Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  01:45Четвъртък

  18 Януари 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Къщата на Георги Шагунов се руши

  13-11-2017 0 320

  Снимка:

  Общината е загрижена за осигуряване на средства за цялостния й ремонт

  Румяна ЕМАНУИЛИДУ

  Специалисти от общинската администрация направиха оглед на състоянието на къщата на ул. „Филип Кутев” 2А, където е живял Бащата на музиката на Бургас, Георги Шагунов, и за която има решение да бъде запазена и превърната в своеобразен съвременен музей – Къща на музиката, каквито има в почти всички големи европейски и неевропейски градове.

   На 25 април 2017 година Общинският съвет на Бургас взема решение: „Да бъде възложено на Общинско предприятие „Общински имоти“ със собствени сили и средства от собствения си бюджет да извърши спешен ремонт на покрива на сграда с идентификатор 07079.618.42.1.1, с административен адрес ул. „Филип Кутев“ № 2А. Допуска предварително изпълнение на решението.”

  Към днешна дата, когато минаха летните месеци, подходящи за тази дейност, ремонтът не е извършен и инициаторите за спасяването й се опасяват, че къщата няма да устои на метеорологичните условия. Тя е в бедствено състояние – покривът е пробит, вътрешността й – изтърбушена и всеки ден е от решаващо значение за нейното запазване.

  В тази връзка през изминалата седмица екип от общински служители извърши оглед и само по чудо се размина с нещастен случай, защото изгнила дъска на пода се строши и една от служителките едва не пропадна към мазето.

  Според районния архитект Венета Иванова самата тя за трети път влиза в имота, за да се информира за състоянието му. Тя е категорична, че отворът на покрива е довел до амортизация на подовите и на носещите конструкции. „Къщата се нуждае от много сериозна реконструкция. За да се реализира ремонтът на покрива, е нужна намеса по конструкцията на всички нива. Или – нужен е както ремонт на покрива, така и на самата конструкция”, коментира арх. Иванова. По думите й Общината има желание да се направи ремонта на сградата и да бъде извършено функционалното й адаптиране, но всичко е въпрос на средства.

  Да се намерят спешно парите, защото колкото повече време минава, толкова повече къщата се руши, апелират бургазлии.

  „Къщата на Георги Шагунов е културна и историческа ценност за Бургас и за цялата страна. Тя може и трябва да бъде запазена и да се превърне в нов център за културни изяви. Сега тя е като една язва в града – полуразрушена сграда, паметник не на архитектурата и културата, а на лошото стопанисване през годините”, коментира Данка Георгиева - директор на Регионален държавен архив, която също присъства на огледа, загрижена за запазване на старината.

  Междувременно всички видяха, че и паметната плоча на Шагунов е опорочена – от нея са откраднати медните инструменти, които се намираха вляво от текста.

  Специалистите от държавния архив от няколко години събират и обработват данни, свързани с историята на това място и дейността на Шагунов, които биха могли да послужат и за експониране в бъдещия музей.

  Освен това от Инициативния комитет са събрали хиляди подписи на бургазлии от различни възрасти в подкрепа на идеята домът на Георги Шагунов да се превърне в Къща на музиката – съвременен интерактивен дом, истински притегателен център за надарени деца, за посещение на семейства и туристи, за възраждане и поддържане на славата на Музикален Бургас. Членовете на сдружението „Общество за духовни изяви” вече събират историята на маестро Георги Шагунов, на музикалните дружества и музикалното образование в града. През изминалите летни месеци с помощта на проектно финансиране от общината и със съдействието на спонсори бяха направени студийни записи на някои от произведенията, несвирени в продължение на 100 години. Има и първи дарения, направени за бъдещия Дом на музиката във вид на документи, снимки, записи, както и обещани такива.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво очаквате от 2018-та?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.60275
  gbp Британска лира GBP 2.20828
  chf Швейцарски франк CHF 1.66114
   
  хороскоп
  всички

  Зодия Риби

  20 февруари - 20 март

  Има много начини да се общува, освен това вие сте готови да защитите гледищата си. Посветете повече време на здравето и красотата си.тията.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.