сравняваме цените при различните търговци и да търсим отстъпки от 20-30%.

  Коледните празници са момент в годината, в който много хора прибягват до различни видове кредити. Ако говорим специално за посрещане на Коледа и Нова година, можем да започнем със заем от приятели или роднини, за да не сме притиснати след това да ги връщаме толкова бързо, каза Стойне Василев. Ако имаме овърдрафт или банков продукт, по-добре да ползваме него, защото той е с много по-ниски лихви и такси и в по-краен вариант да теглим потребителски кредит.

  Бързите кредити трябва да са най-крайният вариант.

  Психолозите съветват при пазаруване да носим в себе си определена сума пари и да пазаруваме сами. „С приятелки не е много добра идея, тъй като когато две приятелки се съберат и отидат в магазин, те се превръщат в машина за пазаруване. Започват да се стимулират взаимно и тогава покупките могат да минат към много високи финансови нива”, отбеляза Диана Бакалова, психолог от Института за изследване на населението и човека.

  „По-добре да пазаруваме с приятел или съпруг, тъй като мъжете не обичат много да висят по магазините, затова ще се ограничим като възможности и време за пазаруване”, смята тя.

  „Когато има тълпа някъде, обикновено хората се подвеждат и пазаруват дори неща, които не са им потребни, просто грабват, защото всеки взема и ще свърши.  Тоест създава се едно усещане за дефицит на стоки и услуги и хората са склонни да изхарчат повече”, коментира още психологът.

  Бакалова подчерта, че всеки трябва първо да се запита дали наистина има нужда от това, което възнамерява да купи, или пък дали то ще ни достави удоволствие. „Трябва да има момент, в който да се замислим, за да станем по-рационални”, отбеляза тя.

  За януари, който традиционно е труден месец за финансите ни, Стойне Василев посъветва да покрием първо фиксираните разходи – наем, ток, вода и всички сметки, за да не се окаже, че ще ни спрат тока на Нова година или след това. Оставащите пари е хубаво  да ги разпределим по най-добрия начин, за да посрещнем януари. Тогава също има празници, а следващата заплата е чак в края на месеца, изтъкна финансовият консултант.

   

  Източник: bTV

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.73312
  gbp Британска лира GBP 2.17714
  chf Швейцарски франк CHF 1.7379
   
  хороскоп
  всички

  Отложете новите начинания, работете върху започнатите задачи и по всякакъв начин избягвайте конфликти. Правете добро и проявявайте по-голяма съпричастност и милосърдие към обкръжението ви. Онзи, който днес не бъде милостив, може сам да се лиши от милост. Денят е подходящ за молитви, уединение, успокоение и интуитивно прозрение. Не трябва да се само съжалявате, да се оплаквате и да плачете, да се сърдите и да се карате. Приемайте лека храна и пийте повече вода.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder