Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  22:53Вторник

  16 Октомври 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 15° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Капаните по плажа остават

  17-11-2017 0 1585

  Снимка: илюстративна

  Капаните по плажа остават засега, акция „Багер“ ще ги подмине, това стана ясно след обществена дискусия. Тя бе инициирана от Министерство на туризма, но предложенията за промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие дойдоха от вицепремиера Валери Симеонов, който стана известен с това, че през лятото се закани да премахне всички бараки по плажа и да изчисти циганията в курортите. Според идеята му по плажната ивица трябва да останат само спортно-развлекателни съоръжения. Още един спорен текст разбуни морската общност, а той е да бъдат премахнати подобни преместваеми обекти и в туристическите градове, като такива са Поморие, Несебър, Приморско, Созопол.

  Работодателски организации, хотелиери, представители на туристическия бранш, се обявиха против пълното премахване на преместваемите обекти на морските плажове и курортите с национално значение. Такава бе позицията им по време на срещата по инициатива на министъра на туризма Николина Ангелкова. Позицията на бранша е, че трябва да има регулиране и контрол, а не премахване на всички  обекти, каквито предложения са постъпили.

  В дискусията участваха Васил Велев, председател на АИКБ, Евгений Иванов, изпълнителен директор на КРИБ, кметове на морски общини и над 100 представители на туристически сдружения, концесионери на плажове и хотелиери.  

  Преобладаващата част от бизнеса е на мнение, че преместваемите обекти не бива да се премахват, а да се регулират, каза Васил Велев. Той добави, че ако се премахнат тези обекти, ще се създадат редица други по-големи проблеми. Например ще има по-малко приходи в бюджета на държавата и общините, ще има загуба на рентабилност при арендаторите и концесионерите, може да се стигне и до отказ от тази дейност, посочи експертът. Според Велев плажовете ще се лишат от охрана и редица други услуги, ще се даде път на сивия сектор, защото това са услуги, търсени от туристите. Ръстът, който се отчита в туризма, може да се окаже с обратен знак, коментира още той.

  Текстовете за пълното премахване на преместваемите обекти нямат финансова обосновка, заяви Евгений Иванов, изпълнителен директор на КРИБ. Той обясни, че тези промени ще засегнат няколко големи групи. На първо място е държавата, защото може да има дела вследствие на разваляне на договори за концесия. След това общините, заради отлив на концесионери, те ще трябва да покрият голяма част от разходите, които сега поемат стопаните на плажове. И на следващо място е обществото, защото голяма група млади хора ще загубят сезонната си заетост. Има очаквания и за повишаване на цените вследствие на липса на конкуренция, обясни още Иванов. И коментира, че това ще доведе до отлив на туристи.

  Необходима ни е ясна визия какво трябва да представлява плажът, посочи Стефан Шарлопов, председател на Българския съюз по балнеология и СПА-туризъм. Според него трябва да се престане с желанието за разрушаване, защото така ще загубим туриста. Едно добро намерение без визия не може да става решение, коментира още той.

  Заради нарушения на отделни места не трябва да се изпада в крайности, категоричен бе хотелиерът Григор Фиданов. Той заяви, че е много важно плажовете да бъдат групирани, а не да се забранява всичко. И допълни, че забранителният режим никъде не помага. А ако се забранят всички обекти, означава, че на плажовете може да няма дори душове и тоалетни, допълни още той.

   

  Кметът на Созопол Панайот Рейзи: „Къде туристът ще може да изпие една бира?“

   

  Кметът на община Созопол Панайот Рейзи заяви категорична позиция против премахването на преместваемите обекти от курортите и на плажовете. „Влезе ли това в закон, утре всички концесии ще бъдат прекратени. Кой иска да отиде на плаж и да няма къде да изпие една бира?“, попита кметът на Созопол.

  Трябва да се мисли за регулиране в посока групиране на плажовете, каза Иво Стефанов, председател на Асоциацията на концесионерите на морски плажове. И допълни, че трябва да се мисли за плажовете извън населените места и за туристите, и за туристическия продукт.

  Смисълът на преместваемите обекти са важна част от общественото обслужване, заяви Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на НСОРБ. Тя посочи, че всички разчитаме на туристите и със забрани няма да ги задържим. Според нея е нужна една добра законова рамка, която включва всичко - регулация, контрол и санкции. 

  Няма да направя предложение за тотална забрана и пълно премахване на преместваемите обекти, тъй като голяма част от бранша и обществеността са против това, каза в заключение министър Ангелкова, след като изслуша внимателно мненията на двучасовия дебат. Предстои  Министерството на туризма да внесе предложенията за промени в ЗУЧК в Министерския съвет, с които ще се направи групиране на морските плажове. Изводът, до който стигнах, е че сме на прав път и е важно да финишираме групирането на плажовете, заяви министър Ангелкова. Тя допълни, че само така можем да отговорим на очакванията и на обществения интерес - да намалим цените на плажни принадлежности, защото за всяка група плаж те ще бъдат различни. Министърът коментира още, че това е услуга, свързана с балансиране на икономическите интереси както на държавата, така и на концесионера, като предвид съответната група на плажа ще бъдат намалени и разходите. Тези промени ще отговорят и на очакванията на кметовете и ще се провокира и инвестиционният интерес, посочи министърът.

  Трябва да има регулиране на визията на преместваемите обекти, особено в националните курорти, допълни министър Ангелкова. И коментира, че е нормално в един екип да има различни мнения, те трябва да се обсъдят и в зависимост от това какво иска голямата група експерти, да се прецени къде е балансът. 

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.68795
  gbp Британска лира GBP 2.23286
  chf Швейцарски франк CHF 1.70904
  хороскоп
  всички

  Настроението ви днес е завидно, а ентусиазмът ви за забавления - неимоверен. Оставете работата настрана и посветете този ден на разнообразието. Усилията ви в тази насока ще направят този ден приятен не само за вас.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder