Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  04:11Събота

  19 Октомври 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Кметът Николов поиска Морското да стане общинско училище

  11-06-2019 0 1461

  Снимка: Борислав Пенков

  Над 30 000 кв.м държавни земи владее школото

   

  Георги РУСИНОВ

   

  Кметът на Община Бургас Димитър Николов е входирал докладна записка, с която иска Морското училище да стане общинско. За целта се иска Общински съвет – Бургас да вземе решение за промяна на финансиращия орган и статута на гимназията.

  Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов „Свети Никола“ е създадена на 1 септември 1958-а по предложение на тогавашното Министерство на хранителната промишленост и одобрено с Наредба от същата година на Министерство на народната просвета за прием на ученици, като самостоятелна паралелка по профила „Рибарство“, след завършен XI клас – 35 младежи, към ПТУ по мелничарство и хлебопроизводство - Бургас. С министерско решение Техникумът по рибарство се оформя като самостоятелно училище през 1960-а. Има два профила с четиригодишно обучение. През 71-а техникумът се военизира и се преименува в ССУМОР „Ген. Владимир Заимов“. През същата година обаче започва и девоенизирането му, като първият цивилен випуск е приет през учебната 1983/1984-а година. С днешното си име Морското е от 2003-а година.

  В докладната кметът изтъква, че през учебната 2018/2019-а в професионалната гимназия учениците се обучават в следните специалности: „Морско корабоводене“, „Корабни машини и механизми“ и „Митническа и данъчна администрация“. През същата година са се обучавали 109 ученици. Педагогическият персонал се състои от 9.5 педагози, а непедагогическият персонал – 12.5 души.

  Причината за искането на Община Бургас за промяна на финансиращия орган на училището е, че през последните няколко години развитието на гимназията не е на необходимото ниво. Сравнителен анализ за последните 10 години показва спад в броя на учениците – от 361 през учебната 2009/2010-а, до 87 през 2017/2018-а. Най-малко са били през 2015/2016-а и 2016/2017-а – 52 ученици.

  В мотивите си кметът обяснява, че Бургас е морски град и има потребност от кадри в морското дело.

  „Фирмите, които имат потребност от тези кадри настояват общината да е гарант в модернизирането на училището, както като материална база, така и като учебни програми, в които да намерят място и специалистите от бранша като консултанти и наставници. В община Бургас успешно се развиват политики в областта на професионалното образование, като приоритетна през тази година е програмата „Професии в бъдещето“ за модернизиране на професионалното образование като инфраструктура, професионални направления и свързаност с бизнеса“, посочва Николов.

  Според него материалната база на самото училище също има нужда от модернизиране и обновяване, но тъй като е държавна собственост, това създава затруднения в управлението и стопанисването й. Сградата, в която школото се помещава е публична държавна собственост. Общата площ на всички сгради към училището е от 29 200 кв.м. „Даляна“ в Отманли е с площ от 3 300 кв.м.

  Към настоящия момент финансирането на училището се осъществява от Министерството на образованието и науката. Според Николов ако Морското стане общинско училище, то финансирането му ще се осъществява по-лесно, ефективно, целесъобразно и законосъобразно. Това ще повиши и качеството на образователния процес и ще улесни стопанисването и поддръжката на предоставените за управление на училището сгради.

  Поради всичко това кметът иска от Общински съвет – Бургас да даде съгласие за отправяне на писмено предложение за промяна на финансиращия орган на училището и следователно статутът му да бъде променен от държавно на общинско. Общинските съветници ще трябва да разрешат на градоначалника да отправи питане и за безвъзмездното прехвърляне на земите на Морското.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  За кого ще гласувате на местните избори?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Овен

  21 март - 20 април

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.