Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  00:02Неделя

  16 Декември 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Как да се отървем от старите хапчета?

  13-03-2018 0 753

  Снимка: faragency.bg

  Променят стара наредба - лекарствата с изтекъл срок на годност не са опасни отпадъци, изхвърлят се като битовите


  В Бургас ги връщаме в специални пунктове, ако няма такива – в общите, но обезопасени

   

  Ина ПЕТРОВА

   

           Във всяко домакинство ще се намерят хапчета – ползвани някога и без никаква опция да ни свършат отново работа. Просто защото срокът им на годност отдавна е изтекъл. Какво да ги правим е въпросът, който сигурно сте си задавали. Дали е разрешено да ги изхвърлим в контейнера? А редно ли е да ги изсипем в тоалетната? Или пък трябваше да ги върнем в аптеката? Кое е правилно, безопасно и разрешено от закона?

           Оказва се, че досега действащата наредба по въпроса не е пипана от 18 години. И се актуализира в момента. Според промените лекарствата, купени за лична употреба, официално не се водят опасен отпадък и като такива могат да се изхвърлят така, както битовите.

           Според Любима Бургазлиева - председател на Регионалната фармацевтична колегия в Бургас, лекарствата никога не са били третирани като опасни отпадъци. „Повече от 90% от лекарствата се излъчват непроменени от организма. За тези с изтекъл срок на годност не е имало нормативни документи, които да регламентират специален ред на изхвърляне или унищожаване“, коментира Бургазлиева. С ремонта на остарялата наредба всъщност този въпрос  добива по-ясни очертания.

  Всъщност повечето хора смятат, че е нарушение, ако метнем старите лекарства в контейнера. Ясно е, че и аптеката не е вариант - няма как там да ни взимат обратно старите илачи. Така че досега всеки се спасяваше, както намери за добре. Е, сега вече може да не треперим като ги хвърляме в контейнера. Но пак има едно ако... И то е свързано с клошарите, които обстойно преравят кофите за боклук по няколко пъти на ден. Попадайки в ръцете им, старите, уж безопасни лекарства, могат да станат опасни. Има дори злоупотреби, за които ни е трудно да повярваме – от кофите лекарства в цели, запазени опаковки отиват право на битаци и сергии. Там нерегламентираната им продажба вече може да е много, много опасна.

  Заради тези рискове в някои общини са приложили друг похват -  разположили са специални мобилни станции за подобни недотам безопасни отпадъци. Бургас е сред тези градове.

   19 са мобилните пунктове с такова предназначение, разкрити в рамките на града, съобщиха от Общината. Шест от тях са в най-големия жилищен комплекс „Меден рудник“, един - в кв. „Сарафово“, останалите са пръснати в централна градска част и  другите комплекси. Освен лекарства с изтекъл срок на годност в Мобилните центрове за разделно събиране на отпадъци, както всъщност официално се наричат пунктовете, могат да се предават още батерии, акумулатори, тонер-касети, електрическо и електронно оборудване, луминесцентни и живачни лампи, опаковки от киселини и основи, флакони със сгъстени газове, пържилна мазнина, обясниха от общината.       

           Специалистите разясняват, че ако местните власти не са създали специален ред за събиране на старите лекарства, то алтернативата за тях е общия ред, а именно стандартните контейнери. За да няма неприятни изненади, фармацевти съветват предварително да се извадят таблетките от блистера или да се смесят с някакъв битов отпадък – като утайка от кафе например, и чак тогава да се изхвърлят в общия контейнер. „Ако става дума за стар сироп, първо го излейте, ако пък са ампули – предварително ги счупете с цел да не попаднат при хора, които да злоупотребят с тях и да пострадат“, коментират още в аптеките.

           Там имат специални указания как да процедират с медикаментите с изтекъл срок на годност. „Те се бракуват, плаща се ДДС на брака, свалят се от наличност по определен ред и след това, според вида на лекарствените средства, се изчоплят, счупват, изливат, или се смесват с нещо друго, за да не пострадат други хора или животни при изхвърлянето им“, обясняват фармацевти. 

           Голямата част от изхвърляните битови отпадъци от домакинствата, ако са правилно третирани, не представляват опасност за здравето на човека и обкръжаващата го среда. Има обаче един процент битови отпадъци, в чийто състав, количество или свойства се намират вещества, които носят опасност на човека и природата и те са наричат опасни отпадъци, разясняват еколози. Ако не бъдат обезвредени, могат сериозно да замърсят природата и да застрашат човешкото здраве. „Конвенционалните лекарства изобщо не фигурират в  списъка на РИОСВ като опасни отпадъци. Има обаче определени лекарства като радиофармацевтиците, част от лекарствата за лечение на онкоболни, биологичните продукти, които са рискови. Но те и досега са унищожавани по определен специален ред“, посочва Любима Бургазлиева. Подобни специфични лекарства ще се връщат в болничните аптеки.

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.73312
  gbp Британска лира GBP 2.17714
  chf Швейцарски франк CHF 1.7379
  хороскоп
  всички

  Потиснете раздразнителността си, тя се отразява негативно на околните. А това не винаги им носи най-приятните мигове. Очакват ви приятни изживявания, за някои от вас и в интимен план. Не спирайте поривите на сърцето си, бъдете естествени и ще се радвате на пълноценна връзка.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder