Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  05:16Сряда

  17 Октомври 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 13° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Къщата на Георги Шагунов се руши

  13-11-2017 0 963

  Снимка:

  Общината е загрижена за осигуряване на средства за цялостния й ремонт

  Румяна ЕМАНУИЛИДУ

  Специалисти от общинската администрация направиха оглед на състоянието на къщата на ул. „Филип Кутев” 2А, където е живял Бащата на музиката на Бургас, Георги Шагунов, и за която има решение да бъде запазена и превърната в своеобразен съвременен музей – Къща на музиката, каквито има в почти всички големи европейски и неевропейски градове.

   На 25 април 2017 година Общинският съвет на Бургас взема решение: „Да бъде възложено на Общинско предприятие „Общински имоти“ със собствени сили и средства от собствения си бюджет да извърши спешен ремонт на покрива на сграда с идентификатор 07079.618.42.1.1, с административен адрес ул. „Филип Кутев“ № 2А. Допуска предварително изпълнение на решението.”

  Към днешна дата, когато минаха летните месеци, подходящи за тази дейност, ремонтът не е извършен и инициаторите за спасяването й се опасяват, че къщата няма да устои на метеорологичните условия. Тя е в бедствено състояние – покривът е пробит, вътрешността й – изтърбушена и всеки ден е от решаващо значение за нейното запазване.

  В тази връзка през изминалата седмица екип от общински служители извърши оглед и само по чудо се размина с нещастен случай, защото изгнила дъска на пода се строши и една от служителките едва не пропадна към мазето.

  Според районния архитект Венета Иванова самата тя за трети път влиза в имота, за да се информира за състоянието му. Тя е категорична, че отворът на покрива е довел до амортизация на подовите и на носещите конструкции. „Къщата се нуждае от много сериозна реконструкция. За да се реализира ремонтът на покрива, е нужна намеса по конструкцията на всички нива. Или – нужен е както ремонт на покрива, така и на самата конструкция”, коментира арх. Иванова. По думите й Общината има желание да се направи ремонта на сградата и да бъде извършено функционалното й адаптиране, но всичко е въпрос на средства.

  Да се намерят спешно парите, защото колкото повече време минава, толкова повече къщата се руши, апелират бургазлии.

  „Къщата на Георги Шагунов е културна и историческа ценност за Бургас и за цялата страна. Тя може и трябва да бъде запазена и да се превърне в нов център за културни изяви. Сега тя е като една язва в града – полуразрушена сграда, паметник не на архитектурата и културата, а на лошото стопанисване през годините”, коментира Данка Георгиева - директор на Регионален държавен архив, която също присъства на огледа, загрижена за запазване на старината.

  Междувременно всички видяха, че и паметната плоча на Шагунов е опорочена – от нея са откраднати медните инструменти, които се намираха вляво от текста.

  Специалистите от държавния архив от няколко години събират и обработват данни, свързани с историята на това място и дейността на Шагунов, които биха могли да послужат и за експониране в бъдещия музей.

  Освен това от Инициативния комитет са събрали хиляди подписи на бургазлии от различни възрасти в подкрепа на идеята домът на Георги Шагунов да се превърне в Къща на музиката – съвременен интерактивен дом, истински притегателен център за надарени деца, за посещение на семейства и туристи, за възраждане и поддържане на славата на Музикален Бургас. Членовете на сдружението „Общество за духовни изяви” вече събират историята на маестро Георги Шагунов, на музикалните дружества и музикалното образование в града. През изминалите летни месеци с помощта на проектно финансиране от общината и със съдействието на спонсори бяха направени студийни записи на някои от произведенията, несвирени в продължение на 100 години. Има и първи дарения, направени за бъдещия Дом на музиката във вид на документи, снимки, записи, както и обещани такива.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.68795
  gbp Британска лира GBP 2.23286
  chf Швейцарски франк CHF 1.70904
  хороскоп
  всички

  Зодия Близнаци

  22 май - 21 юни

  Идеални условия за почивка и пълноценно разтоварване предлага днешния ден на повечето от представителите на зодията. Много вероятно е планирани за днес ангажименти да отпаднат по независещи от вас причини и да се окаже, че разполагате с всичкото свободно време, от което имате нужда. Едва ли ще се колебаете какво точно да направите.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder