Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  17:05Вторник

  25 Септември 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 17° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Кметът на Тополица: Само с обща воля се работи за общото благо

  09-08-2017 0 1620

  Снимка:

  Не от сега, две от най-големите айтоски села, Карагеоргиево и Тополица, са в негласно състезание по всички направления. Освен че са близо до града и на един път през  няколко километра, двете населени места имат претенциите да са сред най-младите и бързоразвиващите се сред общо 16-те в община Айтос. Шегаджии твърдят, че кметът на Тополица Юри Миляков останал леко разочарован от новината, че поне засега, спортен комплекс ще се строи само в Карагеоргиево. Въпреки че и за двете села има проекти. Не мислете обаче, че Миляков е от кметовете, които ще тръгнат да се оплакват. Не е и от тези, които стоят в кметството и чакат някой да им осигури финансиране, за да запретнат ръкави. Кметът на Тополица е човекът, който отлично знае какво искат местните и е номер едно сред кметовете в организирането на доброволчески акции. „Не знам другаде как е, но в Тополица важи златното правило „Направи си сам", смее се тополчанският първенец.

  Миляков има един простичък принцип - общата воля на тополчани може да работи за общото им благо. Затова ангажира местните с всеки проблем - инициатор е на вече двегодишната традиция за полагане на доброволен труд и събирането на средства за този или онзи обект в селото, за който бюджетът не е предвидил финансиране.

  Преди дни, без лев външно финансиране, в Тополица се захванаха с изграждането на  нов канал, заради затлачени тръби в централната част на селото. Под ръководството на кмета, тополчани променили трасето и направили нов „ръкав" на канализацията, който излиза извън селото. И всичко това с волята, труда и средствата на 66-те семейства, които го ползват, разказа за НП младият Мюмюн Халил, който участва във всяка кметска инициатива.

  Събрали по 35 лв, а всяко семейство изпратило на „обекта" свои хора. „Канализацията е от 1976 г., нормално е да се запуши тръба. Навремето са я направили за централната част на селото, оттогава не е ремонтирана. Искаха ми 300 лв. на метър да я оправят, ние си я направихме за 30", коментира Миляков в ролята на бригадир на ремонта. Мечтата му е да бъде довършена захванатата преди близо десетина години канализация на селото, за която финансирането беше спряно още през 2009 г.

  Карагеоргиево ще има спортен комплекс, но пък Тополица повече от година има свой стадион. На същия доброволен принцип „без пари" направили и нова съблекалня там - цели 124 кв. м, с бетон и с керемиди - монолитна стабилна сграда с всички удобства за местните футболисти и гостите.

  Местните са много горди и с новата детска площадка, току до сградата на Детска градина „Детелина" в селото. Безопасни пързалки, люлки, катерушки, висилки с приказни герои са чисто новата радост за малчуганите. И детското съоръжение е направено с доброволен почин, без финансиране „отвън". "16 кубика бетон изсипахме там. Навремето е направена с пари по ПУДООС - наредили 100 и няколко бордюрчета. Направих сметка, едното струва 2.44 лв., иначе площадката е за 10 хил. лв.", обяснява Миляков. Решили да я „възстановят" като я изградят наново - не им струвало пари, но хората работили здраво.

  Съоръжението за детски игри вече е в ансамбъл с беседката в двора на детската градина, вдигната пак с местни сили преди близо година. Още една беседка за отдих в центъра са направили кметът и работливите тополчани, сега до нея гласят още люлки и пързалки. Новото кътче за отдих е на мястото на стара дървена барака, в която преди години айтоска потребителна кооперация събирала вълна от местните домакини.

  Реновирана и новообзаведена е и залата за весели и за тъжни ритуали зад Кметството. Помещението от около 300 кв. м грее с нови мебели и е може би най-посещаваното място в селото, особено в почивните дни, когато се организират сватби и помени. А за да се ползва залата и през тъмната част от денонощието, дворът на Кметството вече грее с ново парково осветление.

  „Община Айтос отпусна средства и можахме да покрием с бетон съществуващия канал за отходни води. С общински пари беше основно ремонтиран и разбитият и проблемен път от селото до жп спирка „Тополица“. Санирани и освежени са ключови сгради в центъра на селото. С кмета и администрацията работим в пълен синхрон. Сигурен съм, че в близко време ще можем да изградим и спортно игрище", отчита грижата на местната власт за Тополица Юри Миляков.

  А местните хора вече си знаят - повика ли ги кметът, трябва да са на линия, защото нещо добро за селото ще се случва.

  Катя Костадинова

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.66326
  gbp Британска лира GBP 2.18773
  chf Швейцарски франк CHF 1.74192
   
  хороскоп
  всички

  Зодия Риби

  20 февруари - 20 март

  Има много начини да се общува, освен това вие сте готови да защитите гледищата си. Посветете повече време на здравето и красотата си.тията.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder