Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  21:56Събота

  19 Януари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Какво стана с кораба, който щяхме да закупуваме да чисти нефтени разливи?

  15-08-2018 0 1105

  Снимка:

  Георги РУСИНОВ

   

  В края на октомври 2016-а министърът на транспорта Ивайло Московски обяви, че ще бъде закупен нов кораб, който ще се справя с разливи на гориво. По думите му тогава това трябваше да стане още до края на годината. Почти две години по-късно от министерството не можаха да дадат отговор на нашето запитване за това какво е развитието по въпроса. Отговорът от пресцентъра бе, че до момента такъв проект все още не е разработен.

  „Това е по оперативна програма „Транспорт“, в момента се одобряват апликационните форми, и когато бъдат одобрени, ще стартират и процедурите за закупуването. Планира се корабът да е ситуиран в Бургас. Всичко, което изисква кораб-нефтосъбирач е предвидено да го има в това съоръжение. Това е проект, който беше подготвен през предния програмен период, просто не стигна време за изпълнението му“, каза тогава Ивайло Московски. 

  Репортерска проверка на „Черноморски фар“ показа, че държавата е наела танкера „Galaxy Eco“ за периода 2017-2021-а с район на действие Южно Черно море, който да извършва почистването на разливи. Позиционираният във Варна кораб е част от проекта „EMSA Oil Spill Response Services“, който има за цел да създаде мрежа от дежурни кораби за реагиране при нефтени разливи, чрез договори с търговски оператори на плавателни съдове. Наетите от EMSA кораби са специално приспособени за операции за борба с нефтени разливи и са в режим на постоянна готовност, докато извършват обичайната си търговска дейност. Към момента EMSA поддържа 17 напълни оборудвани кораба за реагиране при нефтени разливи в цяла Европа.

  Военноморските сили нямат необходимата техника

  Въпреки че по време на учението „Бриз 2018“, което се проведе в Бургаския залив, Военноморските сили представиха епизод с аварирал кораб и изтичане на гориво и справяне с проблем от такъв тип, се оказа, че те самите нямат необходимата техника за почистване на разливи по море. От ВМС уточниха за „Черноморски фар“, че във въпросния епизод те са оказвали само съдействие на институциите, които се занимават с такъв тип проблеми.

  „Епизодът беше с кораб, който е аварирал, а ние оказвахме съдействие за спасяването на екипажа. Военните нямаме функция за почистване. Нашата работа е да спасяваме човешките животи по морето, но не и да се справяме с разливи“, коментираха от ВМС.

  Тогава в учението се включиха специализирани кораби от България и Румъния.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Къде ще посрещнете Новата 2019 година

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.71534
  gbp Британска лира GBP 2.21938
  chf Швейцарски франк CHF 1.72609
  хороскоп
  всички

  Зодия Телец

  21 април - 21 май

  Възможно е умората да ви връхлети, в резултат и на здравословни проблеми. Вземете мерки, но гледайте ведро на създалата се ситуация. Всичко е поправимо, когато имате желание за действие и не губите присъствие на духа. Проблемите ви може да са провокирани и от активната ви позиция на други нива, силните са най-на прицел.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder