Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  16:53Вторник

  18 Юни 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  
  събеседник

  Камери на входа? Не, във всяко помещение на детските градини и училищата

  Камери на входа? Не, във всяко помещение на детските градини и училищата

  10-02-2018 0 1401

  Ема Черногорска:
  Снимка:
  Интервю на Ина Петрова

  Ема Черногорска е председател на сдружение „За децата ни“ и член на Инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система. Гражданската инициатива е основният двигател за серия протести, които започват в Бургас и продължават в големите градове на страната под мотото „Не на агресията над деца“. Конкретната причина за избухване на недоволството са видеокадрите с агресия от група „Мики Маус“ в детска градина „Брезичка“ в бургаския комплекс „Славейков“. Какви са исканията на родителите и докъде са готови да стигнат – разговаряме с Ема Черногорска.

   

  Г-жо Черногорска, случаят „Брезичка“ ли преля чашата на търпението Ви?  


  Миналата година през месец май отново имаше излязъл в медийното пространство случай. Тогава „Господари на ефира“ разпространиха аудиозаписи с викове и крясъци от друга детска градина. След това организирахме протест в София. Тъй като не бяхме чути и не бяха предприети абсолютно никакви действия, малко по-късно, през юни месец инициирахме Гражданска инициатива по Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Събрахме около 25 000 подписа в подкрепа на 14 на брой предложения за промени в образователната система. От тогава обаче текат само обсъждания на предложенията и все още не са взети никакви мерки. А ето че продължават  да се появяват случаи на насилие и в социалните мрежи, и в медиите. И това ни провокира отново да излезем на протести. Те ще бъдат  в цялата страна, защото всъщност искаме да покажем, че ние няма да се откажем от тези искания. Предложенията са внесени още септември месец в Народното събрание. Протестите ще бъдат в подкрепа на тези 14 предложения.

  Нека маркираме отново най-важните от тях.

  Имаме предложения, които са ни дадени от учители, ние сме работили съвместно с родители, психолози, специалисти. Искаме мандатност на директорите, постоянно видеонаблюдение във всички помещения на ясли, детски градини и училища. Не само охранителни камери в дворовете,  коридорите или входа, а във всички помещения. Личностни тестове и всякаква друга работа със служителите, постоянно повишаване на квалификацията и обучения, и то не само за това как да се грижат чисто битово за децата, а да прилагат индивидуален подход към всяко дете. Разбира се, тук идва проблемът с много големите групи, с ниското заплащане и липсата на мотивация за работа. Затова в предложенията имаме искане за допълнителен персонал, който да подпомага учителите и ресурсните учители за децата със специални образователни потребности. Повишаване заплатите на служителите в тези заведения. Едно от предложенията ни е това, което и сега ни направи впечатление. Провинилата се учителка сама подаде оставката си. Ние искаме такива оставки да не бъдат приемани, а при доказан случай на насилие или агресия, независимо дали физическа или вербална, този служител да бъде дисциплинарно уволнен, с всичките последствия от това. И да няма право за определен период от време да упражнява тази професия, това подлежи на обсъждане. А не просто да си подаде оставката и да отиде някъде другаде и да се държи по същия начин отново.

  Никакво ли движение няма по тези искания?

  Текат разговори. Ние постоянно ходим на работни групи, на срещи, с Държавна агенция за закрила на детето, с Министерството на образованието, с комисиите в НС, обаче все още до конкретни действия не се е стигнало. Не знам още колко такива случаи ще видим, за да се предприемат някакви действия и да се направят промени, които не са чисто козметични, а са малко по-мащабни.
  Кое Ви кара толкова присърце да приемете тази инициатива? Вероятно сте майка, да не сте потърпевша?
  Аз съм майка на две деца. Самата аз имах проблем в детската градина, в която първоначално бе приета дъщеря ми. Имах съмнение за грубо отношение и затова съм приела толкова присърце тази инициатива. Сега малкото ми дете все още не съм го пуснала на ясла, защото смятам, че там ситуацията е най-зле. В яслените групи липсва изобщо педагог. Това също е едно от предложенията ни, защото там за 30 малки ревящи деца се грижат хора, които изобщо нямат педагогическо образование, нямат познания в това как да комуникират с това дете, да го приобщят и т. н.
  Те са медицински сестри.
  Да, и се грижат чисто битово за децата - да са живи, здрави, сухи, нахранени... Липсва индивидуалният подход, нормалната адаптация. Още едно предложение имаме за плавна адаптация на децата с присъствие на родител, по Берлинския модел. Родител да присъства при първоначално постъпване на детето в ясла или детска градина първите от няколко дни до седмица, за да може това дете да изгради връзка на доверие между родителя, детето и човека, който след това ще се грижи за него.


  Специално за бургаския случай – как си го обяснявате?

  Ние не сме против учителите. Ние знаем, че задачата им е много трудна. Специалисти – психолози и психиатри, с които съм разговаряла лично покрай инициативата, твърдят, че учителите са една от рисковите групи за този т. нар. Синдром на професионалното прегаряне - „бърнаут“. Защото работата им е изключително натоварена, напрегната, свързана с деца. На   това го отдавам. В Бургас става дума за млад специалист, но всъщност работата им въобще не е лесна. Нашите мерки не са насочени към учителите, нашите мерки са насочени в посока да се облекчи тяхната работа.
  И много важно е да се преустанови тази порочна практика с надвишаване броя на групите. Няма как един, колкото и да е голям,  специалист да обхване и контролира максимално добре цялата група, да речем, от 35 деца.
  Точно това няма как да стане. Няма възможност да се приложи индивидуален подход, нито има физическата възможност и време да се обърне внимание на всяко дете.
  Какво бихте посъветвали майките, които имат съмнение или индикация, че с детето им се случва нещо нередно в детската градина? Трудно е за доказване, а в същото време много хора казват, че децата често фантазират....
  Ние ще направим всичко възможно да се изгради видеонаблюдение навсякъде, защото именно това се случва в момента – дума срещу дума. Ние не знаем дали детето наистина фантазира, или не. Видеонаблюдението е единственият начин да се установи какво наистина се е случило, без значение дали един упрек към служителя има причина или не, дали обвинението е безпочвено, или не. Камерата ще покаже. Ако един учител е неправомерно обвинен в нещо, камерата ще помогне да се докаже неговата правота. Така че камерите са едно безпристрастно око, което във всяка една ситуация може да помогне както на родителя, така и на учителя.

   

   

   

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника

  анкета

  Ще почивате ли това лято

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.74099
  gbp Британска лира GBP 2.19244
  chf Швейцарски франк CHF 1.7441
  хороскоп
  всички

  Настроението ви днес е завидно, а ентусиазмът ви за забавления - неимоверен. Оставете работата настрана и посветете този ден на разнообразието. Усилията ви в тази насока ще направят този ден приятен не само за вас.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.