Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  08:45Неделя

  17 Февруари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Какви са привилегиите на бургаските почетни граждани?

  30-06-2018 0 1340

  Снимка:

  Има ли право Янка Рупкина без пари да ползва Летния театър

   

  Силвия ШАТЪРОВА

  Какви са привилегиите на бургаските почетни граждани? Този въпрос продължава да се задава и ден след като в залата на Общинския съвет се заформи остра полемика защо местният парламент трябва да разреши на певицата Янка Рупкина да ползва без пари залата на Летния театър. Според докладната записка, Общинският съвет на база ЗМСМА, чл. 21,ал:1, т.8 трябва да вземе решение дали да й позволи това.
  Съветниците го позволиха на ръба на кворума, но преди това се впуснаха в остри дебати, дори на моменти доста груби. Започна Тодор Ангелов от АБВ, който заяви, че не вижда каква е благотворителната кауза, след това Георги Манев обяви, че не знае, че тя е почетен гражданин.

  Концертът ще се състои на 10 юли и куп народни певци ще пеят в него, като поводът е 80 години, които навършва народната певица. В докладната записка бе отбелязано, че те ще пеят безвъзмездно в помощ на една от най-великите певици, която се нуждае от помощ. След като тръгна полемиката пред БНР организаторът на концерта Владислав Славов заяви, че целта на концертите е учредяване на стипендия за млади изпълнители.

  Според наредба на Общинския съвет, Рупкина има право на това, тъй като е почетен гражданин на Бургас. Описали сме идеята в писмо до Общината, обясни Славов:

  „Първо празнуваме 80 години, юбилей на Янка Рупкина и другото, което е, тя иска да събере пари, за да учреди стипендия за млад изпълнител, която ще връчи догодина. От цялото турне, което тя прави, над 15 концерта в цялата страна, ще се учреди стипендията. Заради това във всички градове ние получаваме отстъпки от наемите или изцяло нямаме наеми."

  Датата за концерта в Бургас е била запазена още миналата година, поясни Славов. Той уточни, че певицата се чувства обидена от коментарите за нея на сесията от  общинските съветници Тодор Ангелов и Георги Манев.

  Председателят на Общинския съвет Костантин Луков изрови наредбата, приета от Бургаския общински съвет, където никъде не е обявено и прието, че се дават безвъзмездно зали или площи. Почетният гражданин има право да бъде включен в официалния протокол на общината за честване на националния празник, празника на Бургас и всички други празници и градски тържества и ритуали. Последната редакция на Наредбата за символиката и отличията на Община Бургас е от април 2016. Там е записано:

  Чл.50: На наградените със званието „Почетен гражданин на Община Бургас" се връчва Решението на Общински съвет – Бургас за удостояване, оформено във вид на грамота в специална рамка и възпоменателен медал.

  Чл. 51. Решението на Общински съвет - Бургас за удостояване със званието „Почетен гражданин на Община Бургас" се връчва от председателя на Общинския съвет, а при негово отсъствие от упълномощено от него лице.

  Чл. 52. Удостоеният със званието „Почетен гражданин на Община Бургас" се вписва в Почетната книга на Община Бургас.

  Чл. 53. Гражданинът, удостоен с това звание, има право да бъде включен в официалния протокол на община Бургас на националния празник на Република България, празника на Бургас и при всички други традиционни и официални български празници, градски и национални тържества и ритуали.
  Друг е въпросът, че Общинският съвет има право да й позволи и да освободи от такса, но не на база наредба за отличия и като почетен гражданин, а просто като разпоредител със средства и общинско имущество.

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Да се застроява ли Българското крайбрежие?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.73697
  gbp Британска лира GBP 2.2241
  chf Швейцарски франк CHF 1.72472
  хороскоп
  всички

  Зодия Водолей

  21 януари - 19 февруари

  Прекрасен ден за вас Водолеи. Днес ще намерите време за всичко, плановете ви ще се реализират точно както ги искате. Обърнете повече внимание на близките си, може би напоследък сте твърде заети и пропускате нещо важно свързано с тях.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder