Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  14:51Сряда

  20 Юни 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 28° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Васил Едрев към търговците: Или ще си чистите боклуците, или пазарът остава затворен!

  12-08-2017 0 5207

  Снимка:

  Ако битакът отвори, зад оградата няма да има сергии

   

  При създаването му през 90-те години на миналия век., пазарът в сряда беше безспорно една от най-колоритните атракции, тържище, на което можеш да намериш всичко, липсващо в опосканите градски магазини. По различни съображения, битакът сменяше мястото си - от централната алея в парка, през ул. „Паркова", в двора на бившето училище „Любен Каравелов", до ограденото пространство над Автогара - Айтос.

  Търговията започва се рано сутринта, и продължава най-късно до два следобед. Като по команда, продавачите стартират опаковането на стоката - дрехи, бельо, чорапи, дънки, обувки и още всевъзможни артикули, включително и вещи втора употреба, още към 12.30 часа. Мятат се по колите и пътуват към избраната дестинация. А след тях „потоп" от боклуци.

  Тъкмо чрез пазара добре може да се проследи обществената промяна.  С времето, интересът към битака се трансформира в подчертано пренебрежение и повсеместен протест срещу замърсяването на територията му. Не, че и сега няма клиенти. Напротив, хора от две общини, още и редовно, се трупат около сергиите с ниски цени и китайска стока. Отживелица или не, битакът е все още място за активен алъш-вериш и препитание за семействата на търговците.

  Много са тези, които искат битакът да бъде закрит, още повече са тези, които искат да остане. Заради евтинията. И защото битакът е пазар в истинския смисъл на тази дума. Там питаш за цената и ти отговарят с въпрос: Колко даваш?

  Затова, сега на дневен ред е не затварянето му, а хигиената там. Проблемът са купчините смет, които оставят след себе си търговците. А съвсем наблизо има контейнери за отпадъци, които и след тържището си остават празни. Въпреки ежеседмичните предупреждения на отговорните служители в Общината, търговците не предприемат никакво действие да поизчистят „работните си места".

  Тази сряда, изненадващо и за търговците и за постоянните клиенти, битакът осъмна „опакован" с бяло-червени ленти. Общински служители го обинтоваха от всички страни и не допуснаха никой на пазарната площадка. Действието, разпоредено от кмета, е с кратко, ясно и ултимативно послание към продавачите - или ще си чистите боклуците, или пазарът остава затворен.

  Как точно да бъде организирано хигиенизирането, трябва да решат самите замърсители. Със самоорганизация и контрол. Иначе, ще се сбогуват и с постоянните и с пътуващите до Айтос, специално за тържището, клиенти.

  Ако търговците успеят организирано да се справят с изискванията, битак в сряда ще има, но само в рамките на огражденията. Сергии извън очертанията на жълтата ограда няма да има, научи още общинското издание.

  НП

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да отпадне забраната за пушене в заведенията?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.69571
  gbp Британска лира GBP 2.23031
  chf Швейцарски франк CHF 1.70057
   
  хороскоп
  всички

  Зодия Везни

  24 септември - 23 окктомври

  Денят ви ще е разтоварващ и не ангажиран с важни задачи. Приятните емоции ще преобладават, предвид срещите, на които ще дадете предпочитанията си. Ще ви се отразят добре и може да ви осенят интересни идеи за в бъдеще. Ще останете доволни от развитието на въпрос, свързан с работата ви. Други ще се отдадат на флирт, внасящ романтична тръпка в ежедневието им.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.